Kairiarankystės fenomenas – „anomalija“ ar išskirtinumas?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

werafonas 2012-04-03 11:15
Taip jau nutiko, kad priėmė į mokyklą, į kurią tėvai labai ir norėjo, jog priimtų. O ten mokytoja atsisakė mane mokinti rašyti kaire. Tad taip išėjo, jog esu kairiarankis rašantis dešine. Kiek tai man sukėlė nepatogumų - nedaug. Daugiau sukėlė tiems, kurie bandydavo tą raštą įskaityti Net ir dabar rašant kaire ranka, veiksmas vyksta žymiai lėčiau negu dešine, tačiau gražiau, nors kaire aš kaip ir niekada nesimokinęs rašyti..
mch0lic 2012-04-03 11:47
Nei apie laiptus nei apie duris kazkaip niekad nesusimasciau, tai smoge sitas faktas, bet manau prisitaikyt vis tiek nera labia jau sunku, gal tik rasymas sudetingiau
unytas 2012-04-03 11:51
na as kairerankis ir man viskas patogiu,ir niekas manes nemokino peraukliti ar dar kaskaip paveikti prieme mane toks koks esu ir jokiu nepatoguiu as nepajutau tam desnerankiu pasauli
Fostil 2012-04-03 12:28
Pirma pastraipa perskaiciau ir uzteko sitos NESAMONES. Apie kokia tolerancija kalbama, apie kokius nenormalumus turima omeny cia? Slykstus straipsnis tiesiog. Kairiarankis esu ir absoliuciai jokio isskirtinumo nematau tame. Pilna pazystamu turiu kairiarankiu ir apie kazkokius per auklejimus net nebuvo kalbeta.
sz520qm 2012-04-03 12:34
Versti kairiarankį rašyti dešine ranka yra tas pats, kas liepti žmogui vaikščioti rankomis, ne kojomis arba neleisti sėdėti ir visada liepti stovėti. Jei dėl genetinių faktorių smegenys suformuotos veidrodžio atspindžio principu, o mokytojas to nežino ar nesuvokia ir atsisako mokyti/liepia rašyti dešine ranka vien tik dėl savo ideologinių įsitikinimų, tai jis nenusipelno mokytojo vardo: mokytojas turi būti žmogus, kuris propaguoja ir vadovaujasi moksliniu metodu, patikrintais ir patikimais faktais, BET NE IDEOLOGIJA AR SAVO PRINCIPAIS. Deja, bent jau iš savo mokyklos laikų patirties, turiu pripažinti, kad (tikriausiai kaip ir visoje Lietuvoje) yra tikrai daug tokių mokytojų, kurie vadovaujasi klaidinga "liaudies išmintimi" (e. g. "rašyti kaire ranka negalima"), nesupranta/nesugebėtų paaiškinti būdo atsijoti makaronus nuo faktų ar išvis nežino iš kur gauti patikrintus faktus ir kur yra savo žinių riba interpretavime ir analizėje (aš daugiausiai žiūriu į jus, humanitarai-pedagogai...). Kairiarankiškumas - tai tiesiog kitame smegenų pusrutulyje besispecializavęsi tikslieji motoriniai veiksmai, o kadangi kiekvienos rankos pagrindiniai nervai (berods vadinami "laidais") kryžmai sujungti su priešingais pusrutuliais, to pasekoje atsiranda tikslių judesių atlikimas kita ranka.
ZmogZ 2012-04-03 12:36
20-30 metų pavėlavęs straipsnis. Atsimenu tik vieną nepatogumą - rašant rašaliniu rašikliu išsiterlioja ranka ir tiek.
skausmas 2012-04-03 12:51
Na, ne... Manau, kad vaiko permokymas yra tikra tragedija. Vaikas verčiamas daryti tai, kas jam nėra įgimta. Koks skirtumas ar žmogus kairiarankis ar dešiniarankis? Nematau čia jokios anomalijos ar išskirtinumo. Tai tik žmonės, kurie daugiau naudojasi kita ranka, nei kad dauguma populiacijos (vos ~ milijardas).
Tatsuo 2012-04-03 14:12
Kai buvau mažas, pradėjau rašyti kaire ranka, tačiau tėvai sakė, kad reikia dešine rašyti ir kažkaip labai lengvai persiorientavau rašyti dešine. Dabar nežinau ar aš esu kairiarankis ar ambidekstras, nes vienus veiksmus atlieku kaire ranka, kitus dešine. Pavyzdžiui krepšinį žaizdamas, galiu varytis abiem rankom, bet žymiai patogiau kaire ranka. Arba boulinge rutulį metu taip pat kaire ranka. Tačiau rašau dešine ranka.
faktas 2012-04-03 15:01
Aš tai nuo gimimo buvau ambidekstras. (-: P.s., tą žodį tik iš šio straipsnio sužinojau. Man buvo visiškai vienodai, ar kažką daryti kaire, ar dešine. Deja, man dabar yra beveik 26, o tai reiškia, kad aš patekau į tuos tamsiuosius perauklėjimo laikus. Man mokytoja rėkdavo, kad nedrįsčiau imti rašiklio, kaip dabar atsimenu, - ta ranka, kuri arčiau lango. Tai taip po kurio laiko ir atpratau rašyti kaire. Dabar kaire rašyt nebegaliu, bet įprotis visus kitus darbus daryti ar kaire, ar dešine, vienodai - išliko. Dažnai netgi tušinuką paiimu kaire, bet pajuntu, kad kažkas ne taip ir pakeičiu ranką. Straipsnyje parašyta, kad tokie žmonės gali būti problematiški - patikėkit, tai tiesa. Aš pats su savim nesusitvarkau. Bet iš tikrųjų džiaugiuosi dėl savo ambidekstriškumo (nu ir žodis...), šiuo metu profesionaliai dirbu tiek meno, tiek tikslaus analitinio mąstymo reikalaujančiose srityse.
sabotan 2012-04-03 15:50
Na rašau dešne bet dauguma kitu dalyku darau kaire.
