Kiekvienoje juodojoje skylėje – po naują Visatą?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

MANTASM 2012-06-06 12:06
TEKSTE "kad Visata plečiasi vis greičiau" Po didžiojo sprogimo fotonai skrisdami 1080 milijonų km per valandą greičiu nulėke per visatą 14 milijardų šviesmečių atstumą ir tai yra visatos išorinė riba. Viskas kita juda palyginti lėtai -3,2 milijonų km per valandą greičiu ir nuskrido tik 4,15 milijonų šviesmiečių. Kiek suprantu visatos riba mokslininkai priima fotonų nueitą kelią? Fotonai veikiami bet kokių jėgų nei greitėja nei lėtėja, toks fenomenas. Mano manymu, kad bent koks laukas (pvz.gravitacija, elektromagnetinis ir t.t.) juda taip pat baigtiniu greičiu t.y. šviesos greičiu. Bet gi viskas kas juda lėčiau nei fotonai tokių savybių lyg ir neturi. Kodėl išlieka pastovus jų greitis? Pagal viską greitis turėtų mažėti. Bet gi nemažėja, tada išvada, kad yra veikiama stūmimo arba traukimo jėgų. Stūmimo jėgų kaip ir nežinome, tai lieka traukimo. Bet gi vėl, jeigu kas traukia, o mes judame link jo, tai greitis turėtų didėti, taigi judėti su pagreičiu, bet lyg tai taip nėra. Tada traukos nėra, tiesiog viskas juda į nieką, vieną kart kas nors įgijęs greitį, jį išlaiko pastovų, kitu atveju jeigu kas nors būtų už visatos ribų turėtų viskam kas juda suteikti pagreitį. Bet to poveikio atrodo mokslininkai nepastebi, taigi už ribų mano manymu yra tik niekas, bet ne skylė. Tas niekas vis dėlto yra kažkas, nes jame tikriausiai vyrauja apsoliutus šaltis, ir "laisva" erdvė, be jokių laukų, jėgų, materijos. Manau, kad visata nesiplečia greitėjančiai, nes jos ribą apibrėžia fotonų nueitas kelias. Fotonai juk negreitėja, kitu atveju šviesos greitis būtų ne riba. Bet ar tai įmanoma?
Toggo 2012-06-06 12:09
Gal as kazko nesupratau bet ar juodosios skyles nera apvalios ? jei jos apvalios ir mes teoriskai esame vienoje is ju , kodel musu visata nera apvali?
Arwis 2012-06-06 12:17
Del kitu punktu tave turbut sumals kas daugiau ismano taciau del visatos peltimosi tai nelabai supranti kas tai yra. Esme tame kad nera visatos ribos, visatos erdve pleciasi. Isivaizduok visata kaip baliona. Ant nepripusto baliono padek 2 taskus A ir B. Puciant baliona taskai niekur nejudes, taciau atstumas tarp ju dides. Panasiai vyksta su visata. Taipogi po didziojo sprogimo is kart visata tikrai neisiplete iki 14 milijardu sviesmeciu.
SaMaras 2012-06-06 13:56
MANTASM geriau prieš rašydamas tokius ilgus postus pasidomėtum apie ką rašai, nes turint omenyje kad visgi visata plečiasi greitėjančiai visas tavo pasisakymas gaunasi asoliutus vėjų Toggo o kur apie formą kalba eina ir kur parašyta kad ji ne apvali ar lagamino formos? greičiausiai ji ir yra apvali..
MANTASM 2012-06-06 13:57
Arwis Taipogi po didziojo sprogimo is kart visata tikrai neisiplete iki 14 milijardu sviesmeciu. Aš nesakau, kad iškart visata išsiplėtė, ji išsiplėtė per 14 milijardų metų tiek kiek nulėkė fotonas. Bet jeigu grįžti prie Tavo pvz. su balionu, tai gali pastebėti, kad labiau pripučiant balioną atstumo didėjimas tarp pažymėtų taškų lėtėja, kad norėtum padidinti atstumo greitėjimą, reikės padidinti pastangas. Tai aš ir sakau reikia gauti iš ko nors energijos, kad užtikrinti visatos plėtimosi pagreitėjimą, bet tai iš kur? Jeigu nėra, tai kaip gali greitėti plėtimasis?
