Z, deimantus tirpdanti mašina su žaibo venomis  (1)

Deimantus ištirpdyti galintis spaudimas, mirtinas elektromagnetinis impulsas ir 100 milijonų lempučių galinti įžiebti srovė. Tokie ekstremumai yra Z mašinoje Sandia nacionalinėje laboratorijoje Albukerkėje (Naujoji Meksika).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sukurtas branduolinės sintezės tyrimams, Z gali padėti tirti medžiagų elgseną ultraaukštame slėgyje ir temperatūroje, bei veikti kaip stiprių rentgeno spindulių šaltinis. Šios galimybes atsiranda iš mašinos galingų elektros srovės pliūpsnių.

Pirmiausia srovė leidžiama per šimtus plonyčių volframo vielučių, jas išgarindama ir suformuodama įkrautų dalelių, kitaip – plazmos, debesį. Plazma sukuria magnetinį lauką, verčiantį daleles išsirikiuoti mašinos centre nuo horizontalaus įrenginio paviršiaus išilgai vertikalios, z ašies – iš čia ir mašinos pavadinimas. Toks išsidėstymas verčia daleles susidurti ir sukurti ypatingai galingus rentgeno spindulius.

Z magnetinis laukas taip pat gali būti panaudotas įgreitinti metalines plokštes ir suspausti medžiagas. Sandia tyrėjas Marcusas Knudsonas 5 milijonų atmosferų spaudimu sugebėjo deimantą paversti į balutę.

Žinoma, magnetinis laukas nematomas. Paveiksle matomi žaibai šoka nuo metalinių atsikišimų Z viduje, kai įjungiama srovė. Mirktelk ir pražiopsosi: atvaizdas buvo padarytas per sekundės dalis, paleidžiant mašiną.

Jei mąstote apsilankyti Sandia'oje kad pamatytumėte šviesų šou gyvai, jums nepasisekė. Dabar įrenginio viršų beveik visiškai dengia instrumentai.

Bet kokiu atveju Z yra pavojingas. „Sukuriamas labai galingas elektromagnetinis impulsas, kuris tikriausiai užmuštų bet ką, bandantį stebėti greitintuvo paleidimą,“ paaiškina Knudsonas. „Tadmačiau tai tik nuotraukose.“

Jacob Aron
New Scientist, № 2876

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Vytautas Povilaitis
(1)
(0)
(0)

Komentarai (1)