Lietuvių beprotybė. Po kojomis mėtosi jaunystės eliksyras, o mes jį trypiame ()
Raudoni ir geltoni vaisiai, pūvantys ant šaligatvių, yra įprastas vaizdas daugelyje miestų. Verta atgaivinti pamirštą vaikystės skonį ir užtikrinti, kad kuo mažiau vaisių būtų iššvaistyta.
© Stanislas PERRIN (Public Domain) | https://lt.wikipedia.org/wiki/Geltonoji_slyva#/media/Vaizdas:Koogan_2002-08-14-160359.JPG
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Lietuvoje jie pūva ant šaligatvių. Prieš daugelį metų mes puotavome šiais vaisiais.
Tai užmirštas vaikystės skonis, kuris bėgant metams užleido vietą kitiems vaisiams. Medžiai auga net laukiniai, įsiliedami į daugelio Lietuvos rajonų, įskaitant ir didžiuosius miestus, kraštovaizdį. Šiandien vaikai nenoriai valgo laukines slyvas, be to, jos nėra labai populiarios parduotuvėse. Tačiau jos tokios skanios ir sveikos, kad verta jas atrasti iš naujo.
Mirabelės slyva – vasaros karalienė
Geltonoji slyva, dar kitaip vadinama mirabele arba kaukazine slyva, botaniškai priskiriama naminės slyvos (Prunus domestica subsp. syriaca) veislei.
|
Jų vaisiai maži ir apvalūs, dažniausiai intensyviai geltoni arba raudoni. Jos auga laukinėje gamtoje parkuose, namų soduose ir visada džiugina gausiu derliumi. Jos retai pasirodo mūsų mityboje, ir pats laikas tai pakeisti.
Maži vaisiai yra ne tik skanūs, bet ir labai sveiki. Jie yra vitaminų A, C, E ir B grupės vitaminų lobynas. Jie stiprina imunitetą, rūpinasi oda ir regėjimu, teigiamai veikia plaukus ir nagus. Mirabelės slyvos taip pat turi vertingų polifenolių, kurie veikia kaip natūralūs antioksidantai. Jie apsaugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų, taip atitolindami senėjimo procesą.
Jos taip pat palaiko kraujotakos sistemą, mažindamos širdies ligų riziką ir pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis. Mirabelės slyvos taip pat turi skaidulų, kurios yra būtinos virškinimui, ir kalio, kuris atlieka svarbų vaidmenį palaikant sveiką kraujospūdį ir sveiką nervų sistemą.
Kaip naudoti mirabelės slyvas virtuvėje?
Gausų derlių galite lengvai paversti daugybe delikatesų. Mirabelės slyvos puikiai tinka tiek saldiems, tiek pikantiškiems patiekalams. Dėl didelio pektino kiekio mirabelės slyvos idealiai tinka uogienėms. Tiesiog nuplaukite, išimkite kauliukus, išvirkite su cukrumi ir žiupsneliu citrinos ir uždarykite stiklainiuose. Mirabelės slyvos yra gardžios mieliniuose pyraguose, pyragėliuose ir keksiukuose. Jų saldžiarūgštis skonis puikiai subalansuoja pyrago saldumą. Mirabelės slyvos gali būti naudojamos aromatingiems likeriams, vynams ir kompotams gaminti, kurie sušildys mus šaltesnėmis dienomis.
Šie vaisiai puikiai tinka keptai mėsai ir sūriams gardinti. Taigi, verta pasinaudoti sezonu ir suteikti jiems antrą gyvenimą virtuvėje. Tai paprastas būdas mėgautis vasaros skoniu dar ilgai po jos pabaigos.