Sibiro amžinajame įšale slėpėsi gyvenimą prailginanti bakterija  (3)

Sibiro mokslininkai Mamutų kalno gelmėse, Jakutijoje, amžinajame įšale rado bakteriją, kuri pasižymi ne tik neįprasta struktūra, tačiau ir sugebėjimu suaktyvinti organizmo imuninę sistemą bei pagerinti energetinius procesus, o tuo pačiu - prailginti gyvenimo trukmę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šioms bakterijoms būdingas ypatingas gyvybingumo išsaugojimas, leidžiantis išlikti joms gyvoms storame negyvų uolienų sluoksnyje – jos surastos Sibiro regione, kur amžinasis įšalas galbūt trunka jau 1000 metų, o požeminiai vandenys, kai kur iki 100 metrų gylio, yra sustingę į ledą. Tačiau tai nekliudė bakterijai išgyventi – tiesa, ji aktyvėja ir dalijasi, esant tik plius 5 laipsniams Celsijaus, skelbia Rusijos mokslų akademijos Sibiro skyriaus viešųjų ryšių centras.

Šiuo metu nustatomas ir palyginamas Bacillius F genomas, kad būtų galima tiksliau datuoti mikroorganizmą, bet, pagal baltymų duomenis ir kai kuriuos kitus veiksnius, rasta bakterija „atsiliko“ nuo šiuolaikinių 3 mln. metų.

„Buvo manoma, kad jų besiskiriantys nuo dabartinių bakterijų sienelių ir baltymų tipai duos stipresnį ar labiau specifinį imuninį atsaką, jeigu jos bus perkeltos į pelės organizmą. Viskas taip ir įvyko“, – cituojami pranešime RMA Sibiro skyriaus Chemijos biologijos ir fundamentaliosios medicinos instituto vyresniosios mokslo darbuotojos Nadeždos Mironovos žodžiai.

Gyvūnai, kuriems buvo sušvirkštas preparatas su šiomis bakterijomis, visais atžvilgiais atrodė geriau nei kontroliniai graužikai – pirminiais duomenimis pelės iš pirmosios grupės gyveno ilgiau. „Jau patvirtinta, kad įšvirkštos Bacillius F palankiai atsiliepė kai kuriems senyvo amžiaus gyvūnų būties kokybės rodikliams. Visų pirma, tai pasakytina apie imunitetą ir jo aktyvėjimo greitį“, – pažymima pranešime spaudai.

Be to, mokslininkai tyrė peles, kurioms buvo įšvirkšta Bacillius F, magnetinio rezonanso tomografu ir išsiaiškino, kad yra du tikrai padidėję šių mediatorių tipai: tai gliutamatas ir taurinas, kurie turi imunitetą reguliuojančių savybių ir daro įtaką ląstelės gyvenimo trukmei. Pirmasis jų, tarp kitų savo uždavinių, yra „atsakingas“ už psichikos stimuliaciją, o antrasis – už energijos procesus.

Atitinkamai paskiepytų pelių metabolizmas taip pat pagreitėjo, be to, apskaičiuojant jį pagal amžių, gyvūnų, kuriems buvo įšvirkšta bakterijų, jis didesnis 20-30 % „Tai rodo, kad šių gyvūnų gyvenimo kokybė geresnė“, – sakoma pranešime.

Bakterijomis Bacillius F paskiepytas peles kur kas rečiau ištinka senatvinis aklumas, bet spontaninių auglių atsiradimui bakterijos neturi įtakos. „To, beje, ir nebuvo tikimasi – tai juk ne tabletė nuo visko“, – pažymi N. Mironova.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(1)
(0)
(0)

Komentarai (3)