Archeologė Egipte aptiko du nežinomus sunykusių piramidžių kompleksus  (0)

Amerikiečių archeologė Andžela Mikol (Angela Micol), naudodamasi „Google Earth“, Egipte atrado du galimus piramidžių kompleksus, kurie iki šiol mokslininkams nebuvo žinomi. Beveik dešimt metų palydovines fotografijas studijavusi mokslininkė į sunykusias piramides panašius darinius atrado dviejose Nilo baseino vietovėse, o jas skiria maždaug 145 km.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vienoje iš potencialių radimviečių – maždaug 186 metrų pločio trikampės piramidės formos kalva. Jei tai kadaise buvo piramidė, ji už Didžiąją piramidę Gizoje buvo didesnė net 3 kartus. Pirmoji vietovė yra netoli Nilo upės, aukštutinėje Egipto dalyje, maždaug už 20 km nuo Abu Sidhumo miesto. „Atrastas struktūras apžiūrėjus atidžiau, paaiškėjo, jog šios formos turi labai plokščias viršūnes ir stebėtinai simetrišką trikampio formą, kuri, laikui bėgant, apiro“, - pasakoja A. Mikol. Antrasis galimas piramidžių kompleksas – Fajume, už 145 km į šiaurę nuo pirmosios potencialios radimvietės, jame – maždaug 42 metrų pločio ketursienė piramidė (tetraedras). „Šioji išsiskiria apvaliu centru – tokio pavidalo ir dydžio dariniui tai yra gana neįprastas dalykas. Be kita ko, į piramidę jis panašus žvelgiant net ir iš viršaus, - aiškina archeologė iš Šiaurės Karolinos. Kalbėdama naujienų agentūrai „Sky News“, mokslininkė pridūrė, jog greta ketursienės piramidės yra trys mažesni kauburiai – „kažkas panašaus į įstrižą trijų piramidžių išsirikiavimą Gizoje“. Šiaurės Karolinoje dirbanti A. Mikol planuoja aplankyti abi vietas ir patikrinti, ar ten iš tiesų stūkso dar neatrastos piramidės. Jei tose vietose iš tikrųjų yra senos piramidės, jos būtų didžiausios piramidės pasaulyje. „Viską pasako patys vaizdai. Kas tai galėtų būti – akivaizdu. Tačiau kad būtų galima visiškai tvirtai teigti, jog ten yra piramidės, dar reikia atlikti vietos tyrimus.“ Vienodai reikšmingi būtų abu kompleksai, mat visos kitos žinomos piramidės pastatytos netoli Egipto sostinės Kairo, o šie du rasti gerokai toliau į pietus.

Tai – ne pirmas atvejis, kai svarbių atradimų padaryta naudojantis „Google Earth“. Dar gegužę rašėme, jog amerikiečių egiptologė Sara Parcak (Sarah Parcak) tokiu būdu atrado 17 piramidžių. O A. Mikol programa sėkmingai naudojusis yra ir anksčiau, ieškodama galimai nuskendusio senovinio miesto Jukatano pusiasalyje (Meksika).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(5)
(0)
(3)

Komentarai (0)