Dėl teisės gimdyti namuose lietuvės kreipėsi į Europos Žmogaus teisių teismą

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Vytautas__ 2013-01-29 16:11
Marytė būtinai nori gimdyti savo kaimo trobelėje, Onutė būdama akušerė ir geros širdies sutinka padėti (nors puikiai žino kad įstatymas tą draudžia). Ir pyst komplikacija, kūdikis invalidas visam gyvenimui. Onutė sako sorry na pasitaiko, bet Marytė ir jos vyras Jonas sako nė velnio - tu Onute mūsų vaiką traumavai... Va ir prasideda Garliava nr 2. Yra įstatymai ir, gerbiamieji, tų įstatymų reikia laikytis, nors ir keisti kartais jie būna...
Shinigami 2013-01-29 16:41
http://db1.stat.gov.lt/statbank/selectv ... 3=&rvar14= Ar čia tiek daug namie gimdo? Ar vis dėlto kūdikiai miršta gimdyti ir ligoninėse. Ir dėl to ligoninės neprisiima kaltės? Prieš keleta metu teko girdėti, kad po gimdymo vaikai buvo nudeginti po pogimdyminėje palatoje. Ir kas už tai atsakė?
thatsmeLT 2013-01-29 17:34
Bet vistiek didesne tikimybe isgelbet kudiki jei kazkas ne taip, bus ligonineje.
Arthuras 2013-01-29 17:53
Absoliutus absurdas. Jei jau taip nusprendei - prisiimk ABSOLIUČIĄ atsakomybę. Ir taškas. Pusgalviai...
immortallt 2013-01-29 19:34
O taip, namuose tai stebuklai. Buvo komentaro gydytojas apie tai, kiek problemų medicininių gali iškilti ir kokios technikos bei specialistų reikia. Jei bent kiek rūpi savo ir vaiko sveikata, gimdysi medicininėje įstaigoje.
Simplicity 2013-01-29 19:49
Tai tegul mielosios mamos samdosi privačius gydytojus ir susimoka už tą prabangą vaiką pagimdyti namuose. Kodėl visi mokesčių mokėtojai turi draugiškai susimesti, kad „kitokia“ galėtų pagimdyti namie? Matau, kad čia žaidžia egoizmas ir kažkoks nesveikas noras pasipuikuoti prieš kitus (panašiai kaip su vaikiškais vežimėliais po 4000 litų). Pažiūrėkim grynai iš techninės pusės. Stacionare vienu metu gali būti n+1 gimdymui besiruošianti gimdyvė ir skaičius X personalo joms visoms prižiūrėti. Paskleiskim visas tas n+1 gimdyves po didmiestį ir pažiūrėkim kiek reanimobilių, akušerių ir kito medicininio personalo prireiks norint visur suspėti. Nemanau, kad Lietuva gyvena taip gerai, kad galėtų sau tokią prabangą leisti. Nebent atsirastų savanorių, norinčių didesnių įmokų SoDrai.
immortallt 2013-01-29 22:18
Sprendimas nebent - mokamos paslaugos. Jei atsitiktų tokia situacija, kad prireiktų greitosios, tai ir už ją susimokėtų.
stiklas 2013-01-29 22:30
niekad nesuprasiu, kaip zmones isidrasina savo kvailuma taip demonstruoti. Del kazkokiu savo isitikinmu ryztis rizikuoti atzalu sveikata ir gyvybe...
Sauuul 2013-01-29 22:51
Turiu ne vieną vaiką, nėstumas ir gimdymas būtų visiskai normalūs buvę ir namie. Visą pagrindini stebėjimą atlieka akuserijos specialistas. Esant iprastiniam nėstumui nematau jokio reikalo keliauti i lionine vien tam kad moteris susidurtu su "baltu chalatu" sindromu del ko pasunkeja/atslugsta "veikla", vėliau standartiskai stato skatinima, nes "su jusu tempais nesulauksim", o tada jau vaikui ir motinai stresas. Zinau apie Anastazijiecius ir kitas zmonių grupes, ten skatinama butent namu aplinkoje, jauciantis saugiai gmdyti del papildomu stresiniu faktoriu ir/ar galimu isoriniu faktoriu sukeliamu komplikaciju.
immortallt 2013-01-29 22:54
O jei komplikacijos, pvz kraujavimas - congrats, you are dead.
