Asteroidų eksploatacija: kasinėti tai kasinėti, o kaip įstatymai?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Shinigami 2012-04-25 12:34
Nematau, kodėl kosminiai kūnai turėtu kam nors priklausyti. Bet žinoma jie priklausys tam kuris turės daugiau politinės arba karinės galios. Jei kokie nors darbai asteroiduose sukeltu pavojų žemei už ši pavojų turėtu atsakyti visu pirma tuos darbus su organizavusi įmonė, jos vadovai ir darbų projektuotojai.
Swift RR 2012-04-25 12:48
Straipsnio neskaičiau, nes cituoti sakiniai yra labai buki. Tai tegul visokios ateities firmos prihvatizuoja visą Mėnulį? Susikursi valdos ar ištisos valstybės Mėnulyje... Bet to negali būti, nes pagal, žmogišku protu pasižymintį, įstatymą- kosminiai kūnai niekam nepriklauso. Tokia sistema būtų iš principo idinga, ir trugdytų žmonijai įsisavinti kosmosą. Kapitalizmas buvo kuriamas protingo žmogaus, o ne pinigų ištroškusio tirono, tikslas- augti ir klestėti. Pagal šią rašliavą visokie ateitiniai UAB ir kt. chebra prihvatizuos visas kasinėjas planetas, ir asteroidus dangstys savo technolgines paslaptis, ir dėl resursų kariaus... Tai yra anarchija, ką noriu, tą darau. Taip, taip paskutinis klausimas tarsi klausia- ar mums reikia viso shito? Gi pask vieno lietuvos runkelio- tai sukels teisinį jovalą... Kas tokį straipsnį sukerbė? Gal koks geltonasis filadelfijus? Ar koks nusimokęs(geraj prasme) studentėlis, nerašykit prašau tokių chr*n*škų straipsnių.
Aidas 2012-04-25 13:04
Tai šios dienos teisinė situacija, kad dangaus kūnai niekam nepriklauso (beje, kol yra kosmose - o kaip su dangaus kūnu, nukritusiu į konkrečią valstybę ar konkretų sklypą?). Tuo tarpu teisė yra labai dinamiškas reiškinys, prisitaikantis prie realių sąlygų. Nuo senovės vienas iš nuosavybės teisės atsiradimo pagrindų buvo daikto užvaldymas. Taigi, visai tikėtina, kad tas, kuris užvaldys kokį dangaus kūną ar jo dalį, atitinkamai įgis nuosavybės teisę į šį kūną ar jo dalį, priklausomai kaip ir kiek užvaldė.
Swift RR 2012-04-25 13:05
Pagrįkite savo rašliavą, žinokit, už bet kokią rašliavą viešojoje erdvėje irgi baudžiama, o ką jūs man į tai jei aš manau kad jūs pernelyg kišate savo nuomonę, ir ji yra neteisinga? Kokiais principais jūs rašysit tą kosminę konstituciją, kuom remsitės? Žmogaus teisėmis ar didelių kompanijų interesais? Pirmyn, sukerbkite ar išverskite straipsnį šia tema. Žinot kas iš tikrujų yra šaltojo karo reliktas? Tai galima korupcija visoje lt valdžioje, tuo tarpu ir teisėsaugoje. Nenorit žurnalistai šios problemos aptarti?
Xron 2012-04-25 13:42
Swift RR, atsiprasau, jei norite diskutuoti apie musu valdzios trukumus tam yra DELFI, sitas tinklalapis yra skirtas temoms apie moksla/technologijas ir su tuo susijusiais dalykais. Dekui uz supratima. O rasant i tema, tai man labai idomu kokiu budu valstybes spres asteroidu ir kitu kosminiu kunu eksploatacijos problema, nes ne visos pasaulio valstybes siuo metu tarpusavyje sutaria ir kai kasinejimai prasides kazkas liks nuskriaustas ir tai gali sukelti "siokiu tokiu" neramumu.
Gnostic 2012-04-25 13:50
Bezdziones katik is medzio islipo o jau su kuokom kitiem per galvas vanoja kam priklausys dangaus kunai Issigimes tas zmoniu egoizmas - juk vaikai nepradeje lankyt darzelio net nezino tokiu savoku "tavo-mano"...
Impintinas 2012-04-25 14:05
Greičiausiai tai būtų priskirta kokiai nors tarptautinei organizacijai, pvz., Jungtinėms Tautoms ar pan.
langas 2012-04-25 16:04
klausimas geras. tarkim tau negali priklausyti pats asteroidas bet niekas nedraudzia jo kasineti ir parsigabenti ir parduoti. bet - tarkim kokia kompanija pastato mini kasykla, paruosia asteroida, prakasa pirmus sluoksnius ir pyst atskrenda kita kompanija ir tuos pirmus nukastus sluoksnius susideda ir issiveza. klausimas kada tos iskasenos patampa tavo? kai sukrauni i kosmini sunkvezemi ar kai ibedi kosmini kastuva i jas? manau siuo atveju viskas turetu but derinama per kazkokia tarptautine organizacija o ne viena sali ar isvis be kontroles. tarkim europos/amerikos/azijos kosmines agenturos pasiraso susitarimus sitoje srityje ir sukuria istatymus kaip kas kur ka gali kasineti skraidyti ir t.t. nes tai liecia ne tik finansinius bet ir saugumo dalykus kur poto niekas nenores buti kaltas kad asteroidas ikals i zeme. cia analogas butu jei didziule kompanija nusprestu statyti didele atomine elektrine savo lesom viduri vandenyno kur niekam nepriklauso - ar jai tai galima butu daryti ar ne? juk zala gali but milziniska visom salim jei ivyktu nelaime, o kas atsakytu - ar ta salis kurioje registruota kompanija? tada butu kompanijos registruotos visokiose salose ir nieko nesugaudytum niekada.
