Praeitą savaitę Šiaurės Ameriką užplūdo rekordiniai karščiai  (39)

Praėjusią savaitę Šiaurės Amerikos žemyne buvo sumušti orų temperatūros rekordai. Dalį JAV ir Kanados netikėtai užplūdo karščių banga – vidurvasario kaitra tvyrojo teritorijoje tarp Didžiųjų Ežerų ir Atlanto vandenyno. Tuo tarpu Oregono valstijoje tomis dienomis buvo užfiksuotas kitas meteorologinis rekordas – didžiulis sniego kritulių kiekis. Kas vyksta Šiaurės Amerikoje?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Išsamiau apie temperatūrų rekordus. Čikagoje rekordiškai aukšta temperatūra buvo fiksuojama net 9 dienas iš eilės – praėjusią savaitę šiame didmiestyje temperatūra už kovo mėnesio vidurkį buvo aukštesnė maždaug 20 °C ir siekė +27  °C (+80 °F), kai įprastai kovą vidutinė aukščiausia temperatūra čia būna +8 °C (+47 °F).

Tad kovo antroje pusėje oro temperatūra Čikagoje prilygo birželio vidurio orų temperatūrai. Tą patį galima pasakyti ir apie Mičigano ežero vandens temperatūrą – ji siekia birželio mėnesio temperatūrą.

Praėjusį trečiadienį šilumos rekordai buvo sumušti daugelyje Kanados didmiesčių, įskaitant ir Torontą, Monrealį, Halifksą, Otavą, Vinipegą, Kvebeką ir daugelų kitų. O štai Kanados mieste Sen Džone +25,4°C karštis pagerino ne tik kovo, bet ir balandžio mėnesio absoliutų šilumos rekordą.

Gluminančios karščių statistikos būta ir daugiau. Štai Marketėje (Mičiganas, JAV) ir Maunt Vašingtone (Niuhempšyras, JAV) žemiausia paros temperatūra buvo aukštesnė už absoliutų kovo šilumos tame mieste rekordą.

74-erių metų rekordas pagerintas ir Niujorke. Čia rekordiškai aukšta kovo mėnesio temperatūra (+25°C) laikėsi 7 dienas iš eilės.

Minesotos valstijoje užfiksuotas rekordinis temperatūros šuolis: nuo kovo 9 d. iki kovo 18 d. temperatūrą pakilo nuo -25°C (-14 °F) iki +26°C (+79 °F).

Tiesa, vakarinėje Šiaurės Amerikos dalyje orų temperatūros svarstyklės sviro į priešingą pusę. Nuo Britų Kolumbijos Kanadoje iki Los Andželo temperatūra buvo gerokai žemesnė už mėnesio vidurkį. O Judžino mieste (Oregonas) buvo pasiektas kovo mėnesio sniego rekordas.

Meteorologijos istorikas Christoferis Burtas (Christopher C. Burt) karščio bangą įvardijo kaip „beveik mokslinės fantastikos atvejį“. Daugelis kitų meteorologijos ekspertų tokią šilumą kovo viduryje vertina ne tik kaip neeilinę, tačiau ir kaip pranokstančią bet kokias prognozes.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (39)