Povandeninis ugnikalnis kuria naują Kanarų salą (Video)  (0)

Prasiveržęs povandeninis ugnikalnis šalia El Hierro salos Kanarų salyne į paviršių iš Atlanto vandenyno gelmių kelia naują salą. Ugnikalnis spjaudo karštus purslus į 20 metrų aukštį, o oras šalia įvykio vietos įgavo sieros kvapą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ugnikalnio įsiveržimas vyksta vos 70 metrų nuo salos kranto ir vietiniai gyventojai jau galvoja kaip pavadinti naująją salą. Mokslininkai stebintys reiškinį teigia, kad jei ugnikalnis veiks ilgą laiką, nauja sausumos masė geliausiai susijungs su gretima sala ir padidins jos plotą. Tokiu atveju naujojo pavadinimo gali ir neprireikti.

Salos gimimo fenomenas jau pritraukė daug smalsuolių kurie dieną naktį stebi reiškinį, nors Ispanijos valdžia evakuavo gretimus kaimus La Restinga miestelį (600 gyventojų), uždarė kelius ir uždraudė laivybą toje jūros vietoje.

Lapkričio 5 d. El Hierro salos pietinę dalį sukrėtė 4,3 balų pagal Richterio skalę žemės drebėjimas. Vietiniams gyventojams tokie žemės drebėjimai labai įprasti. Aplink salą yra apie 500 povandeninių ugnikalnių, o per paskutinius 4 mėnesius čia žemė drebėjo apie 10 tūkst. kartų.

Šiuo metu salose dislokuotos karinės pajėgos yra pasiruošusios masinei evakuacijai, jeigu situacija pablogėtų.

Kaip tik prieš keletą savaičių publikavome rašinį apie tai, jog seisminis aktyvumas El Hiero saloje ir jos apylinkėse vyksta jau keletą mėnesių, o prieš gerą dešimtmetį britų geologai yra išsakę nuogąstavimų dėl Kanaruose galimai bręstančios pasaulinės seisminės katastrofos.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Diena.lt
Diena.lt
Autoriai: Paulius Paulaitis
(1)
(0)
(1)

Komentarai (0)