Visatos vaikų gyvenimas. I dalis: apie galaktikų evoliuciją

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

faktas 2012-06-10 15:33
Geras straipsnis, dėkui. Labai norėčiau pamatyti grafiką, vaizduojantį suminį visos galaktikos materijos gravitacinio poveikio dinamiką, vertinant nuo centro iki krašto. Juodoji bedugnė veikia viską galaktikos materiją, bet tiesioginis poveikis reikšmingas tik per keletą parsekų nuo centro. Tačiau materija, esanti už tų kelių parsekų, gravitaciškai veikia tolimesnę materiją ir taip iki pat krašto. Apskritai velniškai įdomu, kaip ta gravitacija sumuojasi. Pvz., Paukščių Takas susidurs su Andromeda, nes jų abiejų suminė gravitacija pakankamai didelė, kad viena kitą trauktų, bet iš principo galaktikas sudaro be galo retos dujos ir dar retesni tankūs objektai, kurie tarpusavyje gravitaciškai net nesąveikauja dažniausiai. Tai va klausimas - kaip sumuojasi gravitacija? Kad ir šiame pateiktame paveikslėlyje http://www.technologijos.lt/upload/imag ... /1-10.jpeg matome, jog galaktikos "sukibusios". Ar galima visą gravitaciją sudėti į bendrą visatos gravitaciją? P.s., minėtas paveikslėlis netgi vertas atskiro straipsnio. (-:
Myslius 2012-06-10 20:41
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... ation2.svg ? B - stebimas sukimosi greitis tolstant nuo centro, A - koks greitis butu be dark matter.
Laiqualasse 2012-06-11 00:03
Gravitacija sumuojasi taip, kad bet kuriame taške gravitacinis potencialas yra visų šaltinių kuriamų gravitacinių potencialų algebrinė suma. "Algebrinė" reiškia, kad tiesiog susumuojame potencialų vertes ir gauname rezultatą. Gravitacijos jėga yra to potencialo gradientas, t.y. nukreipta ta kryptimi, kurlink potencialas mažėja (gilyn į duobes). Gravitaciškai sąveikauja viskas, tik klausimas, kiek ta sąveika reikšminga. Visų pirma, mes nejaučiame paties gravitacinio potencialo, o tik jo pokyčius (jėgas). Taigi jei objektai mus traukia iš visų pusių vienodai, tai potencialas bus didelis (duobė gili), bet lokaliai lygus, tad jokio poveikio nejusime (Niutono pirmoji teorema, dar vadinama kiauto, arba "shell", teorema). Taip pat kūnus paprastai veikia ne tik gravitacija, bet ir hidrodinaminės jėgos (dujas) ar kitokie procesai, kurie gali nustelbti gravitacijos poveikį. Apie didžiausio mastelio struktūrų Visatoje formavimąsi ir savybes gal kada ir parašysiu atskirą straipsnį, dar nežinau