Mūšis dėl Afrikos: Kinija prieš JAV

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Talkatif 2012-08-14 17:49
Jei ne kinų žygiai Afrikoje, tai Vakarai ja ir šiandien naudotųsi kaip sąvartynu, bandymu poligonu ir pigių iškasenų lobynu. Iš kitos pusės kinų monopolija tenai irgi nieko gero. Tai konkurencija ten bus labai sveikas dalykas. Žinoma jei neperžengs ribų iki karinių konfliktų ar kitokių niekšybių. Dar labai reiktų ten trečio žaidėjo. EU, kas neįtikėtina, ar augančios kokios Brazilijos.
Tarkvinijus Išdidusis 2012-08-14 17:58
Kiek žinau tai ES remia Afrikos ekonominę plėtotę. Funduoja tam tikrus projektus, tik, kad tų projektų būna mažai.
Shioks 2012-08-14 18:37
Geriau Kinija nei JAV ten, Kinijos strategija naudinga ne vien jai, ji naudinga ir Afrikai. JAV yra sudmaliai (atsiprasau kad taip issireiskiu), visada jie tokie buvo, iesko panaudos objektu. Greicau JAV ilys i Irana ir greiciau supus ju paciu Ekonomika, kuri ir dabar yra JAV bankininku kliedesiai.
deivec 2012-08-14 19:44
neslepia nieko, pasake: kad Afrikos išteklių naudą pajustų ir vietos gyventojai pajus nauda :D:D:D:D pajus.... vargsai tie afrikos gyventojai... kiek su ju valstybes zais tokius zaidimus ?
nondescript 2012-08-15 00:38
Europa pati savęs nebesugeba funduot, ką jau kalbėt apie kitus regionus, dar kokie rusai galėtų įsikišt, bet matyt jiems savų problemų užtenka. O kinus gerbiu vien dėl tvirto požiūrio - ką pasako tą ir padaro. Tai šalis, kurioje dar yra kažkokia kultūra, kad ir ne visiems priimtina.
kionig 2012-08-15 08:39
paramų. Iš demokratijos skleidėjų ir rytų, tas nebus daroma ir lengva ranka atsisakoma didelių resursų kiekių. Tokiu atveju, turėtų neimti paramos ir patys pradėti vystyti viską. O, kada pas juos taip bus?
Eidumukas 2012-08-15 10:26
Nežinai-nekalbėk. Pirma, Rusijos biudžetas palyginus su ES šalių yra juokingas. Antra, ES yra antra finansinės pagalbos Afrikai teikėja po JAV. Nors sutinku, kad kinai dabar ten reiškiasi tikrai stipriai, bet ta jų kultūra taip pat pasireiškia per korupcijos skatinimą ir žiūrėjimą tik verslo interesų (kad wiki China-Africa relations, arba http://www.dandc.eu/articles/168755/index.en.shtml , Kaip kinai daro verslą Afrikoje: http://www.economist.com/node/18586448).
nondescript 2012-08-15 11:37
Rusijos biudžetas už ES didesnis (ES biudžetą sudaro tik 1% visų šalių biudžeto http://europa.eu/pol/financ/index_lt.htm), ir Rusija pagal BVP patenka į TOP10 šalių, nors jei lygint kiekvieną šalį atskirai, kai kurios šalys lenkia Rusiją, bet aš to niekur neneigiau. Norėjau pasakyt, kad ES tempia į dugną tokios šalys kaip Lietuva, ir tai tiesiogiai ar netiesiogiai atsiliepia.
enternald 2012-08-15 12:22
Šiaip BVP 1 Lietuvos gyventojui didesnis Rusijos BVP 1 gyventojui. Apie tą tempimą į dugną sakyčiau pagalvoti iš naujo. ES šalys bendrai paėmus turi daug daugiau finansinių išteklių, nei Rusija, net ir tokie ES outsaideriai kaip Lietuva. ES bėda yra tokios šalys kaip Graikija, Ispanija, gal Italija, kurios gyvena smarkiai ne pagal savo galimybes (pvz. Ispanija statosi didžiausią po Kinijos greitųjų traukinių tinklą). Kas neadekvatu yra prasta ES karinė integracija. NATO kaip pakaitalas neveikia kaip reikėtų. Kas liečia Afrikos reikalus, Kinija toks pat kolonijinis išnaudotojas, kokios buvo Europos jėgos 19 a., JAV, SSRS 20 a.. Labai gerai matosi iš brakonieriavimo statistikos. Brakonieriavimas per paskutinius 20 a. dešimtmečius krito: pirkėjai buvo tik keli turtingi žmonės kuriems reikėjo dramblio ar raganosio kaulo, kas stabilizavus padėčiai Afrikoje tapo lengvai kontroliuojama. Safariai tapo brangiu sportu, kuris vakaruose žiūrimas neigiamai ir yra labai kontroliuojamas. Bet kas nutiko kylant Kinijai: brakonieriavimas ir medžioklė išaugo, nes Kinijoje pilna žmonių, kurie gyvena pagal debiliškas medicinos tradicijas ir tiki, kad visokie raganosių kaulai suteiks potenciją. Nekalbėkit kokia Kinija išgelbėtoja, kol Afrika pati miegos išnaudos ją kas nori.
trapecijus 2012-08-15 19:38
... Kažkaip man net nepatogu, kad ir aš iš vieno miesto kilęs...