Lietuviams rūpi jų tušti pilvai, o ne klimato kaita

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Nerealiai 2011-10-24 14:34
Na jei Lietuvoje butu klimatas siltesnis visus metus, tai mielai vazineciau dviraciu, ar motoroleriu. Ziema neitin malonu turbut butu i darba su dviraciu mint.
Zebediejus 2011-10-24 15:07
Dar pridėsiu, kad bent jau mane nuo dviračio pirkimo stabdo jų vagystės.
Shinigami 2011-10-24 15:17
O aš pridursiu, kad klimato kaitos nesustabdysi, nes jis niekados nestovi vietoje. Klimatas pastoviai keičiasi ir nesvarbu ar žmogus ką nors daro ar ne. Vienintelis dalykas kuri žmogus veikia - tai klimato kaitos kryptį. Dėl to visi apklaustieji kurie sakė prisidedantys prie klimato kaitos mažinimo melavo . Jie prisidėjo ne prie klimato kaitos mažinimo, o prie klimato kaitos krypties kuria įtakoja žmogus mažinimo.
skacukas 2011-10-24 16:04
Na ir negražiai čia parašėte, fui. Pirmas dalykas, didelė dalis lietuvių džiaugiasi apskirtai turėdami galimybę įsigyti būstą, koks jis bebūtų. Kam čia dabar lyginti tautiečius su vakarų europos gyventojais? Kai žmogui nieko netrūksta, jis gali leisti sau pagalvoti apie motinėlę žemę. Antras dalykas, "protingiausieji" pasaulio mokslininkai dar iki šiandien nepriėję vieningos nuomonės dėl žmogaus veiklos poveikio aplinkai. Pats "www.technologijos.lt" prieš kurį laiką publikavo straipsnį, kaip vieno iš didžiųjų mokslininkų susirinkimų berods Danijoje išvakarėse buvo paviešinti jų slapti susirašinėjimai ir nešvarūs susitarimai. Jokių aiškių tendencijų visame pasaulyje - tai kaip mums elgtis? Ir trečia - kaip ten bebūtų su kaita, šalyse, į kurias kaip į teigiamą pavyzdį baksnojama šiame straipsnyje, ne liaudis pasistatė konteinerius atliekų rūšiavimui ir ne patys nusprendė, va pirksiu ekologiškesnį automobilį arba persėsiu ant dviračio. Visa tai daro vyriausybės, tam tikrais įstatymais, draudimais, skatinimais (pvz, sudarydamos palankias sąlygas) formuodamos visuomenės požiūrį bei įtakodamos apsisprendimus. Lietuvoje net su Europos sąjungos parama nesugebama skaidriai be skandalų apšiltinti daugiabučių, vietoje to gaištamas laikas deryboms dėl dujų kainos. Nors kiekvienam aišku, kad namo šiltumo ir sandarumo padidinimas vienintelis kelias neleisti šilumos į lauką, plius sumažinti gyventojams mokesčius. Dėl dviračių kolega komentatorius taip pat teisus - palikti kur nors prirakintą nesaugu. Dėl šiukšlių rūšiavimo taip pat - sklando gandai, jog sąvartynuose vistiek viskas pilama į tą pačią krūvą. Čia galima rašyti ir rašyti..
slack 2011-10-24 17:03
pagal mane reikia kovot ne su klimato kaita. O su gamtos teršimu.
wilkas222 2011-10-24 19:49
Skacukas: Nezinau kaip kituose miestuose, bet Druskininkuose (kiek as maciau) visada siuksles i siukslevezius is tu skirtingu dedavo ir niekas ten nieko nerusiuodavo.
PCP 2011-10-24 20:10
I viena kruva del to kad tupi runkeliai nepazysta raidziu ir i stiklo konteineri meta plasmase, i plamases stikla. Del to viskas vezama bendrai ir dar karta perrusiojama.
enternald 2011-10-24 20:47
Prieita nuomuonės, kad klimatas kinta ir žmogus kažkiek įtakos turi, tik neaišku kiek. Dėl tų susirašinėjimų, buvo paminėtas triukas medžio žievės pločiui ir klimato ryšiui geriau apibūdinti: aprašytas metodas labai plačiai apibūdintas, tik iš šalies atrodo kaip sukčiajimas. Realiai tai viso labo pavyzdys kaip visuomenė atskirta nuo mokslo, tiek pačių mokslininkų žioplumo tiek žiniasklaidos prioritų dėka.
immortallt 2011-10-24 21:48
Del dviraciu vagysciu. Esu mates LT paliktu prirakintu su normalia grandine aisku protingoje vietoje dviraciu, kuriu kainos >3000 laisvai. Itarciau kazkur 5000-6000LT ir nedingsta. Tiesa, prisipazinsiu, kad pats nelabai drasiai palikineju ir pasiieskau palikti po kameromis. Asmeniskai pas mane visa elektronika, lemputes, buitine technika yra A energijos suvartojimo klases arba aukstesne. Na dar apsvietima butu galima tik patobulinti, bet tai darau tikrai ne tik del geros sirdies - taip pigiau gyventi. Nesivazineju masina, nes tai kainuoja kosminius pinigus, o pvz pasivaikstau peskom jei eiti iki 15-20min (kai geras oras) ar pasinaudoju viesuoju transportu. Maiseliu tikrai niekam tiek nereikia ir nesuprantu parduotuviu, kai kasose viska sudeda i maiselius... Siuksliu rusiavimas gerai, o kad supila viska i viena tara, tai taip daroma, nes siuksles blogai isruosiuotos. Pvz. pas mane kieme stovi pozeminiai konteineriai kur popierius ir plastikas metamas i viena konteineri. Ir siaip mano nuomone, kad rupintis ekologija turetu but padaryta naudinga zmonems. Pvz. uz gerai ruosiuojamas siuksles turetu but padengiamas ir buitiniu siuksliu isvezimas. Turetu but skiriama daugiau demesio viesojo transporto kokybes gerinimui bei skatinimui juo naudotis. Turetu atsirast akcizai visai plastikinei, aliumininei ar stiklinei tarai, o esami 25ct turetu but pakelti.
