Tarptautinei kosminei stočiai pavojų kelia mikroorganizmai  (0)

Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS) rasta pavojingų mikroorganizmų. Jie gali pakenkti stoties aparatūrai. Rusijos Mokslų akademijos Medicinos ir biologijos problemų instituto direktorius Anatolijus Grigorjevas šią žinią pranešė Maskvoje vykusioje mokslinėje konferencijoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prie tokių gąsdinančių išvadų mokslininkai priėjo surinkę mikroorganizmų bandinius nuo šios stoties rusiško segmento „Biodegradacija“.

Kaip pranešė agentūra ITAR-TASS, šiuo eksperimentu norėta nustatyti, kokią žalą mikroorganizmai gali padaryti „orbitiniuose namuose“. Didžiausią nerimą mokslininkams kelia seniausias TKS modulis „Zaria“. Jis startavo 1998 metų lapkričio 28 d. Pasirodo, šiame modulyje kosmonautai dėl neatsargumo pasėjo grybus. „Mes jau susidūrėme su mikrooganizmų poveikiu stotyje „Mir“, o dabar – ir TKS. Mikroflora naikina stoties konstrukcijas. Ji veikia ne tik metalą, bet ir polimerus. Dėl šios priežasties gali sustreikuoti technika“, – sakė A. Grigorjevas.

Be to, pasak A.Grigorjevo, eksperimento metu buvo įrodyta, kad šie mikroorganizmai TKS išorėje, atvirame kosmose, gali išsilaikyti 18, 31 ir dar daugiau mėnesių.

Šiuo metu numatyta, kad TKS visai „pasens“ ir taps nebetinkama eksploatacijai 2020 metais. Tačiau nevaldomi mikroorganizmai šį terminą gali ir paankstinti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: