Mokslininkai: intelekto koeficiento testai yra visiškai nereikšmingi

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Aidas 2012-12-27 10:36
Yra tekę internete rasti IQ testą. Tai net pirmo klausimo niekaip neišsprendžiau. Mano IQ lygu 0.
ashirviskas 2012-12-27 11:13
Tik 100 prašo ? Beje, čia kurioj skalėj apie tą 100 kalbėjo? Ir jeigu ne IQ testai, tai kas tada turėtų parodyti žmogaus protingumo lygį?
Buiw.is 2012-12-27 11:14
Sakyti, kad IQ testai bereikšmiai yra kvailoka... ypač taip suformuotam, sau pačiam prieštaraujančiame, sakinyje: "IQ testai yra visiškai tik..." Iš šito straipsnio nelabai supratau, kaip priėjo prie tokių išvadų. Nesakau, kad IQ testas tiksliai parodo asmens protavimo lygį, bet tikimybė, jog žmogus kurio IQ įvertintas apie 120 turi stipresnį loginį mąstymą, už įvertintą 80 yra labai didelė, taigi reikšmės testai tikrai turi. Turbūt Adrianas Owenas mano, jog orų prognozės irgi yra nesamonė, nes tiksliai orų numatyti neįmanoma...
Buiw.is 2012-12-27 11:17
kas gi daugiau jei ne horoskopas
AirDog 2012-12-27 11:21
Adrianas Owenas matyt susiruošė į politiką, tad paniekindamas IQ testą jis sulauks didelio populiarumo iš runkelių armijos...
Arns 2012-12-27 11:44
Na kaip pažiūrėsi. Jei riektu rinkti mokslininką, pilnai aš už IQ testų rezultatus, nes jie parodo kiek "smegeninėje" prisidedi visko bei randi kur panaudoti. Tačiau ar eiliniam žmogui tai yra svarbu? Juk nereikia jiems "iš nieko" išvedinėti formulės, ar iš skaičių kratinio surasti kokį algoritmą... Tad jei dirbsi kokiu buhalteriu, labai daug ką tau duos . Kaip pastarasis atsispindi teste? Manau į tą ir nori atkreipti dėmesį, kad vien IQ neparodo žmogaus perspektyvų.
blizzard 2012-12-27 12:27
Na matot 3 skirtingų figūrų sudėliojimas į vieną lygiašonį kvadratą tikrai neparodo tavo talento rašyti poemas ar kurti muziką. Lygiai taip pat gebėjimas mintinai skaičiuoti didelius skaičius neparodo tavo galimybės mastyti strategiškai ir reikiamoj situacijoj priimti reikiamus sprendimus. Daugiau nei pusė klausimų IQ teste susija ne su tavo protingumu, visi tie klausimai reikalauja praktikos ir treniruočių, kiekvienas iš tų klausimų reikalauja tam tikro "rakto" atradimo jeigu nori jį išspręsti. Nei vienas iš tų klausimų nereikalauja tavo mastymo, jis daugiausia reikalauja žinojimo. Lygiai taip jeigu tą testą darytum 100 kartų ir jį visą jau mintinai žinotum, tai tavo IQ būtų lygus 160 ar kaip? Tie testai kurie pateikiami internete tikrai su tuo tikruoju IQ neturi nieko bendro. Aš IQ nustatymo klausimus įsivaizduoju kur kas kitaip, įsivaizduoju klausimą kuris turėtų begalę pasirinkimo variantų ir tau reikėtų aprašyti kodėl pasirinkai būtent tokį galima variantą ir kodėl manai kad jis geriausias, pvz kaip kad būna strateginiai ėjimai šachmatuose ar kokiame strateginiame žaidime, ten nuolatos įjungtas tavo IQ ir tu privalai pasirinkti patį geriausią variantą iš visų galimų, jeigu pasirenki prastesnį variantą, tai nereiškia kad jis blogas, nes iš jo seka vėl kiti variantai kuriuos pasirenkant galbūt atsidursi geresnėje situacijoje nei kad būtum pasirinkęs patį geriausia pirmame ėjime atrodžiusį variantą. Na noriu pasakyti kad nustatant IQ testą žmogus kuris atlieka testą turi save analizuoti daugiau nei tą klausimą ir pateikti prie atsakymo kodėl jis taip galvojo ir kodėl pasirinko tokį variantą, tik tokiu būdu būtų galima vertinti žmogaus IQ.