Popasz 2012-04-03 15:51
Kiek man teko domėtis šia savybe, abirankiai (Ambidextrous) iš esmės turi daugiausiai gabumų lyginant su kiariarankiais ir dešiniarankiais, kadangi jų pusrutuliai yra išsivystę maždaug vienodai, nėra vieno dominuojančio, todėl jie abu yra stiprūs. Esu kairiarankis, nors mano IQ lygiai 100, tačiau su matematika ir kitais tiksliaisiais mokslais problemų turėjau jau nuo 7 klasės. Ką reiškia pusrutulio dominavimas? Atitinkamos smegenų zonos produktyvumas, greitis, įsisavinimo greitis priklauso nuo to, kiek toje smegenų zonoje yra neuronų. O zonos išsivystymas didžiaja dalimi priklauso nuo pusrutulio išsivystymo, t.y. dominuojantis jis ar ne. Būtent šis faktas yra atsakymas į klausimą kodėl vieni gabūs pvz. matematikoje, o kiti muzikoje. Kiekvienas žmogus turi gabumų atitinkamoje srityje, ir geriausiai įsisavina žinias savaip. Mano atveju, dėl dominuojančio dešiniojo pusrutulio, geriausiai įsisavinu žinias per vizualiai perteiktą informaciją. Turiu pažįstamą, kuris geriausiai informaciją įsisavina skaitydamas. Kitas pažįstamas geriausiai/greičiausiai įsimena praktinius motorinius veiksmus, tačiau turi problemų isimindamas verbalinę ir vizualinę informaciją. Problema ta, kad Lietuvoje mokyklose didžiausią pranašumą prieš kitus turi mokiniai su gera verbaline atmintimi ir geru analitiniu mąstymu, kiti gabumai nėra taip sureikšminami ir ugdomi. Smegenys greičiausiai vystosi iki 7 metų, vėliau ženkliai vystymasis pristoja, Didžiojoje Britanijoje įvedama nauja tvarka siekiant sužinoti vaiko gabumus atitinkamose srityse jau nuo minėto amžiaus.
hostgator 2012-04-03 17:16
Tai su 100 IQ ir nenorėk būti matematikos genijumi
enternald 2012-04-03 17:39
Ar kartais 100 IQ nėra vidutinis IQ?
Popasz 2012-04-03 18:05
Taip, vidutinis. Už analitinį mąstymą smegenyse yra atsakingos 14 sričių. Nuo jų išsivystymo ir sąsajos tarpusavyje priklauso mūsų analitiniai gabumai sprendžiant atitinkamas užduotis, taigi, jeigu kuri nors iš 14 sričių deramai neveikia - vienas užduotis sugebėsi gliaudyti kaip riešutus, o su kitomis (kurios daugumai žmonių nėra sunkios) bus problemų. Taigi, atliekant IQ testą surinkau 100 taškų, tačiau matematikos nesupratau netgi mokantis papildomai.
mnv 2012-04-03 19:28
Jo... fckin bevardis pirstas pastoviai melynas
kionig 2012-04-03 19:57
Oho, kiek čia daug kairiarankių lankosi O, aš va užmačiau tokį faktą:
Analog 2012-04-03 20:48
Tikrai nemažai. Apklausą reikia daryt ir žiūrėt kas domisi technologijom Kažkur skaičiau, kad kairiarankių labai daug tarp nobelio laureatų. Pats dešiniarankis.
faktas 2012-04-03 21:09
Šiame portale tu esi anomalija...
Manvydas 2012-04-03 21:20
Nežinau kiek tiesos tame, bet vienas daktaras kažkada sakė sudėt rankas kartu ir sunert pirštus (kad vienas ant kito būtų ) ir pažiūrėt, kuris nykštys bus ant pačio viršaus (dešinys ar kairys) ir tada pabandyt pakeist vietomis juos (būna nepatogu ) - ir ale tada bus aišku kas ištikrųjų turėtum būt ar kairiarankis ar dešiniarankis. Pats rašau dešinia, bet palei daktaro metodą, kairys nykštys eina ant viršaus. P.s. tik nežinau kaip su abirankiais būna - turbūt abejais atvejais patogu bus.
Robkinas 2012-04-03 22:14
Pamenu mane auklejo dar darzelinukui bunant, kad negalima su kaire rasyt, atbularankiui buti. negaledavau pakesti, kai tetos dedes liepdavo piesti su desine, o ne su kaire. nu bet man neiseidavo su desine ranka nors tu ka. ir mokykloje pirmais metais buvo tokiu priekaistu, paskui visi draudimai greit pasibaige