Prapuolė vos iškeltas galingas rusų palydovas „Ekspress-AM4“  (12)

Ketvirtadienį, rugpjūčio 18 dieną, praėjus vos kelioms valandoms po iškėlimo į orbitą prapuolė palydovas „Ekspress-AM4“. Baikonūro kosmodromo radijo sistemos užregistravo penktą greitinimo bloko „Briz-M“ variklio įsijungimą ir palydovo atsiskyrimą nuo raketos-nešėjos, skelbia lenta.ru.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmieji keturi variklio įjungimai vyko sėkmingai, o vėliau prapuolė ryšys su palydovu – Žemės nebepasiekė telemetrinė informacija.

„Ketvirtąjį kartą jungus greitintuvų bloką, nutrūko telemetrija iš orbitinio bloko“, – iš kosmodromo pranešė ITAR-TASS. Po to greitintuvų blokas turėjo įsijungti penktąjį kartą. Tačiau kas atsitiko ir kur šiuo metu yra palydovas – neaišku.

Tikslios įvykio aplinkybės iki šiol nėra žinomos, joms išsiaiškinti „Roskosmoso“ vadovas Vladimiras Popovkinas nurodė sukurti specialią komisiją.

Dabar Rusijos specialistai bando susisiekti su palydovu. Artimiausiu metu jiems į pagalbą turėtų ateiti Tulūzos (Prancūzija) kosminio centro specialistai, kurie taip pat turi ryšiui užmegzti reikiamą aparatūrą.

Palydovas „Ekspress-AM4“ buvo sukurtas Chruničevo moksliniame centre. Jo paskirtis – skaitmeninės televizijos, telefonijos ir interneto signalų perdavimas. Buvo numatyta, kad palydovas, kuriame sukrauta daug užsienyje pagamintos aparatūros, turėtų tarnauti 15 metų. Palydovas buvo apdraustas 7,5 mlrd. rublių (beveik 630 mln. litų) sumai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (12)