Po kelių dienų turėtų nukristi senas sovietinis palydovas  (0)

Artimiausiomis dienomis ant žemės turėtų nukristi nuotolinio zondavimo palydovo „Kosmos-1484“ nuolaužos. Šį aparatą dar prieš 30 metų paleido Sovietų sąjungos specialistai, skelbia JAV strateginio valdymo svetainė. Numatoma kritimo data – sausio 12, rašo newsru.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai jau ne pirma amerikiečių prognozė, susijusi su „Kosmos-1484“. Anksčiau amerikiečiai tvirtino, kad šis šešių metrų ilgio palydovas viršutinius atmosferos sluoksnius turi pasiekti gruodžio 19 dieną, vėliau kritimo datą nukėlė iki sausio 7 dienos, o dar vėliau – iki sausio 11.

„Kosmos-1484“ yra vienas iš daugelio sovietinių palydovų, kurių pagrindinė paskirtis buvo techniniai ir moksliniai tyrimai Žemei artimoje orbitoje. Kitas šio palydovo pavadinimas yra „Resurs-OE“, kur raidė E reiškia „eksperimentinis“. Kosminis aparatas iš Baikonūro kosmodromo buvo iškeltas 1983 metais, kaip „Žemės gamtinių išteklių tyrinėjimo palydovas“. Raketa „Molnija“ jis buvo iškeltas į 98 laipsnių orbitos nuosvyriu, 595 km perigėjumi ir 673 km apogėjumi. Tiesa, dėl orientacijos sistemos gedimo palydovas naudingo darbo taip ir neatliko.

Krisdamas palydovas tikriausiai subyrės. Per praėjusį dešimtmetį amerikiečiai kosmose aptiko iškart kelis nevaldomus objektus – vienas iš jų atpažintas kaip „Kosmos-1484“ fragmentas. Visos šios kosminės šiukšlės buvo santykinai nedidelės ir negalėjo pridaryti rimtos žalos krisdamos į Žemę, bet kitiems kosminiams aparatams jie buvo potencialiai pavojingi.

Kur kas rimtesnį pavojų praėjusiais metais kėlė nesėkmingai iškelto „Fobos-Grunt“ aparato artėjimas prie planetos. Nuo pat tarpplanetinės mokslinės stoties, turėjusios atskleisti kai kurias Marso paslaptis, avarijos akimirkos ekspertai stengėsi tikslią šio palydovo kritimo vietą ir laiką. Daugybę metų darbo ir milijardus rublių Rusijai kainavęs aparatas 2012 metų sausio 15 dieną taikiai nukrito į Ramųjį vandenyną, toli nuo bet kokios gyvenamos teritorijos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(7)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: