Marsaeigis „Curiosity“ sėkmingai nusileido Marso paviršiuje: tiesioginė transliacija baigta  (19)

Šįryt, apie 8:31 val. Lietuvos laiku Marse vyks mokslinės stoties „Mars Science Laboratory“ su marsaeigiu „Curiosity“ nusileidimas. O tiesioginės transliacijos su mokslininkų komentarais internete jau prasidėjo. Sėkmingai pasiekęs Marso paviršių, „Curiosity“ pradės dvejų metų misiją, kurios metu robotizuotas marsaeigis tyrinės mikrobiologinės gyvybės aspektu labiausiai intriguojantį Marso kampelį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Marso tyrimų veteranus, marsaeigius „Spirit“ ir „Opportunity“ į užtarnautą poilsį išleisiantis ir juos pakeisiantis NASA mokslinės įrangos dešimtkart daugiau prifarširuotas, penkis kartus už pirmtakus didesnis naujasis šešiaratis „džipas“, pavadinimu „Curiosity“, į Raudonąją planetą iškeliavo 2011 m. lapkričio 26 d. Pagal sudarytą grafiką, kol kas atviru kosmosu tebeskriejantis erdvėlaivis šiek tiek daugiau nei po mėnesio, rugpjūčio 6 d. turėtų nusileisti Geilo krateryje (Gale Crater).

Nusileidusi Marso tyrimų laboratorija Žemės kaimynėje dairysis praeityje egzistavusios ar tebeegzistuojančios gyvybės pėdsakų, tyrinės planetos klimatą, geologiją. Numatytas tarnavimo laikas – 23 mėnesiai (maždaug vieneri Marso metai), tačiau neatmestina galimybė, jog „Curiosity“, kaip ir jo pirmtakai tarnaus kur kas ilgiau nei numatyta.

Tačiau prieš neriant į tyrimus, marsaeigiui reikės sėkmingai nusileisti. Taip pat sumažinti greitį nuo dabartinio 21 tūkst. km/val. iki 0 km/val. Ir visa tai – idealiai darniai, idealiai tiksliai, idealiai laiku.

„Tai – vienas iš didžiausių iššūkių, su kokiais tik mums yra tekę susidurti, – atvirauja tyrėjų komandos narys Migelis Sen Martinas (Miguel San Martin). – Nieko panašaus Marse dar nesame darę.“

Kaip jau esame informavę, „Universe Today“ tiesioginės transliacijos metu bus rodomi interviu su ypatingais svečiais, tiesioginis NASA vaizdo kanalas iš Marso, tiesioginio ryšio tiltas su Reaktyvinių jėgų laboratorija (Jet Propulsion Laboratory) bei su draugija „Planetary Society“.

„Universe Today“ tiesioginė transliacija:

„Curiosity“ nusileidimą tiesiogiai transliuos ir NASA:


Live video from your iPhone using Ustream


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (19)