Lietuvos ežerų žuvis, sauganti širdį ir smegenis. Šiandien ją valgo tik nedaugelis ()
Tai aukštos kokybės baltymų, taip pat nepakeičiamųjų omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių šaltinis.

© recraft.ai (Free Tier Assets) | https://www.recraft.ai
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Lietuvos vandenys slepia tikrus lobius. Tarp jų – kiek pamirštas lynas. Jis ne tik skanus, bet, svarbiausia, sveikas.
Lynas yra gėlavandenė žuvis, daugiausia aptinkama šiltuose, sekliuose ir gerai apaugusiose stovinčiuose vandenyse, tokiuose kaip ežerai, tvenkiniai, senvagės ir lėtai tekančios upės. Jis mėgsta dumblėtus dugnus ir klesti tankioje povandeninėje augmenijoje, todėl yra tikras maskuotės meistras. Dėl to lyno gaudymas yra tikras menas. Nors įprasta, tai itin atsargi ir drovi žuvis. Žvejai dažniausiai lyną gaudo anksti ryte arba vėlai vakare, dažnai po smarkių liūčių, kai vanduo drumstas.
Jo alyvuogių žalumo, kartais beveik ruda, spalva sklandžiai dera su aplinka. Jo kresnas kūnas padengtas mažyčiais, tvirtai pritvirtintais žvynais ir storu gleivių sluoksniu, kuris apsaugo jį nuo parazitų ir ligų. Jam būdingos mažos, raudonos akys ir du trumpi, mėsingi spygliukai, esantys burnos kampučiuose. Lynas paprastai užauga iki 30–50 cm ilgio ir sveria 1–2 kg, nors yra pranešta apie egzempliorius, sveriančius daugiau nei 5 kg.
|
Lynas yra ne tik skani, bet ir itin sveika žuvis, kuri, deja, šiais laikais retai pasitaiko ant mūsų stalų. Tai aukštos kokybės baltymų, taip pat nepakeičiamųjų omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių, kurios yra labai svarbios tinkamam širdies ir smegenų funkcionavimui, šaltinis. Šios riebalų rūgštys padeda mažinti blogojo cholesterolio kiekį, palaiko kraujotakos sistemą ir pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis. Be to, lynas suteikia riebaluose tirpių vitaminų, tokių kaip A, D, E ir K, B grupės vitaminų, bei mineralų, tokių kaip selenas, fosforas, magnis ir kalis.
Lyno mėsa yra balta, minkšta, tvirta ir pasižymi subtiliu, saldžiu skoniu. Jei žuvis iš švaraus telkinio, nereikia jaudintis dėl drumsto poskonio. Tačiau yra paprastas būdas pašalinti šį aromatą. Tiesiog pamirkykite žuvį piene arba apibarstykite smulkintais svogūnais ir palikite šaldytuve per naktį.
Tradiciškai jis dažniausiai patiekiamas keptas, apvoliotas miltuose arba džiūvėsėliuose, kurie suteikia jam traškią, apetitą keliančią plutelę. Jis taip pat skanus keptas visas su žolelėmis, tokiomis kaip krapai, petražolės ar čiobreliai, dažnai su česnaku ir citrina.