MrT 2012-04-25 16:08
Tavo pasakymas "liks nuskriaustas" primena nuskriaustą Vokietiją ir kitas šalis nespėjusias kolonizuoti už Europinių žemių. Lauksim kokio įsižeidusio Šiaurės Korėjos valdytojo karo paskelbimo kitom šalim.
mobilunkas 2012-04-25 16:13
is ko asteridas turi but pagamintas, kad apsmoketu ji kasinet? deimanto? platinos? rutenio? visa kita neapsimoka ir dar ilgai neapsimokes, jei isvis kada nors apsimokes kast. beto kam kast, jei gali imt ir nukreipt asteroida i kokia dykuma ir paskui susirinkt ( na deimantiniam asteroidui tas netiktu), bet kitiems tai taip daug paprasciau
immortallt 2012-04-25 17:43
Jei noresim kazka dar statyti kosmose - dar ir kaip apsimoka, nes iskelimo kaina resursu - kosmine. O erdvelaivis, kuris galetu gabenti zmones iki marso reikalautu storo sarvo, saugancio nuo elektromagnetiniu audru, kas susideda i dideli svori. O jei pradesim gaminti saules jegaines kosmose, kurios keleta kartu efektyvesnes ir dirba kiaura para ?
Liandar 2012-04-25 18:07
Šiaip tai asteroiduose yra MILŽINIŠKI kiekiai įvairių metalų, organinių junginių bei vandens. Visa tai gali būti panaudojama tolimesnei kosmoso industrializacijai (gamyklų, didesnių erdvėlaivų, ar net kosminių stočių/kolonijų statybai), kurios vystymas be asteroidų kasinėjimo kainuotų astronomines sumas, nes šiuo metu ko nors iškėlimas į kosmosą kainuoja didelius pinigus (kiek randu, pigiausia yra 8800$/kg). Taip pat iš vandens nesunkiai gaunamas raketų kuras (vandenilis + deguonis), todėl planuojama įrengti kosmines "degalines", kurios padarytų tolimus raketų skrydžius pigesnius/įmanomus. O dėl brangiųjų metalų, tai svarbiausi yra retėji žemės metalai, kurie naudojami labai plačiai elektros variklių, mobiliųjų telefonų, kitos elektronikos gamyboje, nes jų Žemėje kiekiai yra nedideli (praktiškai viskas kas yra iškasama, yra prieš milijonus metų nukritusių asteroidų palikimas). Tai turbūt tik juos ir "nuleidinės" į Žemės paviršių. Dėl asteroidų nukreipinėjimo į Žemę tai labai abejoju, nes visų pirma tie asteroidai gali sudegt ar susprogt atmosferoje, o jei ir pasieks žemės paviršių tai nebūtinai ten kur taikeisi...
sabotan 2012-04-25 20:04
Parastas dalykas tas pats kaip ir 14 19 amziui raidai sala ta sala priklauso tai valstybei. Ji ten kasa ka nori daro. Bet ta valstybe atsakinga ir uz tarkim asteroida ji turi visikai ji isrinkti. Principas radau mano. Kodel cia JTO kistis reikia. Ir Dar vienas dalykas jai prades kasineti asteroidus manau pradies vienitis valstybes pagal zemynus. Na nemanau kad viena Vokietija ar didzioji britanija to pasiektu. Na iki kosmoso pasisavinimo yra dar nemazas laiko tarpas. Manu susikurs keli valstybiu blokai pvz siaures amerikos ES NVS Azijos Pietu ameriko Okeanijos. Vienai valstybei tai per sunkus darbvas
langas 2012-04-25 21:18
nu matai ka reiskia "kas rado" - dabar daugybe asteroidu katalagozuoti todel sunku kazka naujo atrasti o ir nereiskia kad jis bus naudingas. tarkim gali sakyti "kas ismeigs savo velevele" kaip anksciau budavo bet tu gali daugybe nedideliu zondu issiuntineti tam paciam principui kaip ir domenu registracija. tai bus pernelyg toks variantas, kad "priklausys" koncentruotai grupei bet ji ju nenaudos o pardavines uz didziules kainas. plius kas patvirtins kad tai tau priklauso, jei nebus tarpvalstybinio susitarimo ir kontroles mechanizmo, nes tada atskris kita kompanija ir sakys priklauso man nes mes turim daugiau ginklu grysim i smagius viduramziu laikus.
Monteiro 2012-04-26 00:50
cia siek tiek off topic, bet ar nera kokios nors sci fi knygos apie marso kolonija ir jos nepriklausomybes pasiskelbima nuo zemes?