„Teišlieka 32”: viso gero, skylutės?  (18)

Išrasta nauja molekulė mūsų burnos ertmę nuo ėduonies bakterijų galbūt saugos taip, jog veikiai vizitus pas odontologus bus galima pamiršti visiems laikams. Čiliečiai Chosė Kordoba (José Córdoba) iš Jeilio universiteto ir Erichas Astudilas (Erich Astudillo) iš Čilės universiteto sukūrė molekulę, kurią pavadino „Keep 32“ („Teišlieka 32”) – su aliuzija į siekiamybę išsaugoti visus 32 dantis, informuoja „Gizmodo.com“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pranešama, jog cheminis junginys burnos ertmėje visas ėduonies bakterijas išnaikina per 60 sekundžių. Naujajai cheminei medžiagai bus galima suteikti įvairius pavidalus – tiek dantų pastos, tiek burnos ertmės skalavimo skysčio, tiek kramtomosios gumos.

„Keep 32“ molekulės atakuoja „streptokoko mutantais“ vadinamas bakterijas, kurios burnoje užsilikusį cukrų paverčia pieno rūgštimi, o ši ardo dantų emalį ir sukelia ėduonį. Neutralizuodama minėtas bakterijas, cheminė medžiaga dantis nuo pažeidimų apsaugo dar iki to momento, kai bakterijos pradeda savo naikinamą darbą.

Pranešama, jog vartojant pastą ar kitą burnos higienos priemonę su burnos higienos priemone, kurios sudėtyje yra šios cheminės medžiagos, dantys bakterijoms bus nepasiekiami keletą valandų. Po to dantų valymo procedūrą reikia pakartoti.

Produktas buvo testuojamas septynerius metus, o dabar dantų pastas su šia chemine medžiaga išbandys ir žmonės. Prognozuojama, jog prekyboje nauja burnos higienos priemonė pasirodys po 14-18 mėnesių. Anot tyrėjų, šios cheminės medžiagos galima dėti net ir į maisto produktus – tokiu būdu žalingų bakterijų poveikį būtų galima neutralizuoti net ir valgant ar užkandžiaujant.

Cheminės molekulės išradėjai tikisi savo išradimą parduoti kuriam nors iš chemijos pramonės gigantų (pvz., „Procter & Gamble“).

„Šiuo metu vedame derybas su penkiomis suinteresuotomis korporacijomis“, – neslepia tyrėjai.

Anot „Science Daily“, amerikiečiai kasmet dantų priežiūrai išleidžia apie 70 mlrd. JAV dolerių. Ėduonis dantis žaloja maždaug 73 proc. viso pasaulio gyventojų, pastebi Čilės „Diario Financiero“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (18)