vvv2 2012-12-27 13:10
- pritariu straipsniui, IQ testas yra pasityčiojimas iš žmogaus orumo, sukurtas specialiai išaukštinti vienos pakraipos iškrypėlius (daunus?).
santihu 2012-12-27 13:35
Tiesos tame yra, tiesiog tu sneki apie skirtingus dalykus. Kruopstumas ir atsakingumas yra personality traits, kur IQ matuoja daugiau tavo cognivitini performanca. Nors tu teisus, sitas dalykas nera neiskaiciuotas, kai kurios kompanijos naudoja vadinamus personality test, kad priimti reikalingus zmones i darbas. Tarkim, rodos atsakingumas yra vienas svarbiausiu personality trait ieskant zmogaus i vadybininko pozicija, taigi kompanijos kartais vietoj IQ ar kitu testu, gali tiesiog duodi tau klausimyna, kuriame tu nuspasakoji atsakineji apie savo asmenybe.
perihellis 2012-12-27 13:43
na o tau nesiseka formuluoti sakinių viena kalba. ps. dažnu atveju asmenybę reikia palikti namuose
vvv2 2012-12-27 13:45
- taip, vadinamasis "žinių minimumo" egzaminas egzistavo visada, bet niekas tuomet nedrįso išsišokėliškai agresyviai ir dauniškai to įvardinti, kaip žmogaus apibūdinimo!
santihu 2012-12-27 13:51
Na ziurekim. Yra ne vienas intelekto apibrezimas, bet cia zmogaus kuris sukure WAIS (90% psychologu naudoja butent si testu rinkini nustatyti IQ) - "A global concept that involves an individual's ability to act purposefully, think rationally, and deal effectively with the environment." (Wechsler, 1958) Testas yra suskirstytas i 4 dalis : verbal comprehension, perceptional reasoning, working memory, processing speed. Kad pilna IQ gauti turi atlikti visas dalis. Kiekviena dalis turi po keleta (2 ar 3) testu. Asmeniskai manau, kad intelektas tai nera nieko kito kaip tik musu cognitivine israiska. T.y. kiek tu esi save istreniraves (ar turi naturalius gabumus) ties tam tikromis uzduotimis. Todel manau kad IQ tikrai yra reikalingas, bet svarbiausia yra ji teisingai interpretuoti ir suprasti nuo pradmenu. Beto verta butu pagalvoti kaip mes suprantam dirbtini intelekta?
vvv2 2012-12-27 13:58
- dirbtinio intelekto neįmanoma "rimtai" patikrinti testais, jei tai tikrai intelektas, jis neaprašomas savo viduje (intelekte).
santihu 2012-12-27 13:58
Nelabai supratau ka norejai pasakyti, turbut nezinau konteksto, atsiprasau.
Aidas 2012-12-27 13:58
Būtinai. IQ testo tam tikra riba būtina norint patekti į tam tikras profesijas. Ta riba dar naudojama nustatant mąstymo defektus - įgimtas ar įgytas psichines ligas.
vvv2 2012-12-27 14:01
- nuo kada medicininiai sutrikimų testai drįsta pretenduoti į IQ vardą?
Aidas 2012-12-27 14:06
Ta pačia metodika, kuria yra nustatoma, ar žmogus tinkamas profesijai (pvz. būti profesionaliu kariu), nustatoma ir mąstymo patologija. Konkretūs testai skirtingi, bet metodika ta pati. Pasakyk man, kuo remiantis yra tokia diagnozė, kaip debilumas, bei kuo remiantis jis dar skirstomas į lengvo, vidutinio ir sunkaus laipsnio.
santihu 2012-12-27 14:12
As nelabai suprantu taves zmogau, apie kokias cia ambicijas, pasityciojimus ir pazeminimus sneki?
Aidas 2012-12-27 14:15
Ne visi jį supranta, tad paaiškinsiu. Jis nori pasakyti, kad joks IQ testas, tiksliau jokie jo rezultatai negali kalbėti apie tikrąją žmogaus vertę. O pasityčiojimai iš čia - aš surinkau 180, o tu tik 160, bla bla bla...
santihu 2012-12-27 14:21
Dekui. Tikrai net nekilo tokia mintis. Em nezinau cia idomus mastymas. Bet cia su betkuom juk taip, tas pats su musu edukacine sistema ar ne? Tu gavai maziau negu as taigi pasityciokim (?) bet juk mes gyvenam tokioje visuomene kur kiekvienas turi savo skirtumu ir manau yra normalu juos ivardinti kazkokiu budu. Nes man rodos tik socialine visuomene bando tokius dalykus nutyleti, tiesa?