Rusai galutinai apsisprendė, kas pražudė „Fobos-Grunt“

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

simakas 2012-01-26 11:22
liūdi ir ašaroja visos miško pelėdos.. kita vertus, taip saugiau nei kraustytis į didžiosios šalies šiaurę.
Creatium 2012-01-26 11:42
Vo tai nuramino.. O aš jau maniau, kad čia Rusija vis niekaip nesugeba nieko normalaus ir veikiančio pagaminti. Pasirodo, kad kalta - Saulė! Einu nusipirksiu kelionę kitu Rusijos kosminiu laivu.
HAL9000 2012-01-26 11:46
Čia gal tik sutapimas, kad Saulės kaltės versija staiga iškilo tada, kai rodos užvakar Saulė apie save priminė savo audromis? Kažkaip iki tol šios versijos nesvarstė Juk reikėjo kažkokį atpirkimo ožį rast - rado didelį, ryškų, nesiginčijantį dėl kaltinimų
kunis 2012-01-26 12:47
bet tai ir kieti ruseliai.. Saule kalta.. tai gi zinojo kad buvo tas zybsnis pries paleidziant ta phobos-grunt.. tai manau jau geruiau butu sake kad inzineriai suklydo, nei kad nepagalvojo apie tokia situacija..
Karvė 2012-01-26 13:02
Čia yra vienareikšmiškas fail'as, nes šiam teiginiui yra tik dvi versijos: 1. Netiesa - tik pasirodžius spaudoje pranešimams apie padidėjusį aktyvumą visą kaltę jam suversti yra taip vaikiškai naivu, kad parodo, jog jie jau net nebesistengia sugalvoti kokio nors protingo paaiškinimo. Tarybiniams laikams būdingas absurdo lygis, kai ir darbuotojai dirba ir vadovai reikalauja formaliai, o realiai niekas nevyksta. FAIL! 2. Tiesa - nesėkmę tikrai lėmė padidėjęs Saulės aktyvumas. Bet palaukit, aplink žemę skrieja tūkstančiai palydovų ir kitų žmogaus sukurtų įrenginių. Tačiau jie nesugedo ir nenukrito (bent jau kiek nors žymus jų skaičius), todėl tai parodo, kad Phobos-Grunt buvo padarytas nevykėliškai ir neprofesionaliai. FAIL! Tik dar kartą įsitikiname, kad sovietiniai absurdai Rusijoje nesibaigė, organizaciniu požiūriu tai yra ne valstybė, o teatras, kuriame vaidinama valstybė, o iš tikro tiesiog plešiamas jos turtas. Ir niekas tikrai nepasikeis, kol neišmirs tarybiniais laikais užaugę žmonės.
enternald 2012-01-26 13:56
Saulė rimta problema ir reali priežastis, bet kiekviena kosminė misija numato taip (NASA ir ESA labai daug dėmesio skiria palydovų apsaugai, ypač planetų misijai tolimesnėse kelionėse, kur per laiką tarp pliūpsnių palydovo nepaleisi). Jei tai tiesa, reikia žiūrėti kas projektavo apsaugą ir kur klaidą padarė. Tuomet jau akivaizdu pasidaro, kodėl kaltino JAV: neapsaugotą palydovą nu pliūpsnių gali nukalti ir galingas radaras. Ir iš viso pagal ką ši išvada daryta: nuo sudužimo neaišku ar mėnesis praėjo, nežino kur palydovas sudužo, nuolaužų nėra, pries sudužimą negauta telemetrijos (kiek pamenu ryšys nutrūko, susisiekė Esa, bet irgi ne kažkas pavyko nuveikti). Tai pagal ką darė tyrimus??? Turbūt pagal prielaidas kas galėjo sugesti. Bet jeigu kalta prasta apsauga nuo pliūpsnių, tai visiškai nekeičia esmės, kas sugadino. Jei gumos ant padangų nėra, tai visiškai nesvarbu kas padangą susprogdino: padanga vistiek silpna buvo.
kestutisz 2012-01-26 14:36
Tai dabar naktimis paleidinės ar visgi apsauga pasirūpins, kai ir visi aparatai paliekantys žemės atmosferą?
Swift RR 2012-01-26 17:09
Tegu atsinaujina savo simuliatorių rusai, kad įsivaizduojamos jų erdvėlaivių kelionių nuotraukos būtų geresnės
Swift RR 2012-01-26 17:21
va rodė kažkadaise TV kokių Putinas rūmų prisistatė Seniai seniai tarybų sąjungoje rusai gamino tokią techniką, kuri ir netik turėjo nuskristi panašų atstumą, bet dar ir nusileisti į karštą ir tankią Veneros atmosferą... Kaip jiems anksčiau pavykdavo, gal turėjo užslaptintas technologijas, ar čia nibiru kalta kad jos užkrito, ar laukinis kapitalizmas?
