LHC dalelių greitintuvas „ruošiasi atostogoms“ iki 2015 metų  (9)

Didysis hadronų greitintuvas (Large Hadron Collider, LHC) „išėjo atostogų“ - mokslininkai šio dalelių greitintuvo veiklą pristabdė iki 2015 metų. Per 20 mėnesių bus atliktas greitintuvo modernizavimas, po kurio šio aparato bendroji veikimo energija bus net du kartus didesnė už dabartinę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„2012 metais veikla baigiama. Vėl trumpam pasimatysime 2013 metais, vykdant protonų ir branduolių susidūrimus. Didelės energijos protonų-protonų susidūrimai bus atnaujinti 2015 metais“, - rašoma greitintuvo būseną nurodančioje svetainėje patalpintame pranešime.

Po Kalėdų atostogų greitintuve per trumpą laiką bus atliktas protonų ir švino branduolių susidūrimų seansas – eksperimentas truks nuo 2013 metų sausio 14 iki vasario 10 dienos. O po atnaujinimo darbų 2015 metais, kaip tikisi mokslininkai, bendra protonų susidūrimų energija turėtų pasiekti nuo dabartinių 8 teraelektronvoltų iki 14 teraelektronvoltų. Tai specialistams suteiks galimybę stebėti retus reiškinius – tikimasi, kad taip bus sugebėta užfiksuoti ir Higgso bozono gimimą. Be to, aparatūros patobulinimas suteiks daugiau galimybių ir ieškant „naujos fizikos“, netelpančios į Standartinio modelio rėmus, apraiškų.

„Iki pasimatymo ir ačiū už visas žuvis“, - juokavo mokslininkai, panaudoję citatą iš Douglaso Adamso knygos „Keliautojo kosmostopu vadovas po galaktiką“. Taip prieš Žemės sunaikinimą sakė delfinai, paliekantys žūčiai pasmerktą planetą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(11)
(0)
(9)

Komentarai (9)

Susijusios žymos: