10 šalių, kurioms gresia didžiausias kosminio smūgio pavojus (Video)  (7)

Mokslininkai įvardijo 10 valstybių, kurioms gresia didžiausias Žemės susidūrimo su asteroidu pavojus. Naujas NASA atliktas ir pats tiksliausias Žemei potencialiai pavojingų asteroidų tyrimas atskleidė, kad su mūsų planeta susidurti gali beveik 4700 asteroidų. Atsižvelgiant į galimą skaičiavimų paklaidą šis skaičius gali būti 1500 didesnis arba mažesnis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šių asteroidų, kurių orbitos potencialiai kelia susidūrimo su Žeme grėsmę, skersmuo didesnis nei 100 metrų, o tai reiškia, kad jie nesuirę įveiktų Žemės atmosferos sluoksnius ir sukeltų milžiniško masto katastrofą Žemės paviršiuje. Iki šios dienos yra identifikuota tik 30 proc. šių dangaus kūnų, skelbia „Space.com“.

Potencialiai pavojingais asteroidais (PPA) NASA atstovai vadina tokius dangaus kūnus, kurie skrieja iki 8 milijonų kilometrų nuo Žemės esančiomis orbitomis ir yra pakankamai dideli, kad susidūrimo atveju sukeltų vietinio ar globalaus masto katastrofą, sakoma pranešime.

Naujasis tyrimas paremtas NASA paleisto WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer) infraraudonųjų spindulių kosminio teleskopo stebėjimų duomenimis. Nors jie atskleidė panašų į ankstesnių skaičiavimų nustatytą Žemei potencialiai pavojingų asteroidų skaičių, tačiau kartu pateikė ir mokslininkus nustebinusių rezultatų.

Pavyzdžiui, paaiškėjo, kad dvigubai daugiau PPA skrieja vadinamosiose žemo posvyrio orbitose, kurios labiau nei kitos atitinka Žemės judėjimo aplink Saulę kelią. NASA atstovai tai aiškina tuo, kad daugelis mūsų planetai potencialiai pavojingų asteroidų galėjo susiformuoti susidūrus dviem asteroidams pagrindiniame asteroidų žiede tarp Marso ir Jupiterio. „Žemo posvyrio orbita skriejęs didesnis asteroidas suskilo į mažesnius fragmentus, o dalis jų buvo nukreipti į Žemei artimesnes orbitas ir ilgainiui tapo PPA“, – sakoma NASA pranešime.

Pasak mokslininkų, žemo posvyrio kampo orbitose skriejantys asteroidai iš visko sprendžiant yra mažesni ir šviesesni nei kiti netoli Žemės skriejantys asteroidai ir dažniau gali kirsti mūsų planetos orbitą. NASA Reaktyvinio judėjimo laboratorijos Pasadenoje astronomė Amy Mainzer sakė, jog tyrėjų grupę nustebino toks didelis žemo posvyrio orbitose skriejančių asteroidų skaičius. „Kadangi jie labiau nei kiti linkę priartėti prie Žemės, tokie asteroidai yra tinkami būsimųjų pilotuojamų ar robotų ekspedicijų objektai“, – sakė mokslininkė.

WISE teleskopas nufotografavo apie 600 netoli Žemės skriejančius asteroidus, maždaug 135 iš jų buvo pastebėti pirmą kartą. Teleskopas asteroidus „medžiojo“ maždaug 195 milijonų kilometrų atstumu nuo Saulės. Žemė skrieja už maždaug 150 mln. km nuo Saulės.

Remdamiesi sukauptais Žemei pavojų keliančių asteroidų duomenimis, D. Britanijos mokslininkai sudarė valstybių, kurios labiausiai nukentėtų nuo į Žemę pataikiusio asteroido, sąrašą. Jie pirmą kartą įvardijo šalis, kurios tokiu atveju patirtų didžiausią žalą. Valstybių sąrašas buvo sudarytas naudojant Sautamptono universitete sukurtą „NEOimpactor“ programą, modeliuojančią Žemės susidūrimo su netoli jos skriejančiais žinomais asteroidais pasekmes.

Į pirmąjį šio sąrašo dešimtuką pateko Kinija, Indonezija, Indija, Japonija, JAV, Filipinai, Italija, D. Britanija, Brazilija ir Nigerija. Pasak mokslininkų, smūgio iš kosmoso atveju šios valstybės patirtų katastrofišką žalą, prarastų daugiausia gyventojų ar būtų taip nuniokotos, kad praktiškai niekada nebesugebėtų atsistatyti.

Šiame vaizdo siužete – WISE teleskopo vykdoma asteroidų ir kometų paieška.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(2)
(0)
(2)

Komentarai (7)