„Mokslininkai įvardijo sveikiausius pietus. Ne sriuba, ne mėsa ir dvigubai sveikiau už daržoves“ ()
Tai ne egzotiškas supermaistas.

© User:Ɱ, CC BY-SA 4.0 | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pork_tenderloin_dish.png
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Visi stengiamės, kad pietūs būtų ne tik pertrauka maistui, bet ir energijos bei maistinių medžiagų šaltinis, reikalingas produktyviai dienai.
Tačiau verta pagalvoti: ar mūsų įsivaizdavimas apie tai, kas iš tikrųjų laikoma sveikais pietumis, yra pasenęs? Sriuba, mėsos patiekalas, šviežių daržovių salotos – visa tai, žinoma, turi savo vertę.
Tačiau mokslininkai padarė atradimą, kuris verčia mus persvarstyti savo požiūrį į produktų pietų stalui pasirinkimą. Pasirodo, yra produktai, kurie pranoksta daugelį įprastų variantų maistinių medžiagų kiekiu ir teigiamu poveikiu organizmui.
|
Ir mes nekalbame apie kokį nors egzotišką supermaistą, kuriam reikia nemažų išlaidų ir paieškų specializuotose parduotuvėse. Priešingai, tai visiškai prieinamas ir visiems pažįstamas produktas – ankštiniai augalai. Įprastos pupelės, žirniai, lęšiai ir avinžirniai pasirodė esantys tikri maistinės vertės čempionai.
Kokia ankštinių augalų paslaptis? Visų pirma, jie yra puikus augalinių baltymų šaltinis, kuris atlieka pagrindinį vaidmenį mūsų kūno audinių statyboje ir atkūrime.
Be to, ankštiniuose augaluose gausu skaidulų, kurios būtinos sveikam virškinimui palaikyti, žarnyno mikroflorai normalizuoti ir „blogojo“ cholesterolio kiekiui kraujyje mažinti.
Nepamirškite vitaminų ir mineralų, tokių kaip geležis, magnis, kalis ir folio rūgštis, kurių ankštiniuose augaluose yra daug ir o jie yra svarbūs širdies, kraujagyslių ir nervų sistemos sveikatai palaikyti.
Skirtingai nuo mėsos, ankštiniuose augaluose nėra kenksmingų sočiųjų riebalų ir cholesterolio. O palyginti su daržovėmis, jie suteikia ilgesnį sotumo jausmą dėl didelio baltymų ir skaidulų kiekio.
Taip pat svarbu atkreipti dėmesį į žemą ankštinių augalų glikeminį indeksą, o tai reiškia, kad juos suvalgius, kitaip nei daugelį kitų produktų, tradiciškai naudojamų pietums ruošti, cukraus kiekis kraujyje staigiai nepakyla.
Jei norite, kad jūsų pietūs būtų kuo sveikesni ir taip prisidėtumėte prie sveikatos palaikymo, atkreipkite dėmesį į ankštinius augalus.
Įtraukite juos į savo mitybą, įdėdami į salotas, sriubas, garnyrus, troškinius ar apkepus. Receptų, kuriuose naudojami ankštiniai augalai, įvairovė yra didžiulė, ir kiekvienas gali rasti kažką pagal savo skonį.
Į savo pietus įtraukite ankštinius augalus, o jūsų kūnas tikrai jums už tai padėkos gera sveikata, energija ir savijauta.