Paukščių Taką supa milžiniškas dujų debesis

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Varnagas 2012-09-27 13:28
Taigi taip išeina, kad tamsioji materija ir energija gali visai neegzistuoti, jeigu tas halų buvimas pasitvirtins visos visatos mastu?
Foxman 2012-09-27 14:37
Na, "tamsioji materija" yra vadinama tas ko mokslininkai negali pamatyti ar išmatuoti, bet gali apskaičiuoti, jog ji egzistuoja. Šiuo atveju gali būti, jog ta materija yra halai. Tačiau ar tai nebūtų šioks toks minusas stygų teoremai? Ypač tai daliai apie paralelines visatas (kurios medžiaga vibruoja skirtingais dažniais, todėl mes jų nematome, bet "jaučiame" jų sukuriamą gravitaciją, kuri ir yra ta "tamsioji energija").
Pjovėjas 2012-09-28 08:03
Man įdomu kaip tokia aukšta temperatūra "pasireiškia". Ar teisingai įsivaizduoju, kad tai... hmmmm labiau dalelių judėjimo greičio mastas, nei tokia temperatūra, kaip jaučiame "buityje". Nelabai moku suformuluot klausimą... Na, pvz., tame debesyje dalelės skraido baisiu greičiu, bet realiai metalo strypas ten "neišsilydytų"?
vyckas 2012-09-28 10:55
Na taip. Paskaityk temperatūros apibrėžimą ir bus aišku
Laiqualasse 2012-09-28 14:10
Tamsiosios materijos ir tamsiosios energijos šie halai nepakeičia, nes: a) tamsioji energija yra visai kitokių savybių reiškinys, nei materija; b) tamsiosios ir barijoninės materijų santykis nustatomas ne tik žiūrint į pavienes galaktikas; jau seniau buvo žinoma, kad artimoje Visatoje "trūksta" barijoninės, t.y. mums įprastos, materijos, nes aptiktos materijos tankis sudaro tik ~2% (o gal ir dar mažiau) kritinio Visatos tankio, nors iš didelių spiečių ir tolimos Visatos stebėjimų žinoma, kad jos turėtų būti ~4%. Šis atrastas dujinis halas yra vienas iš įrodymų, jog ta barijoninė materija paslaptingai nedingo, ją tik sunku aptikti. Aukšta dujų temperatūra reiškia didelius dalelių judėjimo greičius; tą patį reiškia ir "kasdieninė" temperatūra, pvz. oro temperatūra. Ir vienu, ir kitu atveju temperatūra palaiko dujas nuo nukritimo į gravitacinės traukos centrą - halas nesukrenta į galaktikos vidų, o atmosfera nenukrenta ant Žemės paviršiaus.