Šiemet gali tekti evakuoti Tarptautinės kosminės stoties įgulą  (0)

Gali būti, kad nuo lapkričio mėnesio JAV NASA ir Rusijos kosmoso agentūra laikinai paliks Tarptautinę kosminę stotį (TKS) be įgulos. Tokį sprendimą agentūros priėmė dėl nesėkmingo krovininio laivo pakilimo praėjusią savaitę, po kurio buvo suabejota Rusijos „Sojuz“ raketų tinkamumu kelti žmones į orbitą, skelbia newscientist.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Praėjusį ketvirtadienį „Sojuz“ raketa nesugebėjo iškilti į orbitą, todėl jos nešamas krovininis aparatas „Progress“ nukrito Rusijos Altajaus srityje. Dėl nežinomų priežasčių staiga nukrito slėgis trečiame variklio veikimo etape, todėl variklis užgeso anksčiau nei reikėjo.

Astronautus nešančias kapsules į orbitą kelia šiek tiek kitokia „Sojuz“ raketos versija. Nei Ruzijos kosmoso agentūra, nei NASA nenori „Sojuz“ raketomis iškėlinėti naujos įgulos tol, kol nesėkmingo pakilimo priežastys nebus išaiškintos ir pašalintos.

„Jeigu iki lapkričio pabaigos „Sojuz“ nebus paruošta, tuomet mums teks iškeldinti TKS įgulą“, – pirmadienį spaudos konferencijoje sakė NASA kosminės stoties programos vadovas Mike'as Suffredini.

Tokio sprendimo priežastis yra ne senkantys ištekliai. Suplanuoti krovinių iškėlimai Europos „Automated Transfer Vehicle“ (ATV) ir Japonijos HTV aparatais galėtų dabartinius šešis įgulos narius aprūpinti maistu ir kitais reikalingais dalykais iki 2012 metų pabaigos. Tiesiog lapkričio mėnesį baigiasi apskaičiuotas astronautų transporto į Žemę tinkamumo laikas – dabar prie TKS pritvirtintos dvi „Sojuz“ kapsulės, kiekviena jų į Žemę gali grįžti trys astronautai.

Kapsulės sukurtos taip, kad esant orbitoje būtų tinkamos naudoti tik 200 dienų ir jų galiojimo laikas artėja prie pabaigos. Pasibaigus 200 dienų terminui didėja tikimybė, kad šių kapsulių varikliai ir kitos sistemos gali nekorektiškai veikti skrydžio metu, todėl padidėtų grėsmė įgulos saugumui.

Viena „Sojuz“ kapsulė, iškelta balandžio 4 dieną, spalio pabaigoje jau bus peržengusi savo tinkamumo naudoti terminą. Kita kapsulė buvo iškelta birželio 7 dieną ir jos „galiojimas“ baigsis gruodžio pabaigoje. Tai kodėl gi visa įgula turėtų grįžti lapkričio viduryje paliekant stotį tuščią? Dėl oro ir nusileidimo sąlygų, būsiančių planuojamo nusileidimo metu, kombinacijos.

Skirtingai nei daugkartinio naudojimo erdvėlaiviai, „Sojuz“ kapsulės į Žemę leidžiasi stabdant parašiutams, todėl tikslios jų nusileidimo vietos kontroliuoti negalima.

Paprastai kapsulės nusileidžia dieną, šviečiant saulei, kad paieškos grupėms būtų paprasčiau jų ieškoti. Tačiau dėl kintančių Saulės, Žemės ir stoties padėčių po lapkričio 19 dienos nusileidimas kapsule būtų įmanomas tik tamsoje.

Gruodžio pabaigoje apšvietimo sąlygos vėl būtų geros, tačiau tuo metu astronautams ir jų ieškotojams gali tekti susidurti su atšiauriu žiemos klimatu.

Kosminė stotis gali būti valdoma ir be įgulos, nors tuomet didėja įvairių sutrikimų atsiradimo stotyje tikimybė, teigia M. Suffredini. Stotyje esanti įgula gali reaguoti į problemas ir pabandyti jas pašalinti prieš tai, kai jos pradeda kelti grėsmę stoties veiklai. „Esame linkę stoties nepalikti ilgam laikui be įgulos“.

Prieš keliant naujas įgulas su raketa „Sojuz“, NASA ir „Roskosmos“ agentūra nori ne tik išsiaiškinti ir pašalinti raketų problemas, bet ir patikrinti ar „Sojuz“ raketa gali sėkmingai pakilti be įgulos.

„Roskosmos“ gali pabandyti spalį iškelti „Sojuz“ raketą su kitu krovininiu „Progress“ aparatu, kuris nuskries iki TKS. Taip pat planuojama, kad spalio pradžioje vyks „Sojuz“ skrydis, kurio tikslas yra iškelti į orbitą palydovus.

Rusija tikisi, kad „Sojuz“ raketa vėl galės skristi laiku, kad nereikėtų apleisti TKS. „Manau, jie pasakytų, kad atsargiai optimistiškai vertina galimybes TKS išlaikyti bent trijų žmonių įgulą“, – sakė M. Suffredini.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)