Aterosklerozės prevencija dar niekada nebuvo tokia skani: atraskite šį stebuklingą užkandį! ()
Aterosklerozė vystosi tada, kai „blogasis“ cholesterolis kaupiasi ant kraujagyslių sienelių ir susiaurina jų spindį. Laikui bėgant šios plokštelės sukietėja ir apsunkina normalų kraujotaką, o tai gali sukelti rimtų sveikatos problemų – infarktą, insultą ar periferinių arterijų ligas.

© pxhere (CC0 Public Domain) | https://pxhere.com/en/photo/953771
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Tuo metu „gerasis“ cholesterolis surenka „blogąjį“ ir perneša jį į kepenis. Norint išlaikyti sveikas kraujagysles, verta į savo mitybą įtraukti riešutus – taip mano mokslininkai.
Atlikta 25 tyrimų analizė parodė, kad reguliariai vartojant riešutus, „blogojo“ cholesterolio kiekis sumažėja. Dvi ar trys riešutų porcijos per dieną cholesterolio lygį vidutiniškai sumažina 10,2 mg/dl.
|
Riešutuose gausu fitosterolių – augalinių junginių, struktūriškai panašių į cholesterolį, kurie trukdo jo įsisavinimui žarnyne. Mokslininkai pažymi, kad efektyviausiai šią funkciją atlieka migdolai. Rekomenduojama paros norma – apie 20 migdolų per dieną. Tačiau svarbu prisiminti, kad migdolai yra kaloringi, todėl porcijas reikia kontroliuoti, ypač tiems, kurie stebi savo svorį.
Migdolus galima valgyti kaip atskirą užkandį, dėti į salotas, kokteilius, jogurtus ar naudoti ruošiant migdolų pastą.