Sauuul 2013-01-29 23:03
O kas sukelia kraujavima? Ar vienodos salygos nukraujuoti miesto ir pvz: Anastazijieciu bendruomenes moteriai su pilnu pasirengimu, kuri gavo pilną mitybą ir kitus "numenkinamus" urbanistinės civilizacijos faktorius? Rimtos statstinės analizės neradau.
Fonomanass 2013-01-30 00:05
Saaaul , nustok svaigti. Kraujavimas galimas betkuriai, betkada ir betkokio stiprumo , embolija vaisiaus vandenimis, placentos atšoka, galvos ar pečių užstrigimas ir dar 100 komplikacijų kurių rezultate - 1-2 mirusių arba komplikacijos po kurių teks gulėti ligoninėje long long time. Skatinimas tam ir yra skirtas kad vaisiaus hipoksija kuo trumpiau testusi , arba kai reikia nedelsiant nutraukti nėštumą dėl kritinių komplikacijų vaisiui ar motinai. Namie galėtum tik su santechninėm replėm įsikibęs traukti.
marazas 2013-01-30 11:20
Matau, tavo nuomonės niekas nepakeis, nes esi užsimerkęs prieš pačios gamtos sukurtą procesą ir jo natūralumą. Tau atrodo ir atrodys, kad gydytojai žino geriau, nors gimdo tai ne jie, o mama! Tau lygiai taip pat ir gimdykloje grojanti muzika, išjungti prožektoriai, patogi gimdymo padėtis (kad ir atsitūpus, nes tai fiziologiškai patogiausia ir geriausia), vyras dalyvaujantis gimdyme yra visiški absurdai. Todėl nėra ką ir diskutuoti su tavimi.
Simplicity 2013-01-30 12:28
Viską taip gražiai aprašei apie motulę gamtą, bet nepaminėjai jog anksčiau mirštančių moterų ir neišgyvenančių kūdikių buvo gerokai daugiau... Norit prabangos ir išskirtinumo? — Niekas nedraudžia nusisamdyti privačios klinikos personalą. Tik ar patempsit jų įkainius... Jei nepatinka tvarka „valdiškose gimdyklose“, tai visada galima gimdyti privačioje klinikoje. Kur problema?
Tir4elis 2013-01-30 12:55
Nereikia maišyti pupų su obuoliais. Taip kaip gyvenome "anksčiau" ir kaip dabar yra didžiulis skirtumas. Taigi argumentas paprasčiausiai neatlaiko kritikos . Gimdymas kiekvienos moters asmeninis reikalas. Jos tikėjimo kažkuo, supratimo ir žinių rezultatas. O kažką bandyt ribot pasitelkiant tokius argumentus kaip įkainiai ir t.t. sakyčiau tikrai nėra gerai. Tuo labiau, kad jei moteris turi ankstesnio gimdymo neigiamą patirtį stacionare, ji tikrai ieškos kito varianto. Ne visos renkasi gimdymo namus, nes tai yra tikrų tikriausias konvejeris. Visiems pagal sistemą ir nei žingsnio šonan. Tikrai ne visi daktarai leidžia ką nors rinktis. Dažniausia pasakoma, kad taip reikia ir taškas. Kuo tai dažnai baigiasi? Stresas, vaistų prileistas organizmas traumuoja tiek save, tiek gimstantį vaiką. Ar tikrai visada To reikia? Ar gerai kai jau pervargęs daktaras klykia ant jaunutės mamos, kad ši privalo stumt, o ji persigandus jau nieko nebegali? Prieš pirmą žmonos gimdymą nemažai teko domėtis, bendrauti su abiem "barikadų" pusėm ir tikrai galiu pasakyt, kad dabartinė sistema, kuri dar ir riboja moters pasirinkimą, tikrai turi būti keistina. Ir mokesčių mokėtojai čia nei prie ko. Medikus ar taip, ar taip išlaiko