Zyygis 2011-10-24 22:54
Visų pirma. Kiek žinau, tikrinant atmosferos sluoksnius virš Europos sostinių, paaiškėjo, kad Vilnius yra švariausia Europos sostinė. Antra. "technologijos.lt" dar visai neseniai publikavo straipsnį, kuriame buvo pateikta statistika iš tyrimo, kuris skambėjo maždaug taip: "Šalys, kuriose geriausia gyventi" (tikslaus pavadinimo nepamenu). Tame tyrime buvo atsižvelgta į daugybe faktorių ir vienas iš jų buvo aplinkos tarša. Butent šitoj srity, anot to straipsnio, Lietuva skynė laurus. Todėl tikrai nemanau, kad mums lietuviams verta lygiuotis į tas šalis, kurios susigadina savo gyvenamąją aplinką visais įmanomais būdais, o paskui leidžia milijonus, kad viską išsrėbtų.
skacukas 2011-10-24 23:05
Pas mus taip pat stovi skirtingoms atliekoms skirti konteineriai. Tačiau, kaip minėjote, tūlas lietuvis meta bet ką bet kur. Gali būti jog dėl to visos šiukšlės ir pilamos kartu savartyne. Tačiau draugai gyvena Airijoje ir pasakojo, jog ten (bent jau kur jie gyvena), nėra bendrų buitinių atliekų konteinerių išvis. Yra tik skirtingoms atliekoms skirti konteineriai. Rūšiuoji - už šiukšles nemoki. Kartą per savaitę pravažiuoja šiukšlių mašina ir savo buitines atliekas (maisto, arba jei tingėjai rūšiuoti, tarą) išmeti ten. Va tada ir susimoki, priklausomai nuo maišo dydžio, svorio ar kažko. Visi tampa suinteresuoti išmesti kiek galima daugiau nemokamai. Todėl dar kartą kartoju, jog šalies valdžia pirmiausiai turi turėti teisingą ir griežtą požiūrį ir normaliai jį įgyvendinti. Dėl ekologiško/ekonomiško namo. Išvis nėra ką kalbėti. Baigiu statytis namą ir teko susidurti kas ir kaip čia Lietuvoje. Paprasčiausiai tai neįkainojama. Saulės baterijos, geoterminis šildymas, vėjo energija - gražiai skamba, tačiau: 1)labai brangu įrengti 2)neatsiperka 3)jeigu savo ekologiškai pagamintos energijos perteklių norėtum parduoti (pvz vėjo energijos atveju) elektros tinklams - tai neįmanoma. Pažįstu žmonių, kurie su tuo susidūrė. Pavyzdžiui, Vokietijoje ta pati pasyvaus namo statyba yra skatinama ir remiama valstybės. Švedijoje remiama tvarioji statyba. Pas mus net būdamas labiausiai idėjiniu aplinkos saugotoju susidursi vien tik su kliūtimis-įstatymuose, piniginiuose reikaluose ir tt...
skacukas 2011-10-24 23:09
Prieš kelis metus kažkuri iš kaimyninių šalių (tiksliai nepamenu) siūlėsi Lietuvoje statyti vėjo elektrines (malūnus), tačiau susidūrė su mūsų biurokratija ir nieko nepešė. Vakarų šalys uždarinėja atomines elektrines, siekia pereiti į saugesnę ir ekologiškesnę energijos gavybą. Lietuva gi - ruošiasi statytis atominę. Tai ko čia burnoti ant eilinių piliečių?
immortallt 2011-10-24 23:29
Lietuvoje deja kapitalizmas savotiskai naujas darinys ir nespejome sukaupti kapitalo. Nespejome ir pakeisti komunizmo sugadintu zmoniu. Nespejome sukaupti patirties Nespejome susitvarkyti kulturos Nespejome ismokti vertinti kitu turto Nespejome ir ismokti skaiciuoti! Lietuvoje parduoti elektra tinklams sudetinga del paprasto dalyko - tinklai nera pritaikyti! Reikia sukurti SmartGrid (reikalauja dideliu investiciju ir daug darbo), kad butu galima tokius dalykus daryt. P.S. surusiuotas siuksles, nors ir supila i viena kruva, bet jas veza i rusiavimo cecha, o ne i savartyna.
Mindset 2011-10-24 23:40
Dresiruoja rusiuoti siuksles kai paskui viska i viena kruva pila, arba koks bomzas praeina ir viska vistiek i viena suvercia, kad nebelieka kito kelio tik mest viska lauk...
Zyygis 2011-10-25 14:28
Nemanau, kad susidūrė su biurokratija. Yra kitos priežąstys. Lietuvoje vidutinis vėjo greitis yra nepakankamas nuolat sukti vėjo jegainėms. Tinkamos sąlygos yra tik pajūryje, kur jegainės tikrai yra statomos. beje, dabar ruošiamas didžiulis projektas baltijos jūroj statyt vėjo jegainių parką. Todel, jeigu jau Lietuva ir atsisakė to projekto, tai tutbūt dėl to, kad jis buvo nepatikimas.
immortallt 2011-10-25 14:43
Tu bent skaitei ka kiti parase ? Dalis darbo jau buna atlikta, jos jau vezamos perrusiuoti dar karta, kad jau butu paruostas geras produktas.