Bumerango ūkas: absoliutus speigo rekordininkas visatoje  (12)

Poliarinis speigas (-70ºС -90ºС), lyginant su šalčiausiu objektu visatoje, yra pragariškas šutas. Mat šalčiausiu visatoje laikomo Bumerango ūko temperatūra yra varganu vienu laipsniu aukštesnė už absoliutų nulį - šalčiau dar niekas niekur nerado.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Su šalčiausiais visatoje objektais šiek tiek esame susipažinę prieš porą metų, ciklo „Aštuoni visatos kraštutinumai“  II dalyje „Šalčiausias visatoje yra...“. Kentauro žvaigždyne regimas, už 5 tūkst. šviesmečių nuo Žemės egzistuojantis ūkas supa jo centre spindinčią šviesią mirštančią žvaigždę. 1995 m. ūkas buvo atrastas Čilėje veikiančiu 15 metrų skersmens švedų teleskopu „ESO Submillimetre Telescope“.

Bumerango ūką atradę astronomai Sahajus (Sahai) ir Naimanas (Nyman) pareiškė, jog tai yra šalčiausia vieta visatoje. Temperatūra ten siekia net -272ºС, o tai, kaip minėjome, yra tik vienu laipsniu šilčiau už absoliutinį nulį – žemiausią įmanomą temperatūrą visatoje. Netgi nuo Didžiojo sprogimo likęs visatos foninis švytėjimas, pasižymintis -270°C šalčiu, už Bumerango ūką yra šiltesnis net 3 kartus. Bumerango ūkas kol kas tebėra vienintelis visatoje pastebėtas objektas, kurio temperatūra yra žemesnė už foninę spinduliuotę.

Peteliškės formos Bumerango ūką suformavo nuožmūs tarpžvaigždiniai vėjai, kurių greitis siekia apie 500 tūkst. km/val. Jie nepaprastai šaltas dujas pučia nuo mirštančios žvaigždės. Šioji per pastaruosius 1,5 tūkst. metų neteko maždaug vienos tūkstantosios Saulės masės, o tai yra 10-100 kartų daugiau nei įprasta. Tapti šalčiausiu regionu visatoje Bumerango ūką įgalino būtent ši šiurpiai sparti žvaigždės medžiagos ekspansija į tarpžvaigždinę erdvę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(77)
(0)
(21)

Komentarai (12)