Bomba šaldiklyje: kaip ir kodėl sprogsta gazuoto gėrimo skardinės?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

vyckas 2012-09-03 15:08
Šaldiklyje tai tipo prie minuso? Tai čia reik proto turėt, bandyt skardinę užšaldyt. Nuo kada +5 C per karšta pasidarė.
wolas 2012-09-03 16:38
Tai straipsnyje paminėtas žodis staigiai turbūt ikiša trumpam ir atšala greičiau nei ne šaldyklyje, bet jeigu ilgiau palaiko...
sigitas69s 2012-09-03 17:03
Pamenu kai vokietis mus šaltu alumi norėjo pavaišinti ir idėjo "trumpam" į šaldykli ir aišku užmiršo. Gerai, kad tai ne gazuotas gėrimas buvo- alus tik butelius suskaldė
punktyras 2012-09-03 17:15
Alus buvo be burbuliukų?
Ketleris 2012-09-03 18:12
''Kai vandeniui šąlant ir kristalizuojantis tos dujos išstumiamos iš vandens struktūros, anglies dvideginiui skardinėje pasidaro pernelyg ankšta ir jis į skardinės sieneles akumuliuoja kone raketinės galios slėgį.“ gerai kad vaikis nerukė tuo metu, nes is vandens strukturos isstumemos o2 bei co2, o lieka tai vandenilis, o tai but išnešę visą namą...
lokis00 2012-09-03 18:44
Koks tau dar vandenilis ? vandens struktura H2O joje gali istirpti tokios dujos kaip CO2 tai kai isstumia dujas tai CO2 ir islekia o vandens struktura lieka nepakitusi ir joks vandenilis neiissiskirs
WiP(WindPower) 2012-09-03 19:14
Bet ir atsiranda komentatorių, kurie tikrai yra įsitikinę savo "beprotiška" mintimi. Pirma mokyklos chemijos užsiėmimus gal reiktų pradėti lankyti (kad ir 8 klasės ir tie labiau išprusę mokinukai nebūtų net įtarę tokio scenarijaus kaip tamsta Ketleris) xD Na, bent nuotaiką pakėlė, bet iš kitos pusės tokių komentarų šiame tinklalapyje būtų maloniau neišvysti. Prieš rašant - pasidomėkite apie ką rašot, ar taip įmanoma ir t.t..
salemas5 2012-09-03 19:45
man tai irgi buvo bairis , kolos skarbonke i kamera ikisau tai ji kameroje ir sprogo ... Tai sakau , gerai kad ne i veida
Ketleris 2012-09-03 21:04
na jei tu patikėjai apie idėją 'skardinė ir vandenilis' tai sori neturėjau tokio tikslo, man aplamai nepriimtinas toks faktas kuris aprašomas straipsnyje, pats anksčiau mėgdavau į šaldikly įmesti alų ar kokakolą, net ir truputį primiršus tai niekada nepastebėjau padidėjusio slėgio.
assassin 2012-09-03 21:35
man teke idet ir pamirst limonada plasmasiniam buteli radau ledo gabala
kassu 2012-09-03 22:56
Nu iš savo patirtie galiu pasakyti n kartu buvau užšaldęs ir alų BAMBALĮ ir butelį, skardinę (butelis ir skardinė sutrūkdavo, o ne susprogdavo) atidarius bambasį net SH Sh sh ... nebūdavo. Kelis kartus ir nauji metai buvo beveik be šampano (putojančio vyno) tik dėl to kad užšalo. Įdomiausia būdavo kai ištrauki šampaną matai kad skystas o tik atidarai ir akimirksniu užšąla. Vadinasi aš su "marškiniais" gimiau.
