„Sviesto panika“ Skandinavijoje: už sviesto kontrabandą Norvegijoje suimti du švedai  (4)

Skandinavijoje jau keletą savaičių tęsiasi „sviesto panika.“ Naujausias su ja susijęs incidentas – Norvegijos policija praėjusį savaitgalį suėmė du švedus, kurie į šalį kontrabanda atgabeno daugiau nei 250 kg sviesto, ir vieną siuntą išpardavė daugiau nei už 25 svarus (daugiau nei 100 Lt) už pakelį, praneša „The Telegraph“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kai šeštadienį vakare policijos patruliai sustabdė dviejų vyrų iš šiaurinio Umėjos miesto furgoną, jie jau buvo spėję pergabenti vieną siuntą.

„Manoma, kad jie pardavė sviesto pakelius Beitstad Steinkjer, o po to važiavo toliau į šiaurę 17-u keliu“, – Norvegijos laikraščiui „Adresseavisen“ pranešė policijos pareigūnas Larsas Letnesas. – Tada juos sustabdė policijos patruliai ir nedideliame furgone rado 250 kg sviesto.“

Staiga išaugus sviesto paklausai, Norvegija pritrūko 0,5–1 tūkst. tonų sviesto, tad šalies gyventojams gresia Kalėdos be septynių rūšių tradicinių naminių sausainių.

Vadinamoji „sviesto panika“ ne tik Norvegiją, bet ir kitas Skandinavijos šalis apėmė iki Kalėdų likus dviem savaitėms, kai parduotuvių lentynose ėmė stigti sviesto, o šio produkto kilogramo kaina išaugo net keturgubai. „Sviesto panikos“ priežastis – sviesto populiarumas ir žemas pieno gavybos lygis šiais metais.

Sviesto deficitą Norvegijoje ir Suomijoje šiemet nulėmė susiklosčiusios aplinkybės. Pirma, dėl lietingos vasaros pablogėjo karvių pašaro kokybė, o tai nulėmė pieno gamybos mažėjimą. Antra, Skandinavijos šalyse pastaruoju metu išpopuliarėjo dieta, siūlanti vartoti mažai angliavandenių, užtat daug riebalų – taip pat ir sviesto. Be to, šio produkto, reikalingo daugeliui šventinių patiekalų, paklausa prieš Kalėdas padidėja jau nuo seno.

Pasak Skandinavijos žiniasklaidos, „sviesto panika“ kai kam suteikia puikią progą pasipelnyti. Interneto parduotuvėse kilogramas sviesto jau kainuoja 80 eurų. Vietos aukcionų internetinėje svetainėje „Blocket“ švedai paskelbė beveik 100 skelbimų, siūlydami pervežti sviestą per sieną už kainą, kuri svyruoja nuo 80 iki 200 Lt už pakelį. Vieno iš skelbimų autorius, Yusufas iš Geteborgo, papasakojo „Daily Telegraph“, kad dabar jis dukart per savaitę keliauja pas klientus į Norvegijos sostinę Oslą, tačiau išsamesnę informaciją pateikti atsisakė.

Anksčiau šį mėnesį jau buvo konfiskuota 90 kg sviesto siunta, kuri buvo rasta paslėpta ruso automobilyje Norvegijos–Švedijos pasienyje. Norvegijos policija konfiskuotą sviestą planuoja sunaikinti.

Nėra to blogo, kas neišeitų į gera. Kaimyninėse Estijos šalyse stereotipiškai šaipomasi iš Pabaltijo šiauriečių flegmatiškumo ir tariamo lėtumo. Tiesa, kol „apsukruolės“ kaimynės autoritetingai kikena, „trečioji sesė“ Estija spėjo keleriopai padidinti pieno produktų eksporto apimtis. Štai Estijos pieno pramonės įmonės „Tere“ sviesto pardavimai Skandinavijai, lyginant su praėjusiais metais, išaugo net penkis kartus. „Tere“ eksportas į Skandinavijos šalis šiais metais sudaro 20 procentų bendros įmonės apyvartos, skelbia delfi.ee.

„Tere“ valdybos pirmininko pavaduotojas Ulo Kivine patikslino, kad kompanija jau daug metų Skandinavijai parduoda jogurtus ir varškės kremus, o pastaraisiais mėnesiais šiaurės kryptimi eksportuojamas daugiausia sviestas, kurio paklausa nuolat auga.

„Mes pasirengę patenkinti augančią paklausą, o Norvegijos sviesto „krizėje“ mes įžvelgiame galimybę dar labiau padidinti savo eksporto pajėgumus“, – sakė Estijos pieno perdirbimo įmonės vadovas.

Lietuvių ir latvių netikėtai atsivėrusi gretima rinka nesudomino.

„Kadangi tai biržos prekė, viename ar kitame regione gali susidaryti trūkumas, bet Europos Sąjungos (ES) intervencijos sandėliuose sviesto visada turi būti. Todėl manau, kad deficitas Skandinavijoje – trumpalaikis reiškinys, – „Lietuvos žinioms“ prieš keletą savaičių kalbėjo Žemės ūkio kooperatyvo „Pienas. Lt“ valdybos narys Bronius Markauskas. – Kita vertus, daugelyje ES šalių sviestas buvo antraeilis produktas, jį būdavo sunku realizuoti, atsargos susikaupdavo sandėliuose, todėl gamyba mažinta, o dabar, kai paklausa auga, greitai grįžti prie didesnės gamybos, pakeisti technologijas, nėra paprasta.“

Daugiausia mūsų krašte sviesto gaminantis kooperatyvas „Pienas. Lt“ eksportuoja jo apie 130 tonų, daugiausia į… Estiją.

Europoje didžiausios sviesto eksportuotojos yra Danija ir Švedija. Suomijos poreikius daugiausia tenkina importas, o Norvegija gamina sviestą tik šalies rinkai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)