Vis tik kuris pasaulio miestas yra didžiausias?  (6)

Įvardyti didžiausią pasaulio miestą gali būti ne taip jau ir paprasta. Ar tai – didžiausias savo teritorija miestas? O gal gyventojų skaičiumi? O gal – gyventojų tankumu?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Daugelis specialistų sutinka, jog pagal keletą kriterijų išsyk didžiausias pasaulio miestas yra Japonijos sostinė Tokijas. Jame gyvena apie 35,2 mln. žmonių. Tiek, kiek Kalifornijoje. Arba beveik 12 kartų daugiau nei visoje Lietuvoje. Vienas labiausiai susigrūdusių pasaulio metropolių yra nedidesnis už Niujorko miesto dalį, kurią apima metropolitenas. Tankiausiai apgyvendintame Tokijo rajone gyvena beveik trys Lietuvos (8 mln. gyventojų).

Tokijo prefektūroje yra dar 23 administraciniai rajonai, kiekvienas iš kurių gali būti vadinamas atskiru miestu. Visą prefektūrą valdo Tokijo metropolito administracija.

Tokijuje viename kvadratiniame kilometre gyvena apie 14,4 tūkst. žmonių. O štai Čenajuje (Indija) – 26,903 žmonių viename kvadratiniame kilometre. Tad Tokiją vadinti tankiausiai gyvenamu miestu negalima. Pagal gyventojų tankį po Čenajaus rikiuojasi dar du Indijos megapoliai – Kolkata (buvusi Kalkuta) ir Mumbajus (buvęs Bombėjus). Šie miestai už Tokiją plotu mažesni, tačiau gyventojų tankis juose – didesnis.

Didžiausiu JAV miestu išlieka Niujorkas su 8,2 mln. gyventojų. Jie „telpa“ 302 kvadratinių mylių teritorijoje. Antras didžiausias metropolis gyventojų skaičiaus prasme Jungtinėse Valstijose yra Los Andželas, trečias – Čikaga.

Neretai didžiausiu pasaulio miestu vadinamas Kinijoje esantis Čongčingas (Chongquing), kuriame gyventojų – 30 mln. Tiesa, ekspertai tvirtina, jog daugelis Čongčingo žmonių yra žemės ūkio darbininkai, kurie gyvena gretimose kaimo apylinkėse. Sparčiausiai augančių miestų kategorijoje jo konkurentais galima įvardinti Šanchajų (Kinija) ir Mumbajų (Indija).

2011 m. JT pranešime skelbiama, jog žmonijos populiacija iki 2050 m. išaugs 2,3 mlrd. ir sieks 9,3 mlrd. gyventojų. Miestuose gyvenančių žmonių skaičius išaugs, kaip prognozuojama, maždaug 2,6 mlrd.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(6)
(1)
(5)

Komentarai (6)