Karvė 2012-01-26 18:31
- ten jis be viso kito daug parašė apie Sovietų Sąjungos ypatybes yra ir apie karo pramonę (pvz balistines raketas, kurios į Šaltojo karo pabaigą Rusijoje ėmė taip beviltiškai atsilikti nuo JAV analogų, kad pats Šaltasis karas pasibaigė, nes nebeteko prasmės - bet kokia ataka būtų į vienus vartus).
sigitas 2012-01-26 19:12
Man mažam mama irgi sakydavo : -Nelaikyk savo palydovų saulėje , nieko gero iš to neišeis . Tuomet mamos neklausiau ir plastilininiai palydovai saulėje ištirpdavo . Taigi aš tadą pasimokiau , o rusai nepasimokė (nors gal mano mama jiems gal nieko ir nesakė).
botnet 2012-01-26 19:46
matyt rusai ne dangu stebi o is jo savo piliecius mitinguojancius tai ir nemato nieko... arba stebetojai nuo raketu paleideju atskirti biurokratijos ir nesusisneka arba ju nera visai, taupo
nondescript 2012-01-26 19:54
Karve, o ar daug yra valstybių, kurios sugebėtų sukonstruoti ir paleisti į kosmosą tokį palydovą? Aišku viskas remiasi į pinigus, kuo daugiau tam skiri, tuo geresnius specialistus gali pasamdyti, bet Rusijoje jau seniai nebe aukso amžius. Idomu būtų palyginti kiek uždirba kokios NASA specialistai ir Roskosmos.
Skeleton 2012-01-26 22:53
Kelios pirežastys: a) Tikslinė propaganda: pasirinkdavo vykdyti tokias misijas iš kurių galima gauti maksimalų propagandinį efektą, o ne naudingiausias moksliniu arba techniniu požiūriu. b) Nedidelė konkurencija: tik JAV, kitos šalys ir turėdamos pinigų nešvaistėsi propagandinėms kosminėms misijoms. c) Didelės insvesticijos į kosmosą. Materialių ir žmogiškų resursų SSSR kosmosui išleido nerealiai daug, dabar niekas nebepaskaičiuos.
ustis 2012-01-26 23:03
Karve o ar daug valstybiu zinai kur nebutu teatras? Ir dar 1 klausimas o gal tas palidovas ir turejo nukrist? Priezasciu prigalvot galima daug (mikrobus augino saules plazmoje , ka nors bande , nukreip nuo ko nors demesi ..... )
Vytax 2012-01-26 23:51
Roscosmos biudžetas - 3.8mlrd.$ ESA biudžetas - 5.65mlrd.$ NASA biudžetas - 17.6mlrd.$ Dar kyla klausimų kodėl rusams nesiseka?
Karvė 2012-01-27 13:46
Čia buvo keletas komentarų adresuotų ir tarsi prieštaraujančių man. Kaip suprantu, jūs manote, kad su Rusijos kosmoso programa viskas normaliai? Ką aš norėjau pasakyti ir sakau dar kartą: nesvarbu ką ir kaip jie padarė anksčiau, nesvarbu, kokie žmonės Roskomos dirbo tada ir dirba dabar, nesvarbu, kokius jie gauna atlyginimus - rezultatas yra ŠŪDINAS. Normalios organizacijos jei neišgali, pasirinktų mažesnes, pigesnes ir paprastesnes misijas. Jei jie pasirenka per sudėtingas, tai tik parodo, kad organizacija yra nevykėliška. O vat tada kai pagalvoji, tai vienintelis dalykas, ką šiuo metu Rusijoje sugeba gerai organizuoti, tai yra nusikalstama veikla. Tiesa šioje srityje didesnių nei vidutiniai gabumų turi ir kitos buvosios Sovietų respublikos (ir kuo gilyn - tuo didesnių), nes kaip mano minėtas Rokiškis savo bloge ir rašo - Sovietų Sąjungoje beveik visi aukštesnes pareigas užimantys asmenys buvo korupciniais ryšiais glaudžiai susiję su kriminaliniu pasauliu (pastarasis be stogo ir negalėjo egzistuoti), o maklės buvo vienintelis dalykas, kur reikėjo stengtis, naudoti protą ir parodyti išradingumą (nes jei pagaus - kalėjimas arba mirtis), todėl daugelis jų gerai ir moka vienintelį dalyką - daryti makles. Teisingumo dėlei reikėtų pabrėžti, kad nusikalstama veikla tais laikais (pvz komercinė veikla) nebūtinai yra nusikalstama ir dabar, tačiau jei žmogus kelioliką-keliasdešimt metų buvo įpratęs, kad pažeisti įstatymus yra normalu (nes jie durni), tai jis ir toliau juos pažeidinės, net jei jie pasikeis. Rusijoje, kaipo aktyviausiai Sovietų Sąjungos tradicijų tesėjai, tai yra labai aktualu ir tai apėmę absoliučiai viską, todėl ten visomis prasmėmis yra taip blogai, kad blogiau būną jau retai (na pvz Šiaurės Korėja). Bet kokie aiškinimai, kad jų kažkokia įranga yra geresnė, tik jiems nesiseka arba kažkas trukdo, yra mažiausiai naivumas, o šiaip jau idiotiškas realybės neigimas.