Smegenys tikriausiai nestovi laisvos valios kelyje

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Indigo89 2012-08-17 18:18
Tai paaiskina kaip issitreniruoje reakcija - treniruojamasi kuo labiau priarteti prie ribos.
bahuriux 2012-08-17 19:30
Nieko nesupratau, bet dziaugiuosi, kad vis dar turime laisva valia
Acme 2012-08-18 10:01
Laisva valia neegzistuoja, nes laisva valia reikštų, kad žmogaus veiksmai nėra pasekme prieš tai buvusių aplinkos stimulų, bet visuose šiuose bandymuose buvo aplinkos stimulas - mokslininkų patarimai tyriamiesiems, kurie nusprendžia kaip tiriamasis elgiasi. Visi šie eksperimentai su potencialų tyrimais yra tik patvirtinimas, kad laisva valia neegzistuoja. Nusuprantu, ką tie mokslininkai čia daro, nes jie nesupranta, kad priežastingumas galioja visai Visatai, dėl erdvėlaikio egzistavimo, ir gyvybė yra Visatos dalis ir jai galio priežastingumas. Priežastingumas, kad bet kuris įvykis turi priežastį, tai bet koks žmogaus elgesys turi priežastį.
5HT 2012-08-18 10:59
Acme, o kodėl esant laisvai valiai veiksmai negali būti pasėkmė prieš tai buvusių aplinkos stimulų? Niekas nekalba apie absoliučią laisvą valią, tačiau pasirinkimas, manau, visad yra. Aplinka tik apriboja pasirinkimų kiekį, arba tiesiogiai per aplinkos apribojimus, arba netiesiogiai per iš anksčiau išlikusius aplinkos įtakotus smegenų pokyčius. Vadinasi veiksmai vis tiek yra šiek tiek parenkami aplinkos, t.y. sumažinamas pasirenkamų veiksmų kiekis. Nepaneigsi, kad galiu pasirinkti vieną iš dviejų maisto patiekalų, tačiau aplinka man neleidžia pasirinkti trečio, nes jo nėra. Pasirinkimui bus daryta aplinkos įtaka, aišku, tačiau sprendimo procesas įvyksta. Aš galiu du kartus pakartoti tą pasirinkimo bandymą, ir pats prisiversti kiekvieną kartą pasirinkti vieną, po to antrą patiekalą. Aišku, trečio negalėsiu bet kuriuo atveju, nes tai tiesiog nėra pasirinkimas. Panašiai, manau, yra ir smegenyse. Prefrontal cortex suteikia sąmoningų sprendimų galimybę, o tai implikuoja, jog gali spręsti kaip tvarkytis su tam tikra situacija. Jei nereiktų sprendimų, sąmonė net nebūtų atsiradusi, nes išgyvenimui pakaktų deterministinių instinktų (jei aplinkoje yra X, mano kūnas daro Y), o mąstymas trukdytų ir mąstančios rūšys būtų išnykusios. Kadangi kai kurios situacijos yra sudėtingos, tam prireikia sąmoningo įsikišimo į sprendimą (jei aplinkoje yra X, aš galiu daryti Y, Z, W, tačiau man labiausiai tinka Z, todėl darau Z. Jokiu būdu negaliu daryti Q, nes tokio pasirinkimo neturiu - aplinka neleidžia arba smegenys instinktyviai atmeta kaip nepageidautiną veiksmą). Ir šiaip, kai yra toks sudėtingas organas kaip smegenys, tai ten iš paprastų deterministinių dėsnių gali atsirasti įvairiausi fenomenai (emergent properties), t.y. atskiros detalės (neuronai) tų savybių neturėtų, tačiau visų smegenų neuronai kartu gali sudaryti naują savybę - sąmonę ir laisvą valią. Buvo straipsnis Scientific American, kad streso metu smegenyse prefrontal cortex'as yra tiesiog atkertamas ir labiau kliaujamasi limbine sistema. Galima interpretuoti, kad stresinėmis situacijomis sąmoningi pasirinkimai yra nenaudingi, todėl nereikia ir laisvos valios. Tada kliaujamasi limbine sistema - emocijomis, veikiama impulsyviai, instinktyviai. Nesiginčysiu labai stipriai, nes šiaip laisva valia intuityviai ir man atrodo beveik neegzistuojanti. Atrodo, kad visi mano pasirinkimai yra nuspręsti visų mano gyvenimo eigoje sutiktų stimulų ir jų darytos įtakos smegenų vystymuisi. Gal aš galvoju, kad pasirenku, tačiau iš tikrųjų bet koks kitas žmogus, gimęs mano vietoje ir nugyvenęs visą mano gyvenimą, būtų pasirinkęs lygiai tą patį. Bet kažkaip vis tiek pasilieku prie šiokios tokios, bent apribotos, laisvos valios egzistavimo. Kitaip būtų labai sunku, tarkim, teisti nusikaltėlius.
Acme 2012-08-20 16:37
, kurios demonstruoja "segebėjimus", kurių nesugeba demonstruoti atskiri individai - neuronai. Tu tik galvoji, kad viena iš neuronų kompleksinių fukcijų gali būti "laisvoji valia", bet procesai neuronuose: sinapsių formavimasi, signalo perdavimas, sinapsių sustiprėjimas ar nykimas, metaboliniai procesai, paklūsta gamtos dėsniams ir du mano manymu pagrindiniai yra elektromagnetinė sąveika, kuri valdo prieš tai išvardintus procesus ir priežastingamas pvz.: neurotransmiteris nebus paleistas, nesužadinus aksono membranos ir t.t. Tai ir esmė, kad visa teisinė sistema remiasi "laisvos valios egzistavimu", kai tai jau seniai yra paneigta. Žmogaus negali "kaltinti" už jo elgesį, nes jis yra savo aplinkos produktas, ir yra nekaltas už savo veiksmus. "Nusikaltėlius" reikia perauklėti (supažindinti juos su aplinkos stimulų poveikiu žmogaus elgesiui) ir pašalinti priežastis, kodėl jie taip elgiasi, nes dažniausiai antisocialus elegesys kyla iš sluoksnių, kur žmonės gyvena ilgalaikiame nepritekliuje, tiek materialiniame, tiek psihologiniame (tėvų trūkumas, smurtas ir pan.) Mažiausias nusikalstamumas yra bendruomenėse, kuriuose yra mažiausias skirtumas tarp turtingų ir neturtingų arba jo iš vis nėra pvz.: Amazonės žiunglese gyvenančios primityvios bendruomenės. JAV šis skirtumas yra didžiausias, tai nieko nuostabaus, kad ten ir nusikaltelių ir nutestųjų skaičius 1000 gyventojų yra vienas aukščiausių.