350 km/h bėgte ant dviejų kojų: amerikinis tarakonas prieš amerikiečių sprinterį (Video)  (17)

Skamba neįtikėtinai, tačiau neįtikėtinų tiesų apie amerikinių tarakonų sugebėjimus integratyviosios biologijos profesorius Robertas Fulas (Robert Full) atrado jau seniai. „Tarakonai nesiliauja mus stebinę“, – tvirtina mokslininkas, kuris prieš 15 m. pastebėjo, jog amerikiniai tarakonai skuodžia stovėdami ant dviejų galinių kojų – nelyginant dvikojai žmonės (žiūrėkite vaizdo siužete).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Be kita ko, nepaprastai įspūdingas yra ir skuodžiančio tarakono greitis, – tęsia R. Fulas. – Tai – maždaug 50 tarakono kūno ilgių (apie 2 metrus) per sekundę (palyginimui, 2 m ūgio žmogus per sekundę tokiu greičiu nuskuostų… 100 metrų???) Tai – tiesa, žmogaus atveju toks greitis siektų apie 330-350 kilometrų per valandą. Nieko stebėtino, jog tarakonai laikomi neprilygstamais sprukimo nuo persekiotojų ekspertais.“

Beje, kaip šie vabzdžiai sugeba „pradingti“ iš persekiotojo akiračio, rašėme dar šios savaitės pradžioje.

Amerikiniai tarakonai (Periplaneta americana) yra stambiausia iš labiausiai paplitusių tarakonų rūšių, kurios šviesiai rusvos spalvos individai būna vidutiniškai 4 cm ilgio. Į Ameriką jie atkeliavo iš Afrikos, maždaug apie 1625 m. Dabar šie vabzdžiai paplitę visame pasaulyje, tropinio klimato zonose, kur temperatūra siekia +20°C +29°C – šie vabzdžiai nepakelia šalčio.

Šis nariuotakojis yra nepaprastai aktyvus naktinis gyvis, ypatingai vengiantis šviesos. Jo regėjimo aparatą sudaro akys su 2 tūkst. individualių lęšiukų. Nors daugeliui žmonių šie padarai atrodo nemalonūs ir atgrasūs, iš tiesų žmonėms jie nėra pavojingi – jie negelia ir nėra nuodingi. Be to, šie vabzdžiai labiau mėgsta gyventi lauke, o į gyvenamąsias patalpas užsuka dažniausiai tik tuomet, kai, nelauktai atvėsus orui, tenka ieškoti prieglobsčio ir maisto.

Ar greitai veisiasi tarakonai? Patelės sudėtuose kiaušinėliuose embrionai subręsta per 6-8 savaites, o maži vabaliukai suauga per 6-12 mėnesių. Tarakonų gyvenimo trukmė – trumpa: šie greituoliai gyvena vidutiniškai vienerius metus, bet ne ilgiau nei porą metų. Tiesa, per tokį trumpą laiką patelė sugeba palikti apie 150 jauniklių.

Prisiminti daugiau įdomybių apie šiuos kontroversiškai vertinamus vabzdžių pasaulio atstovus, galite prieš metus publikuotame rašinyje “Tarakonų galybės paslaptis: ar išties gajūs, stiprūs, vikrūs?“. O desertui – vaizdo siužetas apie tarakonų greitį:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(3)
(0)
(3)

Komentarai (17)