Tornadų takais: 60 metų JAV niokojusių viesulų žemėlapis  (0)

Jei viešite Amerikoje ir nepageidaujate pakliūti į tornadą, derėtų rinktis maršrutus po Vakarinę JAV dalį. „IDV Solutions“ pristatė bene vaizdingiausią JAV tornadų žemėlapį, kuriame užfiksuoti visi per pastaruosius 60 metų siautusių uraganinių viesulų takai, nuo kurių rytinė JAV pakrantė ir centrinė dalys – mėlynos net iki baltumo. Nieko nuostabaus, jog tose teritorijose rasti vietelę, kurios nebūtų siaubęs tornadas, pavyktų ne lengviau nei adatą šieno kupetoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neono spalvų žemėlapis buvo sukurtas kaip papildoma vieno projekto niša, o jį sukūrė Džonas Nelsonas (John Nelson), kuris darbuojasi duomenų vizualizavimo programinę įrangą gaminančioje kompanijoje „IDV Solutions“.

Neoniniai švysniai žemėlapyje rodo kiekvieno jau praūžusio uraganinio viesulo kelią. Kuo ryškesnė trajektorija, tuo galingesnio būta tornado. Fudžitos skale (Fujita Scale, kur F1 – silpniausias, F5 – galingiausias) tornadai vertinami daugiausiai pagal jų padarytą žalą pastatams ir augalams.

Žemėlapiui sudaryti buvo panaudoti JAV vyriausybiniai duomenys apie visus šalyje siautusius uraganus, kurie „žemės paviršiumi keliavo“ nuo 1950 m. iki 2011 m.

„Šis žemėlapis labai išpopuliarėjo – jo populiarumas mane džiugiai stebina, – „Our Amazing Planet“ pasakojo jo autorius. – Tiesiog apjungiau visas tornadų trajektorijas į viena. Kai žvelgi į tai šalies mastu, matai tarytum gamtos nagų žymes, paliktas ant JAV odos. Dabar aiškiau, kuriose vietose tornadų tikimybė yra didžiausia.“ Paakintas šio žemėlapio sėkmės, Dž. Nelsonas planuoja sukurti ir interaktyvią žemėlapio versiją, kurion bus įtraukti ir 2012-ųjų duomenys. Tokioje žemėlapio versijoje bus galima duomenis atsijoti pagal tornadų galingumą, trukmę, vietovę, metus, metų laiką ir kitus faktorius. NOAA Audrų prognozių centro meteorologas Gregas Karbinas (Greg Carbin) atkreipia dėmesį, jog pastaraisiais metais JAV fiksuojama daugiau tornadų nei kada nors anksčiau. Tačiau ne dėl klimatinių priežasčių, o dėl to, jog dabar mokslininkai turi palankesnes jų fiksavimo ir stebėjimo sąlygas. Įtakos tam turi ir technologinis progresas. Žmonės gyvena vis atokesnėse teritorijose, jie turi mobiliuosius telefonus, gerokai tobulesnė ir Nacionalinio meteorologijos centro tornadų registravimo ir sekimo įranga. „Svarbiausia – galingieji tornadai, kurie, laimei, ne tokie jau ir dažni, - pažymi G. Karbinas. – Mūsų įsitikinimu, per šimtmetį gali pasitaikyti vos viena kita diena, kai susiformavęs triuškinamos galios tornadas nukeliaus bent 40 km. Grėsmingos galios tornadai susiformuoja ne itin dažnai.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (0)