valstybė, priedo, VISI tėveliai dar ir dosniai kemša pinigėlius į medikų kišenes pagal savo išgales. Jei prieš gimdymą pas medikus besilankanti moteris žino, kad viskas gerai, daktarai neturi prie ko prikibt, tai kodėl už priemoką ji negali gimdyt sau įprastoje aplinkoje namie pasikvietus specialistą? Juk yra rekomendacijos koks laiko atstumas iki medicinos įstaigos turi būt jei gimdymas tampa reikalaujančiu intervencijos. Kodėl tuo nesivadovaut? Dažnai sava aplinka, ramesnė moteris ir tik jai dėmesį skiriantis specialistas gali daugiau nei tuntas žmonių nežinomoje vietoje mojuojantys lašelinėmis ir neaiškios paskirties įnagiais. P.s. Prieš komentuojant tokiomis temomis, komentuotojams patarčiau pirma tikrai pasidomėt ir sudalyvaut bent viename gimdyme. Priedo, čia daugiau gali ir turi pasakyt moterys, juk jos gimdo, vyriškiai šiuo atveju tik priedas .
Niemand 2013-01-30 13:26
Taip nebūna, didžioji dalis komplikacijų neprognozuojama. Saugiau namie apendicitą operuoti, nei gimdymą priiminėti.
Simplicity 2013-01-30 13:36
Aš į šią situaciją žiūriu pragmatiškai,— jei nori prabangos ir išskirtinumo, tai būk malonus už tą kitiems sukeltą nepatogumą susimokėk. Čią jau jūsų, humanitarų, bėdos, kad nesugebate pinigų susiskaičiuoti Kai Lietuvoj rasim naftos ir gyvensim kaip Saudo Arabijoj, tai kiekvienai gimdyvei galėsim skirti ne tik po gydytojų brigadą, bet ir nuosavą malūnsparnį nenumatytiems atvejams. Valstybinėse įstaigose dirbantys dirba visų gyventojų labui, o ne tik tiems, kurie gali susimokėti tam tikrą priedą. Norit gimdyti namie,— puiku, bet nesitikėkit, kad mokesčių mokėtojai už jūsų prabangą sumokės iš savo kišenės. Yra privačios klinikos, tai į jas ir kreipkitės. Manau, kad atsiras ne viena, kuri jums sutiks pagelbėti. Jei neužtenka pinigų,— padės bobutės piniginė, bankas ar kredito unija. Gydytojai tam ir dirba ligoninėse, kad gydymą gautų kuo daugiau ligonių. Stacionare vienas gydytojas su savo komanda vienu metu gali prižiūrėti keletą ar keliolika pacientų, o po ranka yra visos priemonės, kurių gali prireikti ypatingais nenumatytais atvejais. Neduokdie, namuose nutiks kokia nors nelaimė, tai vėl kaltais liks mokesčių mokėtojai (būtent jie į kasą suneša tuos „valdiškus“ pinigus).
marazas 2013-01-30 13:37
Bet kodėl taip buvo anksčiau? Nenori įsigilinti? Kokios buvo sąlygos, koks švietimas, koks išsimokslinimo lygis, koks informacijos kiekis, kokios galimybės apskritai?
Arthuras 2013-01-30 16:01
Na, pasirodo ir technologijos.lt yra neprotaujančių asmenybių. Prieš kažką teigiant, pasikonsultuokime su gydytojais. Nes kai pradeda liaudis įsivaizduot, kad už juos daugiau supranta...
immortallt 2013-01-30 21:37
Pusę Lietuvos už gydytoją daugiau supranta. Antibiotikus pradeda ryt, kurių pataupė nuo kitų ligų, vos tik peršalę, o po to, kadangi imunitetą savo numušė, pasigauna plaučių uždegimą ir jau kai būna per vėlu atveža savo vaiką į reanimaciją tiesiai bei kaltina, kad gydytojai numarina.