Lobotomija: Nobelio premija už chirurginį smegenų kaktinės skilties pažeidimą

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

werafonas 2011-11-09 11:46
Nuotrauka ne ta. "Kino filme „Skrydis virš gegutės lizdo“ maištininkui Rendlui Makmerfiui (aktorius Džekas Nikolsonas) buvo atlikta lobotomija". Čia ištrauka iš "švytėjimo".
langas 2011-11-09 11:57
kažkada labai susidomėjau šituo dalyku ir radau neblogą saitą http://www.psywww.com/intropsych/ch02_h ... fects.html kur aprašomi tikros lobotomijos pasekmės. Kai pvz skirdavo net 9 metų vaikams, kurie būdavo "pernelyg" aktyvūs. Čia ne pats metodas yra blogis, bet blogis kad jį skirdavo net netirdavę žmonių. užtekdavo, kad tėvai pasakydavo jog vaikas "blogai elgiasi" ar namų šeimininkė "pernelyg visada liūdna" ir padarydavo negrįžtamą procesą - lobotomiją. O ji atsirado kai tas psichiatras išbandė su savo labai agresyviais šunimis tą metodą (nutraukė kamieninias smegenų jungtis) ir jie tapo ramūs. ten rašė, kad tas "psichiatras" išvis buvo pasinešias su ta lobotomija ir netgi važinėdavo per ameriką su "lobotomijos autobusiuku" kur vietoj ir greitai "spręsdavo" psichinias problemas. Šiaip kam įdomu - tam saite yra aprašyti įvairūs egzotiniai smegenų potrauminiai sutrikimai, kaip pvz vienas smegenų pusrutulis kitą atpažįsta kaip skirtingo asmens, ir gaunasi pas žmogų viena pusė žmogaus yra visai kita asmenybė nei kita, ar kai žmogus negali atpažinti veidų ir t.t. Paskaitinėkit, bus jums peno siaubo filmų scenarijams
santihu 2011-11-09 13:43
As tai nemanau kad kita asmenybe (isvis kas yra ta asmenybe?), tiesiog neuronu jungtis yra nutraukta, to pasekoje smegenu pusrutuliai nebendrauja tarpusavyje, todel kai kurios funkcijos yra vykdomos zinant tik vienam smegenu pusrutylyje. O seip zmones neturi jokiu kitokiu pazeidimu, ir socialiai yra normalus Man tai butu idomu suzinot kodel visdelto tai 'padedavo', kaip jie sako... Juk negalejo visi tokie akli pasekmem buti...
langas 2011-11-09 13:52
Nėra taip viskas paprasta, kad tik pusrutuliai nebendrauja ir viso labo tu keli su dešinia ranka nežinodamas, kad keli su kaire. viskas daug sudėtingiau nes smegenys ne vien veiksmus koordinuoja o asmenybė yra visuma tavęs, todėl ten ir aprašo atvejį, kad viena žmogaus pusė netgi agresyvesnė būdavo ir kai paėmė stebimas pacientas namuose su kaire ranka dalgį žolę pjauti - daktaras nusprendė, kad jam gana stebėjimo ir tyliai pasišalino o dėl tos lobotomijos tai dalykas ir buvo straispnyje paminėtas, kad nebuvo jokių tinkamų ir veikiančių alternatyvų tik izoliuoti agresyvų šizofreniką ir viskas. O lobotomija tik pyst su plaktuku ir psio - žmogus ramus sėdi, nieko blogo nedaro, tiesiog pasaka dėl to ir praktikavo dažnai. plius niekas neatlikinėdavo tyrimų sudėtingų, nes nebuvo didelės tvarkos, žmonės patiklesni būdavo ir efektas labai aiškus iškart matydavos. nesvarbu, kad žmogus nustodavo "norėti kažko iš gyvenimo", jis pasidarydavo apatiškas viskam ir dažniausiai be kitų pagalbos neišgyvendavo nes negalėjo kurti. jei duodi jam pasirinkimą vieną iš dviejų - ar duoną ar batoną nori - jis pasirinks, bet jei paklausi ko nori valgyti - jis nežinos.
Hmz 2011-11-09 17:51
, kad jo metodas veikia ir gausime tai, kas gavosi - aklatikius baltais chalatais, fantazuojančius apie lobotomiją, ir instinktyviai nenorinčius pastebėti neigiamų jos pasekmių. Galiausiai, tuo metu mokslas apie žmogaus psichiką dar tik pradėjo vystytis, ir nenuostabu, kad psichiatrai buvo linkę supaprastinti problemas ir tikėti "stebuklingos lazdelės" buvimu.
dzo 2011-11-09 19:36
Na o Nobelio premija tada uz ka jei tik psichiatras tuo metodu itikejes buvo? Nejau taip aklai ji dave?
langas 2011-11-09 21:16
nobelio premija duoda ir skiria savo srities profesionalai - o tai yra to meto tokie patys psichiatrai
kionig 2011-11-09 22:04
nuomonė 2011-11-09 22:38
Gerai kad tais laikais dar nebuvo elektrinio mikserio
werafonas 2011-11-09 22:51
O tai galima plačiau būtų, kokios būtent pasekmės buvo po tos procedūros? Nes straipsnyje kaip ir nelabai užsimenama.
kionig 2011-11-09 23:32
Angliškoje daugiau parašyta.