Nufilmuotas itin retas debesuotasis Sunda leopardas (Video)  (0)

Vaizdo įraše pavyko iš arti užfiksuoti vieną rečiausių ir nuo pašalinių akių meistriškai pasprunkantį Sunda debesuotąjį leopardą iš Borneo, Malaizijos, rašo bbc.co.uk.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Malaizijoje atostogaujančiam biologui pasisekė nufilmuoti unikalią medžiagą – vaizdo įraše užfiksuota, kaip miške ilsisi ypač reto – Sunda debesuotojo – leopardo patelė. Iki šiol šios rūšies gyvūnas tėra nufilmuotas probėgšmais ir iš toli. Pirmasis įrašas pasirodė tik 2010 metais. Sunda debesuotasis leopardas buvo atrastas vos prieš 5 metus – 2007-aisiais. Ekspertų teigimu, medžiaga išteis įspūdinga. Manoma, kad tai vienintelė iš arti laukinėje gamtoje nufilmuotos šios katės juosta. Debesuotieji leopardai, aptinkami Pietryčių Azijoje, yra mažiausi iš vadinamųjų didžiųjų kačių. Ši – debesuotųjų – leopardų rūšis nuo savo giminaičių nutolusi gerokai labiau nei kitos didžiosios katės: leopardai, snieginiai leopardai, liūtai ir tigrai tarpusavyje susiję artimesniais ryšiais. Daugelį metų mokslininkai manė, kad tėra viena debesuotųjų leopardų rūšis. 2007 metais Andreas Wiltingas iš Leibnizo Zoologijos ir laukinės gamtos tyrimų instituto Berlyne, Vokietijoje, kartu su kolegomis išsiaiškino, kad iš tiesų yra dvi skirtingos rūšys.

Pasirodo, derėtų skirti tradicinį debesuotąjį leopardą iš žemyninės Azijos ir Taivano (jis pavadintas Neofelis nebulosa) nuo Sunda debesuotojo leopardo, gyvenančio Borneo ir Sumatroje (Neofelis diardi). Sunda debesuotasis leopardas ypač retai matomas, o dar rečiau jį pavyksta užfiksuoti fotoaparatu.

2010 metais Wiltingas su kolegomis paviešino pirmą filmuotą šios laukinės katės medžiagą. Tąkart vaizdo įrašas buvo padarytas naktinio tyrimo metu, Sunda debesuotajam leopardui pasipainiojus ekspedicijos kelyje:


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(23)
(0)
(6)

Komentarai (0)