Produktai, kurie niekada negenda. Galite kaupti atsargas visam gyvenimui! ()
Bakterijos negali daugintis.

© LisaPB73, CC BY-SA 4.0 | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:The_Basement.jpg
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Daugelis tikriausiai yra girdėję, kad medų galima laikyti beveik amžinai. Jei laikomasi tinkamų saugojimo sąlygų, jis nepasens. Tačiau pasirodo, kad medus nėra vienintelis toks „stebuklingas“ produktas, kuris negenda, rašo „LA.LV“.
Tyrėjai Egipto laidojimo kamerose rado kelių tūkstančių metų senumo medaus, kuris vis dar buvo valgomas. Mažas vandens kiekis ir didelė cukraus koncentracija yra priežastis, kodėl bakterijos negali daugintis. Kol medus išlieka hermetiškai uždarytame inde, jį galima laikyti beveik neribotą laiką.
Druska ne tik turi amžiną galiojimo laiką, bet ir yra nepakeičiama virtuvėje. Žinoma kaip vienas seniausių konservantų, ji tiesiog nesugenda. Druską sudaro mineralas natrio chloridas, kuris nei skaidosi, nei kitaip nepraranda savo savybių. Svarbu druską laikyti sausoje vietoje, kad dėl drėgmės nesuliptų.
|
Garstyčias galima laikyti labai ilgai, ypač neatidarytoje pakuotėje. Jose taip pat yra acto, kuris veikia kaip konservantas. Nors laikui bėgant skonis gali šiek tiek susilpnėti, garstyčios išlieka valgomos ir nekelia pavojaus sveikatai. Jei ant garstyčių susidaro skysčio plėvelė, tai normalu.
Remiantis ankstesniu garstyčių aprašymu, tikriausiai neturėtų stebinti, kad actas taip pat yra vienas iš produktų, kuriuos galima laikyti ilgą laiką – ypač distiliuotas baltasis actas. Jo rūgštingumas neleidžia daugintis mikroorganizmams ir daro jį puikiu maisto priedu. Tačiau reikėtų nepamiršti, kad nors actas ir ilgai galioja, jį reikėtų laikyti vėsioje ir tamsioje vietoje.
Baltieji ryžiai yra produktas, kuris nepasensta. Laikomi vėsioje, sausoje ir sandarioje talpykloje, jie gali išlikti švieži daugelį metų ar net dešimtmečių. Rudieji ryžiai nėra tokie patvarūs, nes juose yra didesnis aliejaus kiekis, tačiau tinkamai laikomi jie išsilaikys mėnesius. Žinoma, reikia būti atsargiems, kad ant ryžių nepatektų maistinės kandys ar kiti vabzdžiai.
Kaip ir druska, cukrus sugeria drėgmę, dėl kurios gali susidaryti gumulėlių, tačiau jis nesugenda. Kaip ir medus, didelis cukraus kiekis neleidžia daugintis mikroorganizmams. Todėl cukrų galima laikyti ilgą laiką, jei jis saugomas sausoje ir sandariai uždarytoje vietoje.
Didelio stiprumo alkoholiniai gėrimai, tokie kaip brendis, degtinė, tekila, viskis ar romas, gali būti laikomi ilgą laiką. Jų galiojimo laikas yra beveik neribotas, jei butelis yra sandariai uždarytas. Jų sudėtis nekinta, todėl jie idealiai tinka ilgalaikiam saugojimui. Net ir atidarius butelius, dažnai prireikia dešimtmečių, kol aromatas šiek tiek „išnyks“.