Jūs tai valgote kasdien ir nuodijate save – šių produktų žala prilygsta rūkymui ()
Tai – sveikatos priešai.

© julientromeur (Free Pixabay license) | https://pixabay.com/illustrations/anatomy-x-ray-human-body-health-7111055/
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Daugelis žmonių kasdien renkasi greitą ir patogų maistą, tačiau retai susimąsto, kad kai kurie dažnai vartojami produktai gali būti žalingi sveikatai – kai kurių jų poveikis prilyginamas net rūkymo žalai. Tai maisto produktai, kurie, nepastebimai kenkdami, gali turėti itin rimtų pasekmių jūsų organizmui.
Perdirbti maisto produktai – sveikatos priešai
Dešros, konservai, greitas maistas, įvairūs užkandžiai – tai produktai, kuriuos dažnai perkame dėl patogumo ar skonio. Tačiau juose slypi nemažai kenksmingų medžiagų: transriebalai, natrio nitritai ir kiti konservantai, kurie ne tik apsunkina organizmo darbą, bet ir gali padidinti riziką susirgti vėžiu, širdies ligomis bei kitomis lėtinėmis ligomis. Moksliniai tyrimai rodo, kad tokie priedai veikia panašiai kaip rūkymas, skatindami uždegiminius procesus ir kraujagyslių pažeidimus.
Priklausomybė nuo maisto – paslėpti spastai
|
Didelis cukraus, druskos ir riebalų kiekis perdirbtuose produktuose sukelia tam tikrą priklausomybę – smegenys „reikalauja“ vis daugiau tokio maisto. Dėl to žmonės dažnai persivalgo, nepastebėdami, kaip nuolat didina savo riziką susirgti įvairiomis ligomis. Šis užburtas ratas tampa dideliu iššūkiu siekiant išlaikyti sveiką gyvenimo būdą.
Ilgalaikės pasekmės – rimtas pavojus
Nuolatinis perdirbtų maisto produktų vartojimas gali sukelti rimtų sveikatos problemų: diabetą, aukštą kraujospūdį, nutukimą ir širdies ligas. Šios ligos ilgainiui gerokai sumažina gyvenimo kokybę ir gali baigtis net tragiškai.
Kaip apsisaugoti?
Norint išvengti šių pavojų, svarbu rinktis natūralius, mažai perdirbtus maisto produktus: šviežias daržoves, vaisius, pilno grūdo produktus, liesą mėsą. Venkite greito maisto, riebių užkandžių ir atidžiai skaitykite maisto etiketes – stenkitės išvengti produktų su dideliu kiekiu cukraus, natrio nitritų, transriebalų ir kitų dirbtinių priedų.
Išvada
Nors perdirbti maisto produktai yra patogūs ir skanūs, jų vartojimą būtina riboti. Atminkite, kad jūsų sveikata – didžiausias turtas, o ją saugoti galima tik atsakingai renkantis maistą. Rinkitės sąmoningai, o ilgalaikėje perspektyvoje tai jums atsipirks – tiek geresne savijauta, tiek ilgesniu ir kokybiškesniu gyvenimu.