Ar pastebėjote vaivorykštės blizgesį ant šaltų mėsos gaminių? Retas žino, kas tai sukelia ir ar saugu valgyti ()
Atidarote šaltų mėsos gaminių pakuotę, išvyniojate juos iš folijos ir paviršiuje atsiranda vaivorykštės blizgesys, primenantis benzino dėmę? Prieš išmesdami mėsos gaminį, atidžiau pažvelkite į kitas detales.

© Kilologin (CC BY-SA 3.0) | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Meat_Iridiscence.png
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Ar pastebėjote vaivorykštės blizgesį ant šaltų mėsos gaminių? Retas žino, kas tai sukelia ir ar saugu valgyti.
Spalvingi dryžiai ant šaltų mėsos gaminių gali nustebinti ruošiant sumuštinius. Daugelis žmonių juos sieja su kažkuo nerimą keliančiu, tačiau tai ne visada yra priežastis išmesti produktą. Vaivorykštės blizgesys ant kumpio ar dešros griežinėlių yra reiškinys, kurį ypač galima pastebėti ant plonai pjaustytų šaltų mėsos gaminių. Gaila išmesti produktą, kuris yra visiškai valgomas.
Vaivorykštė ant šaltų mėsos gaminių
Spalvoti atspindžiai ant mėsos atsiranda dėl šviesos lūžio mėsos paviršiuje – šis efektas vadinamas irizacija. Dažniausiai tai atsiranda ant labai plonai pjaustytų produktų. Taip atsitinka todėl, kad ploni mėsos griežinėliai tam tikru būdu atidengia raumenų skaidulas. Šviesa atsispindi nuo plonų šių skaidulų sluoksnių ir mikroskopinių įtrūkimų pjaustytame paviršiuje, sukurdama būdingą vaivorykštės efektą, panašų į tai, ką matome ant tepalų dėmės vandenyje paviršiaus arba ant kompaktinio disko.
|
Tai fizikinis reiškinys, atsirandantis dėl šviesos difrakcijos ir interferencijos, ir nesusijęs su konservantų, dažiklių ar kitų cheminių priedų buvimu. Dažniausiai jis pasireiškia ant virtos arba rūkytos mėsos. Šie perdirbimo procesai keičia baltymų struktūrą, todėl raumenų skaidulos tampa lygesnės ir skatina šviesos atspindėjimą.
Ar galima valgyti vaivorykštinį kumpį?
Daugelis vartotojų svarsto, ar spalvoti dryžiai reiškia, kad mėsa pasenusi ar kenksminga. Ekspertai aiškina, kad toks blizgesys nerodo gedimo. Priešingai, jis dažnai rodo šviežumą, nes matomas ant drėgnų, švariai pjaustytų paviršių. Jei mėsa neturi nemalonaus kvapo (pvz., rūgštaus, pelėsio ar amoniako kvapo), nėra slidi ar lipni liečiant, o jos bendra spalva yra natūrali (ne pilka, žalsva ar ruda), ją saugu vartoti. Vaivorykštės efektas yra grynai fizinis poveikis, o ne cheminis ar biologinis mikrobų augimo požymis.