Mokslininkai: Niujorkas gali šildyti Sibirą  (0)

Šiluma, kylanti į dangų virš tokių megapolių, kaip Niujorkas, Paryžius ar Tokijas, gali šildyti žiemos orus labai dideliais atstumais, pavyzdžiui, kai kuriose Aliaskos srityse, Kanadoje ar Sibire. Tokią išvadą paskelbė Scrippso okeanografijos instituto (JAV) mokslininkai. Pasak jų, toks tolimų miestų šilumos poveikis, nors ir labai nedidelis, vis dėlto yra realus ir prisideda prie vidutinės temperatūros žiemos metu padidėjimo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau šiluminė didžiųjų miestų įtaka gali veikti ir priešingai. „Ta pati miesto šiluma, skleidžiama pastatų ir transporto priemonių, rudenį gali šiek tiek atvėsinti temperatūrą JAV vakarinėje dalyje, Rytų Europoje ir Viduržemio regione“, – pastebi tyrimo autoriai.

Meteorologai seniai žino, kad žiemą miestuose oras būna šiltesnis nei kaimo vietovėse. Ilgai buvo manoma, kad šiluma laikosi prie didžiųjų miestų. Tačiau Scrippso okeanografijos institute atliktas tyrimas atskleidė, kad šiluma virš miestų pakyla į maždaug 800 metrų aukštį, o vėliau jos energija dideliame aukštyje ima keisti atmosferos srautus, nuo kurių priklauso vienoje ar kitoje vietovėje vyraujančios orų sąlygos.

Pasak tyrimo autorių, kompiuterinis modeliavimas liudija, kad temperatūra žiemą kai kuriose Sibiro srityse ir Kanados šiaurės rytuose vidutiniškai gali padidėti 0,8 - 1 laipsniu pagal Celsijų. Kai kurie mokslininkai prisipažino buvę nustebinti tokių tyrimo rezultatų ir pavadino juos įdomiais, o patį tyrimą vertino kaip aukšto lygio, tačiau pareiškė, kad būtina atlikti papildomų tyrinėjimų. Rezultatus esą reikia patikinti naudojant kitus kompiuterinius modelius ir atlikti keletą eksperimentų, kol bus galima juos laikyti naujos teorijos pagrindu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(13)
(0)
(0)

Komentarai (0)