Interaktyvi Marso kraštovaizdžio panorama „Curiosity“ akimis (Video)  (1)

Jei nesate abejingas Marso kraštovaizdžio peizažui, verta išmėginti naujausią interaktyvią erdvinę Raudonosios planetos panoramą, kurią iš marsaeigio „Curiosity“ siųstų spalvotų kadrų sukūrė fotografas Endrius Bodrovas (Andrew Bodrov).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Antrą savaitę Marse viešintis NASA marsaeigis „Curiosity" ir toliau į Žemę transliuoja Geilo kraterio vaizdus. Jei pirmosios nuotraukos buvo nespalvotos ir blyškios įspūdingos, po Geilo kraterį verta pasidairyti apžiūrint interaktyvią 360 laipsnių Marso panoramą.

Kadrai užfiksuoti šią savaitę roboto bokštelyje įtaisytomis didelės raiškos navigacinėmis kameromis, kurios siunčia kur kas kokybiškesnius vaizdus. Pasirinkus tokį perspektyvos tašką, iš kurio matyti apačioje stovintis „Curiosity", ant jo paviršiaus matosi dulkės ir smulkūs akmenys. Tiesa, NASA patikino, kad visi jie nesudarys kliūčių tirti Geilo kraterį.

NASA atliko marsaeigio programinės įrangos derinimo darbus ir jis pasiruošęs leistis į pirmąją ilgesnę kelionę. Numatomas maršrutas turėtų išvesti „Curiosity“ į Eolidės kalno (Aeolis Mons) papėdę. Ten tikriausiai ir bus imami pirmieji bandiniai.

E. Bodrovas sujungė „Curiosity“ navigacinių kamerų kadrus ir sukūrė marsaeigį supančio kraštovaizdžio panoramą.

„Radęs keletą „Curiosity“ siųstų kadrų NASA tinklalapyje, nusprendžiau panoramą sudėlioti pats, - pasakoja autorius, savo vizualiniam kūriniui naudojęs New House Internet Services BV „PTGui” panoraminių fotografijų programinį instrumentą. – NASA paviešino dar ne pakankamai kadrų, kad būtų galima sukurti visą spalvotą panoramą.“

Panoramos autorius neslepia, jog dangų ir saulę nuotraukoje pridėjo naudodamasis programa „Adobe Photoshop“. Saulės dydį autorius parinko pagal 2005 m. marsaeigio „Spirit“ siųstas fotografijas. Nesunku pastebėti, jog panoramoje trūksta ir Aštriojo kalno (Mount Sharp), nors jo metamas šešėlis – užfiksuotas.

„Nors didelės raiškos vaizdai yra įspūdingi, dar labiau įkvepia faktas, jog tu dairaisi po realų kitą pasaulį, - pasakoja 12 metų kraštovaizdžių panoramas iš fotografijų kuriantis E. Bodrovas. – Nuostabu matyti ir suvokti, kiek sugebėjo pasiekti žmonija: mes galime žvalgytis po kitus pasaulius.“

Marso panorama


Curiosity rover: Martian solar day 2 in New Mexico

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)