Kosminiai „Hubble“ šedevrai (5): retos žvaigždės agonija  (0)

Kosminis teleskopas „Hubble“ per 22 darbo orbitoje metus užfiksavo daugybę įspūdingų kosmoso vaizdų, o visai neseniai užfiksuota jo nuotrauka tikrai pateks į pačių puikiausių kadrų rinkinį, rašo newscientist.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Anksčiau šią savaitę NASA publikuotoje nuotraukoje matoma senstančios anglies žvaigždės priešmirtinės konvulsijos: žvaigždė išspjovė milžinišką burbulo formos dujų debesį, kuris yra šimtus kartų didesnis nei pačios žvaigždės skersmuo. Įdomu tai, kad šioje nuotraukoje pati žvaigždė tilptų į mažutį taškelį pačiame centre. Baltas ją supantis švytėjimas yra itin ryški žvaigždės skleidžiama šviesa, nustelbusi fotoaparato receptorius.

Žvaigždė yra 1500 šviesmečių atstumu, Camelopardalis (Žirafos) žvaigždyne. Tai yra reto tipo anglies žvaigždė – jos atmosferoje anglies daugiau nei deguonies. Šie du elementai sudaro viršutinę žvaigždės atmosferos dalį ir jungiasi į anglies monoksidą kol sunaudojamas visas deguonis. Tuomet anglies atomų perteklius jungiasi į kitus anglies junginius. Nedidelė paviršiaus gravitacija reiškia, kad dėl galingų žvaigždės vėjų gali būti prarandama iki pusės visos žvaigždės masės.

Ši anglies žvaigždė dabar yra raudonosios milžinės fazėje ir jai gyvuoti gali būti likę vos keli šimtmečiai – astronominiais terminais tai yra akimirksnis. Manoma, kad ši raudonoji gigantė beveik rutulio pavidalo dujų debesį išspjauna kartą per kelis tūkstantmečius. Paskutinio tokio spjūvio rezultatas – blyškus žvaigždę supantis burbulas.

Po maždaug penkių milijardų metų ir mūsų Saulė taps raudonąja milžine bei praris Merkurijų, Venerą ir Žemę. Tiesa, prieš tai dėl padidėjusio žvaigždės aktyvumo Žemėje jau senokai bus išnykę bet kokie gyvybės pėdsakai.

Kosminiai „Hubble“ šedevrai (1): tobuliausia geometrinė struktūra 
Kosminiai „Hubble“ šedevrai (2): „žvaigždžių lopšelio“ bokštas
Kosminiai „Hubble“ šedevrai (3): keturkampė žvaigždė
Kosminiai „Hubble“ šedevrai (4): gepardo profilis 


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(1)
(0)
(0)

Komentarai (0)