„Ne tik tunas ir lašiša: ši žuvis skani, pigi ir laukia, kol ją atrasite!“ (1)
Stebėtinai nebrangi žuvis.

© vargazs (Pixabay Content Licence)|https://pixabay.com/photos/food-roast-hack-fish-fried-fish-993457/
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Šią žuvį valgome retai, nors ji skani ir pigi.
Ieškodami geriausios žuvies, atkreipiame dėmesį į jos skonį ir kainą. Deja, pigiausia ne visada yra geriausia. Tačiau yra žuvis, kuri puikiai derina šias dvi savybes: mažą kainą ir skanią, sveiką mėsą. Kokia tai žuvis?
Lietuviai vis dažniau renkasi valgyti daržoves, jūros gėrybes ir žuvis. Populiariausios, žinoma, yra lengvai prieinamos – lašiša, menkė ir tunas. Tačiau yra rūšių, kurios gali sėkmingai su jomis konkuruoti – tiek kokybe, tiek kaina. Pavyzdžiui, karosas yra ne tik skanus ir sveikas, bet ir stebėtinai nebrangus.
Ar karosas yra gera žuvis?
|
Paprastasis karosas yra gėlavandenė žuvis iš karpinių (Cyprinidae) šeimos. Jis gyvena gėluosiuose vandenyse, tokiuose kaip ežerai, tvenkiniai, upės ir kanalai, bet taip pat gali būti aptinkamas miško tvenkiniuose ir drenažo grioviuose. Jis mieliau gyvena netoli kranto, prie minkšto, dumblėto dugno – jis gali išgyventi net ir esant mažai deguonies. Jis taip pat veisiamas žuvų ūkiuose.
Karoso kūnas yra pailgas ir padengtas rusvai auksiniais žvynais, nors jų spalva gali skirtis priklausomai nuo upės ar ežero sąlygų. Vienas iš kininių šios žuvies porūšių turi savitą auksinę spalvą, todėl karosai kartais vadinami „auksinėmis žuvelėmis“. Suaugę karosai paprastai pasiekia apie 20–40 cm ilgį, nors kartais gali būti ir didesni.
Kaip panaudoti karosą virtuvėje?
Karoso mėsa yra gausus baltymų šaltinis, būtinas raumenų audiniui auginti ir regeneruoti – 100 g šios žuvies yra 18 g baltymų. Karosuose taip pat yra B grupės vitaminų, tokių kaip vitaminas B12, B6 ir niacinas, kurie yra svarbūs sveikai nervų sistemai ir baltymų bei riebalų apykaitai.
Šios žuvies mėsa yra skani, balta, liesa, bet turi vieną trūkumą – yra kaulėta. Ją virtuvėje galima naudoti įvairiai. Pavyzdžiui, karosus geriausia paruošti tradiciniu būdu: apvolioti miltuose, kiaušinyje ir džiūvėsėliuose, iškepti ir patiekti su bulvėmis, salotomis ir citrinos griežinėliu. Karosai taip pat skanūs kepti su žolelių sviestu. Karosus taip pat galima rūkyti, virti žuvienę arba patiekti acto marinate. Karosai, kepti blynų tešloje su alumi, yra nepaprastai skanūs.
Kiek kainuoja 1 kg karosų?
O kiek kainuoja toks delikatesas? Pasirodo, stebėtinai nedaug. Gyvos žuvies kaina prasideda nuo 3 Eur už kg ir gali siekti iki 8 Eur už kilogramą. Tai nedaug, palyginus, pavyzdžiui, su lašišų kainomis, kurios paprastai kainuoja 6 – 13 Eur už kg.