2011 metų gamtos kataklizmai pasauliui atsiėjo 380 milijardų dolerių  (3)

Žemės drebėjimai Japonijoje ir Naujojoje Zelandijoje prisidėjo to, kad 2011 taptų pačiais brangiausiais gamtinių katastrofų metais nuo jų registravimo pradžios prieš 30 metų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

380 milijardų dolerių. Tiek atsiėjo gamtos nelaimės pasaulio ekonomikai 2011-aisiais, padarydamos juos brangiausiais nuo registravimų pradžios. Prie šios išaugusios sąskaitos smarkiai prisidėjo žemės drebėjimai N. Zelandijoje vasarį ir Japonijoje kovą.

Munich Re, viena didžiausių pasaulyje perdraudimo bendrovių, fiksavo gamtos katastrofų nuostolius nuo 1980. Žemės drebėjimas Japonijoje buvo brangiausia visų laikų nelaimė, padariusi 210 milijardų dolerių nuostolį – net ir neskaičiuojant branduolinės katastrofos Fukušimoje.

Žemės drebėjimų skaičius nuo 1980 išliko stabilus, bet jų sukelti nuostoliai auga, primindami miestų planuotojams, kad reikia atsižvelgti į žemės drebėjimų riziką, sako Munich Re.

Tuo tarpu oro keliamų nelaimių, pavyzdžiui, potvynių ir sausrų daugėja. Įrodymai rodo, kad tai susiję su klimato pokyčiais, ypač ekstremalių temperatūrų ir kritulių atveju, sako Peter Stott iš JK Meteorologijos tarnygos Ekseteryje.

Kaip rodo Munich Re tyrimas, ekstremalių temperatūrų, gaisrų ir sausrų kaštai išliko stabilūs, tačiau potvyniai ir audros mums atsieina daugiau, nei prieš 30 metų.

New Scientist, 2012-01-14

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Vytautas Povilaitis
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)