a bath with a view 2012-06-06 14:18
Yra teorija, kad šio greitėjimo "variklis" arba "kuras" yra mistinė dark energy. Tačiau tai tik teorija. :) Šiaip rekomenduočiau pasižiūrėti profesoriaus Bryan Cox populiariąją dokumentiką "Wonders of the Universe". Ji susideda iš 4 dalių (po 1h trukmės maždaug) ir vienoje iš jų labai gražiai paaiškinama kaip vyksta tas visatos plėtimąsis (bent jau kaip dabar mokslininkai mano). O esmė maždaug tokia kaip keptume bandelę su razinomis: pradžioje žalioje tešloje tos "razinos" (šiuo atveju t.y. galaktikos) būna šalia viena kitos, tačiau bandelei kepant (plečiantis), atstumas tarp razinų didėja. Taip pat rekomenduoju štai šią profesoriaus Bryan Cox paskaitą-šou: http://www.youtube.com/watch?v=4f9wcSLs8ZQ (jei neklystu būtent šioje laidoje, visatos plėtimąsis lyginamas su bandelės kepimu) Tikiuosi bus įdomu.. :)
SaMaras 2012-06-06 14:19
Tai būtent.. kadangi visata juda greitėjančiai o iš kur gauna tą energiją nežinoma tai mokslininkai ir įvedė tokį terminą kaip "Tamsioji energija" kuri ir spartina plėtimąsi..
zamzungas 2012-06-06 14:23
Ne, ji ne apvali, o gana keisto formos, kažkur mėtosi straipsnis kur sudarytas mūsų visatos 3D modelis, taip pat demonstruotas Trough The Worm Hole dokumentikoje.
Arwis 2012-06-06 15:47
Musu visata plokscia, net technologijos.lt buvo kazkur imestas straipsnis.
GTRooTube 2012-06-06 18:43
Throw the Wormhole with Morgan Freeman dokumentiniame filme buvo teigta, kad visata yra kaip futbolo kamuolys sudarytas iš šešiakampių, tačiau tai nėra patvirtintas faktas, greičiau spėjimas.
Pumper 2012-06-06 18:49
slawcka 2012-06-06 19:31
hole within a hole.. HOLECEPTION .. o seip labai sudomino straipsnis, as jau tikiu viskuo kas parasyta:) pries tai kildavo minciu kad galbut mes ir visata esam pvz atomo sudedamoji dalis, kuris sudaro kazka dar didingesnio
Gedis 2012-06-06 19:42
Apie tai aš irgi mačiau,galbūt mes kokio didelio organizmo dalelė? O šiaip visi mokslininkai ir jų hipotezių pritarėjei galėtų tyliau šnekėt,nes mano manymu,apart spėlionių,daugiau žmonės apie visatą nežino.100% įrodymų niekas nepateikia,tad po 100 metų viskas gali apsisukti ir tiesos bus visiškai kitokios.Juk kaškada visi manė,jog žemė plokščia?Drambliai ir vėžliai ją laikė?
Verslininkas 2012-06-06 20:32
realiai tai isvis kvaila yra metu metus sedet ir destyt teorijas kuriu nei mes irodysim nei ka, kad ir toj juodojoj skylej, teoriju milijonas bet nei mes nuskrisim nei pamatysim nei ka, tai gal geriau tada koncentruotusi i kazka apciuopiamo, o su tuo ateitu ir iki kazko daugiau, nes dabar juoka kelia kai kas desimtas straipsnis kaip rado NSO, kaip visata pleciasi, ir dar velniai zino kas...ir visa tai tik teorijos....pilsto is tuscio i kiaura simtus metu.
GTRooTube 2012-06-06 20:40
Verslininke, Tai teorijos, bet pažiūrėk kiek toli pavyko nueiti tiesiog sėdint čia žemėje grubiai tariant per nepilnus 100 metų. Realytyvumo teorija juk pasiteisino, kiek technologijų sukurta ir kaip viskas greitai tobulėja. Per šimtą metų žmonės sėdėdami žemėje jau kalba apie multi visatą ir tai nėra tik filosofiniai apmąstymai, tai paremta matematika. Visatą tirti būtina, nes tai vienintelis tikras dalykas.
andriulis 2012-06-06 21:08
Verslininkas - su tokiu mastymu tu bankrotaves.
faktas 2012-06-06 21:31
Kaip tik ne. Jei jis tikrai verslininkas, tai gerai mąsto - neverta daryti to, kas neneša apčiuopiamos naudos. Žodžiu, iš visko reikia uždirbti! Juodųjų skylių neužkoncervuosi kaip kokių alyvuogių ir neparduosi Maximoj... (-:
Domas1 2012-06-06 21:50
Na gerai jeigu mes atseit gyvename juodojoje skyleje ar aplink mus ji supa tai kas uz jos aaa??? O gal mes kokiame nors megintuvelyje ir kazkas visa tai delioja, negali gi buti nieko uz viso to ar gi ne taip, manau misle visiskai neiminama, arba ten pasaulio krastas - pabaiga? :]]
radiopowder 2012-06-06 22:23
Pačių juodųjų skylių už įvykių horizonto neįmanoma pamatyti, bet materija į jas plūsta disku, o ties ašimis spinduliuoja Hawking'o spinduliuotę. Tai gal visai logiška, kad jos nėra apvalios.
radiopowder 2012-06-06 22:31
Teisingai. MNTASM turbūt galvojo, kad visatos plėtimasis yra erdvėje esančių objektų tolimas nuo centro. Nieko panašaus. Plečiasi pati erdvė.