SLIPS: slidžiausia pasaulyje medžiaga (Video)  (10)

Harvardo universiteto mokslininkės Džoanos Aizenberg (Joanna Aizenberg) vadovaujama mokslininkų grupė susintetino nepaprastai slidaus paviršiaus dirbtinę medžiagą, kuri pasižymi dar ir tuo, jog jos neįmanoma išpurvinti, ištepti. Priežastis – labai akivaizdi: prie jos niekas „nelimpa“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neįprastą sintetinį audinį išradėjai pavadino SLIPS (Slippery Liquid Infused Porous Surface – liet. „slidus porėtas skysčiu užlietas paviršius“?). Idėją sukurti tokią medžiagą mokslininkai vėlgi nusižiūrėjo iš motulės gamtos – vabzdžiaėdžių augalų, kurių cilindriniai lapai yra tokie slidūs, jog ant jų pakliuvę vabzdžiai beviltiškai nuslysta į augalo išskiriamas virškinimo sultis ir ten žūva.

Nors vabzdžiaėdžio augalo lapai – porėti nelyginant kempinė, jame esančios akutės užpildytos vandeniu, kurio sudėtyje yra ir augalo išskiriamos itin slidžios skystos substancijos – su ja susilietę vabzdžio kojelės praranda sukibimą su lapo paviršiumi. Dž. Aizenberg su kolegomis sukūrė sintetinę tokių lapų imitaciją – porėtą teflono paviršių padengė „lubrikanto luobele“ (skysčiu „3M's Fluorinert FC-70“?).

Rezultatas – vandens ar bet kokio kito aliejingo skysčio visiškai nepraleidžiantis paviršius, į kurį nesusigers nė lašas užlieto aliejaus, vandens ar kraujo. SLIPS iš kitų slidžiu paviršiumi pasižyminčių dirbtinių medžiagų išsiskiria tuo, jog slidumo savybių nepraranda net ir labai žemoje teigiamoje temperatūroje (esant +2ºС). Kitos analogiškomis savybėmis pasižyminčios dirbtinės medžiagos veikti pradeda temperatūroje nuo +5ºС iki +30ºС.

Dar viena unikali šio išradimo savybė yra tokia: SLIPS savybių nepraranda ir aukšto slėgio sąlygomis, tad ši medžiaga, anot jos kūrėjų, efektyvi ir esant slėgiui, kuris egzistuoja septynių kilometrų gylyje po vandeniu.

SLIPS pritaikymo nišų yra pačių įvairiausių – pradedant naftotiekio vamzdžiais, baigiant neapledėjančiais oro lainerių paviršiais. Tačiau Dž. Aizenberg pabrėžia kur kas buitiškesnę šios medžiagos pritaikymo situaciją – pomidorų padažą iš buteliuko nuo šiol bus galima išvarvinti iki… paskutinio atomo!

Vaizdo siužetas

Parengė Saulius Žukauskas,
sauliuszukauskas01@gmail.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(6)
(0)
(3)

Komentarai (10)