Sugaudyti jūrose esančiam plastikui siūloma speciali gaudyklė (Video)  (1)

Tonos mūsų sukuriamų plastikinių atliekų išmetamos vandenynuose. Tačiau ten jos neprapuola, o kaupiasi į plaukiojančias šiukšlių salas, gerokai apsunkinančias gyvenimą vandenyno gyvūnams. Kaip gi išvalyti milžiniškus vandenyno plotus nuo tokių šiukšlių?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Turbūt paprasčiausias variantas - žvejoti jas su žvejybiniais tinklais. Tačiau tokiu atveju bus sužvejota ir daugybė gyvūnų, tad šis variantas nėra labai patrauklus. Problemai spręsti jau yra sugalvota keletas koncepcijų ir prototipų, įskaitant ir mažus robotus, kurie galėtų sutvarkyti šias jūrose esančias atliekas. Viena iš naujausių koncepcijų – jūrų gaudyklės (Marine Drone).

Ši koncepcija yra Elie Ahovi, Adrieno Lefebvre, Philomene Lambaere, Marion Wipliez, Quentino Sorelio ir Benjamino Lemoalo intelektinis produktas.

Jų sukurta gaudyklė primena didelį tinklą, tačiau yra "protingesnė" nei paprasčiausias tinklas. Gaudyklė turi jutiklius, kurie fiksuoja aplink esančius objektus, o aptikus gyvus organizmus, jie būtų vaikomi infragarsu. Tad į tinklą galėtų pakliūti tik negyvi daiktai, arba tie, kas nebijo infragarso.

Žinoma, tai elektroninė sistema, tad jei reikės energijos - ją tieks galingi akumuliatoriai, tad idėjos autorių nuomone, gaudyklė be perstojo galės veikti dvi savaites ar net ilgiau. Koncepcijos kūrėjų komanda taip pat teigia, kad gaudyklės neturės jokios neigiamos įtakos vandeniui.

Deja, kiek ši koncepcija pasirodytų praktiška, kol kas diskusijų klausimas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Ekoidėjos.lt
Ekoidėjos.lt
(1)
(0)
(0)

Komentarai (1)