HDi 2012-09-03 23:50
Aš buvau dlight palikęs mašinos bardačioke, per šalčius, naktį ten žemiau -20 buvo, dar ir pastebėjau aišku ne iš kart, o tik kai kažkurią dieną saulutė pašvietė ir kvapas atsirado, tai radau šukių krūvą ir užtvindytą bardačioką
zamzungas 2012-09-04 00:28
Alus nėra taip prisotintas angliarūgšte kai cola, ypač kažkia kinietiška, todėl ir nesprogsta, bambaliai nėra pakankamai sandarūs, kad išlaikytų didelį dujų slėgį ilgą laiką, todėl nusigaruoja visas perteklius.
sigitas69s 2012-09-04 07:49
Netgi nepamenu, bent jau alus buvo Vokiškas.
Talkatif 2012-09-04 08:18
Ne kartą buvom pamiršę savaitgaliui Vytauto bambalį pas mėsininkus šaldytuve. Tai po savaitgalio bambalys išsipūtęs, viduj didelis ledo gabalas ir šiek tiek sūraus sūraus skysčio. Atsukus kaip sifonas išpurkšdavo likusį skystį. Tiem, kam gazirovkių šaldymai laimingai baigėsi, tai džiaukitės, kad per trumpai laikėt ar temperatūra per žema buvo ir neužšalo viskas.
trapecijus 2012-09-04 19:41
Visų komentatorių įdomios istorijos, tad papasakosiu ir aš savają Kartą buvau pasidėjęs keletą skardinių alaus į kamerą (irgi, beje, vokiško), kad greičiau atvestų. Bet aišku užmirsau. Kitą dieną išėmiau iš kameros, atsidariau (alus buvo skystos formos!) gurkštelėjau porą neapsakomai šaltų gurkšnių ir padėjau ant stalo. Ir tada akyse per keletą sekundžių skystas alus virsdamas ledu pradėjo veržtis per skylę skardinėje. Dar po akimirkos paėmiau skardinę į ranką, paspaudžiau, buvo kieta. Alus tapo ledu. Turiu savo prielaidą - dėl slėgio alus kameroje netapo ledu. Gal ir paradoksaliai tai skamba. Na bet vanduo virsdamas ledu plečiasi, bet uždaram inde nėra kur plėstis, tai tik slėgis išauga. Todėl ir buvo mano alus skystos formos. Bet kodėl jis tapo ledu tik po kelių sekundžių, o ne iškart tą pačią akimirką atidarius skardinę, tai reiktų jau malderio ir Skali klaust Gerai, kad nesugalvojau paplakt prieš atidarydamas. Būčiau ir aš dar mažiausiai vienu randu pasidabinęs. Dar atsimenu per Mythbusters rodė eksperimentą su gazuotais gėrimais. Tik finalą aprašysiu - atvesinus gėrimą iki -5 kažkur reikia trinktelti su delnu į buteliuko kaklelį iš viršaus ir tas užšala. Keista, kad nesprogsta. Paaiškino kažką dėl smūgio ir CO2 suaktyvavimo ir rezultatą - užšalimą. Manau, kad tas kinų berniukas, apie kurį rašoma straipsnyje sau prieš nosį paplakė peršalusį gėrimą, tada skardinė neatlaikė slėgio, trūko, krentant slėgiui plėtėsi ir virto ledu, draskė skardinę ir delną. Tiesiog susidėjo keletas negerų aplinkybių. Tai tiek.
Myslius 2012-09-04 20:09
http://www.youtube.com/watch?v=_9N-Y2CyYhM http://www.youtube.com/watch?v=wzHXiGdMvkU
Suplysus_kojine 2012-09-07 12:35
Del gazuotu gerimu uzsalimo. Pakankamai atvesinus pvz alu, ar mineralini, jis neuzsala, prie mazesnes nei 0 laipsniu temp. nes juoe buna istirpusiu rdusku bei CO2, kas pazemina uzsalimo temp. Taciau kai trenki i dugna, pradeda skirtis maziukai CO2 burbuliukai, kurie tarnauja kaip kristalizaciniai taskai, kas pradeda tolimesni viso turio uzsalima (kristalizacija).