Astronautų higienos ypatumai: kaip orbitoje nusiplauti rankas? (Video)  (0)

Paprastus Žemės mirtinguosius jau seniai domina jų egzistencija be gravitacijos. Jų – tų, kurie gyvena virš mūsų, Tarptautinėje Kosminėje Stotyje (TKS). Gyvena tai gyvena. O kaip plaunasi rankas? Juk ten nėra net vandens čiaupų – ką ir bekalbėti apie vandentiekį? Bet didžiausias iššūkis – nesvarumas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kanados kosminė agentūra neseniai išplatino naują vaizdo siužetą, kuriame astronautas Chrisas Hadfildas (Chris Hadfield), atsakydamas į vieno moksleivio klausimą, demonstruoja, kaip jis TKS plaunasi rankas. Visa paslaptis – muilas, kurio nereikia nusiplauti.

Astronautas viską demonstruoja iš eilės. Pirmiausiai iš specialios tūbelės į orą išspaudžia karšto ir šalto vandens bei muilo mišinį. Palikęs mikrofoną kyboti ore (įspūdingi nesvarumo privalumai – ten niekas nekrenta žemyn), Ch. Hadfildas išspausto skysčio sferą sugauna delnais ir ja juos išsitrina.

Tuomet astronautas čiumpa rankšluostį ir drėgnas rankas nusišluosto – štai ir viskas. Nuplauti rankų po vandeniu nebereikia – tūbelės mišinyje muilo yra labai nedaug. Drėgnas rankšluosti pakabinamas džiūti – drėgmę sugeria specialios sistemos, perdirbančios TKS surinktą panaudotą vandenį ir jis vėl tinka naudojimui.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(23)
(0)
(0)

Komentarai (0)