Naftos pakaitalams ieškoti pasitelkiama sintetinė biologija

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

technologas 2011-09-17 15:50
Idėja anaiptol nenauja ir iš pirmo žvilgsniuo tikrai įdomi. Bet. Problema ne ta, kad štai nafta senka, ką dabar daryti, ieškom pakaitalų. Pakaitalų jau yra. Rapsų aliejus, bioetanolis, vandenilis, elektra, etc... Problema dėl EROEI - Energy returned on energy invested. Kuo toliau, tuo, pavadinkime lietuviškai energijos naudingumo koeficientas mažėja. Jei prieš 100 metų Baku (vietovė tokia) galima buvo semti naftą bet kokiu samčiu, EROEI buvo >100, tai amžiaus viduryje jau naftos gavyboje buvo kokie 30-50, vėliau gal apie 20. Bioetanoliui rodiklis mūsų platumose ne visada pasiekia 1, t.y, graži tik idėja, o iš esmės daugiau suvartojama naftos energijos, nei po to gaunama grąžos. Biodyzelinui apie 2. Tropikuose iš cukrašvendrių pasiekiama iki ~8, todėl Brazilijoje bioetanolis populiarus, nes jis gali save išlaikyti energetiškai, Obama labai domėjosi jų pasiekimais. Vėjo ir Saulės energijos gaudyme EROEI nedidelis, daug energijos sunaudojama gamybai/eksplotacijai/priežiūrai. Į temą - melsvadumblių kolonijoms reikės daug ploto, priežiūros, trašų ir kitko, pagaliau kaip suprantu čia genetiškai pakeisti bus, tai jei jie pabėgs, kaip atrodys okeanai - juodai? Užteršti naftos produktus gaminančiais melsvadumbliais. Dar sykį. Tokios puikios energijos kokią suteikia nafta ir dujos/jų kondensatai daugiau nėra. Gręži ir siurbi, tai vadinama Kaip sakoma kas nauja, tai gerai užmiršta sena. Tik - "The engineered bacteria can produce isobutanol directly, but researchers say it is currently easier to use an existing and relatively inexpensive chemical catalysis process to convert isobutyraldehyde gas to isobutanol, as well as other useful petroleum-based products." Žodžiu brangus procesas. Liao said. "Other obstacles include the efficiency of light distribution and reduction of bioreactor cost. We are working on solutions to these problems." Bioreaktorius kainuoja, išgauti izobutanolį iš bakterijų kainuoja, auginti jas irgi kainuoja, plotą užima didelį, todėl kaip matome priežasčių, kodėl tai dar masiškai nepaplito, daugiau negu pakankamai.
Tas_pac 2011-09-17 18:17
Greičiau sukurtų benzino po litą, nes jau nervina po 4,50 pilti :| http://degalu-kainos.lt/56-Sintetinis-b ... -78-centus
technologas 2011-09-17 18:49
"slaptai dirbę" Jau daug metų slaptai dirbantys mokslininkai padarė daugybę išradimų, tačiau visus juos nužudo piktų naftininkų pasamdyti agentai. Tik padaro genialų išradimą kaip varyti mašinas vandeniu, iškart kitą dieną prisistato žmonės su kaukėmis, serija iš automato ir Duotų man kas milijoną tyrimams, aš irgi galiu paskelbti, kad sukūriau benziną po 50 centų, o jei duotų 10 milijonų, galiu paskelbti, kad po 20 centų už litrą, bet tai neesmė, jau daug dešimtmečių kaip matai niekas nesikeičia, degalinėse kaip ir anksčiau benzinas ir dyzelinas. Šitie lyg sukūrė būdą, kaip saugoti vandenilį, tai dabar belieka atrasti būdą, kaip ji pigiai išgauti.
kionig 2011-09-17 18:57
Neįmonama. Vandens molekulių skaldymas vis dar reikalaus ypatingų energijos kiekių ir niekaip tu jo nepakeisi.
technologas 2011-09-17 19:53
?Kažko man čia nesueina galai, trumpai tariant eilinė nesąmonė, kurios kaip ir kitų eilinių nesąmonių degalinėse nepamatysim Šiandien skaičiau disertaciją apie rapsų aliejaus maišymą į dyzeliną, ten ne viskas taip paprasta. Rapsų aliejus turi būti labai gerai išvalytas, tinkama jo rūgščių sudėtis, reikia pridėti priedų, saugančių nuo nuodegų. Kadangi jo šilumingumas mažesnis nei dyzelino, geriausia varikliui, jei priklausomai nuo apkrovos reguliuojamas paduodamo rapsų aliejaus procentas, tam statomi aparatai.
kionig 2011-09-18 02:13
Aišku nesąmonė ir kas dar gali tikėti tokiais briedais. Ypatingai daug dirba garažuose išradinėdami amžinuosius variklius su HHO ar kitas su logika neturinčius dalykus, ir mat slapukai skelbiasi čia forumuose dievais. Važinėsim dar gerus 20 metų ant brangstančio benzino ir niekur žmonės nesidės, mokės ir po 10 lt/l. Čia toliau žurnaliūgos seks gražias pasakas apie šviesią ateitį... ir pigų kurą bei sąmokslo teoretitininkus. Galėtume važinėti kažkiek švariau ir ant gryno etanolio, bet jei ne kurie latrai ir lodoriai neprasigertų. O dėl biodyzelio, žinoma, jei negaila savo mašinos variklio gali pilti ir nefiltruotą, tik po to nusiteik šią mašiną atiduoti į laužą bei pirkti naują. Čia kol išras tuos vandenilinius bakus, šiaip yra prototipiniai, bet ale jų kaina kosminė ir nėra tam infrastruktūros, tai niekas ir neskubės taip peršokti nuo benzino. Mano prognozėmis, labiau tikėtina, kad visgi ateityje daugės kaip tik elektros pavidalu energijos santykis su įprastiniu kuru t.y tiesiog turėtų daugėti hibridų keliuose.
T 2011-09-18 09:50
Šiaip tai kas išrandama, išrandama palaipsniui ir labai lėtai įdiegiama. Pvz.: iki brolių Raitų ne vienas su lėktuvų buvo pakilęs į dangų, tik jų lėktuvai buvo siaubingai netobuli. Aišku kažkuo bus pakeista nafta, tik ne vienu kirčiu, palaipsniui. Valstybės planuodamos savo energetiką pasirenka pigiausius variantus. Todėl visų, išskyrus anglies, iškastinių kurų, naftos, dujų, urano liko kokiems 50 metų. Žinoma su sąlyga, kad iškastinis kuras bus naudojamas tokiais pačiais kiekiais ir nesikeis jo kaina. Pagal branduolinės sintezės eksperimentatorių prognozes komercinės vandenilį naudojančios stoties reikėtu laukti dar 30 metų. Joje gaminama energija bus nei pigi, nei švari.