Nemunas nuseko iki upelio lygio

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Leons 2012-08-10 14:29
Buvau savaitgalį nuvažiavęs į Alytų - tikrai smarkiai nusekęs. Vietiniai minėjo, jog niekad gyvenime nėra matę tokio nusekusio Nemuno, net per sausras. Kažin ar nesukels tik kokios ekologinės katastrofos su ta savo hidroelektrine baltarusai.
azotas 2012-08-10 15:41
Na jaigu vandens lygis tik mazes ka mes galim daryt tuo atveju ?
Shinigami 2012-08-10 16:05
Daugiau mišt upės aukštupyje O šiaip čia jau diplomatai šia problemą turi spręst. Jei tai dėl elektrinės statybų tai yra ir dar vienas klausimas. Ar šis nusekimas dėl to, kad užtvanka nukreipia vandenį į kita upę ir toks sumažėjimas bus visa elektrinės veikimo laikotarpį, ar tai dėl vandens užlaikymo prieš elektrinę ir sukaupus pakankamai vandens ar vandens lygis grįš į buvusi ar ne. Jei vandens lygio svyravimas bus ir po elektrinės pastatymo - tai čia jau labai rimta tarptautinė problema. O jei sugrįš į buvusi, tai čia taip pat tarptautinė problema. Nors ir svarbi, bet ne tiek.
Jonas17 2012-08-10 21:36
O gal čia jokios problemos nėra? Gal žurnaliūgos kaip visada nugirdo bobutės pasaką apie nusekusį vandenį ir sukūrė sensacingą straipsnį...
sigun 2012-08-12 18:14
Ne, ne bobučių pasakos. Tėvas prieš savaitę "plaukė" valtele Nemunu nuo Alytaus iki Kauno. "Plaukė" su kabutėmis, nes nuo Alytaus buvo ne plaukimas, o dugno badymas ir vagos ieškojimas. Kadangi vaga labai vingiuota ir neina lygiagrečiai kranto linijai, o vanduo tamsus ir nesimato giliau nei 20 cm, tai pastoviai užplaukdavo ant seklumos. Valtelė įklimpsta, išsiirt neišeina. Sekluma irgi ne koks gražus smėliukas, o dažniausiai dumblas. Išlipus iškart smengi iki kelių. Vienu žodžiu tenuplaukė pusę kelio. Likusią pusę, nusprendė užbaigt kitąmet.
perihellis 2012-08-12 18:58
žvejų forumuose jau senai verda diskusijos šia tema
blizzard 2012-08-12 21:37
Tai dabar pamastymui, kodėl lietuviai negali statyt antros hidroelektrinės ant Nemuno, o vat baltarusiai paėmėm pastatė ir dabar mes rūkom taip sakant.. Galėjom kartu tuo pačiu metu statyt, būtų buvę 2 hidroelektrinės, ir visi patenkinti, o dabar, pas mus ne tik kad problema, bet dar ir nieko iš to neišlošėm..
Arns 2012-08-12 23:40
Šiaip jau Nemunas atiteka iš Baltarusijos... O elektrinių nors ir milijoną galim statyti, tik kad naudos bus nulis, nes vandens prateka tai tiek pat, tad kuo daugiau jo užlaikysi, tuo sausesnė upė taps. Kitas reikalas, milžiniški tvenkiniai/rezervuarai užima didelius žemės plotus, o tai nėra labai jau efektyvi elektros gamybos priemonė, greičiau jau jos pagalba galima bus reguliuoti vandens lygį tam tikrose atkarpose.