Kaip 1967-aisiais futuristai įsivaizdavo namus XXI amžiuje (Video)  (4)

1967 metais, gerokai prieš asmeninių kompiuterių ir interneto atsiradimą, televizijos laidoje „The 21st Century“ (liet. XXI amžius) žurnalistas Walteris Cronkite‘as žiūrovams pademonstravo tų dienų futuristų viziją, kaip ateityje atrodys namai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

W. Cronkite‘as parodė, kaip ateityje gali atrodyti virtuvė, darbo kambarys ir svetainė, praneša Dvice.com.

Pirmiausia – apie darbo kambarį. Jame, to meto futuristų nuomone, turėtų būti bent keletas skirtingas funkcijas atliekančių kompiuterių.

Viena konsolė palydoviniu ryšiu gautų naujienas iš viso pasaulio, kurias būtų galima perskaityti arba jo ekrane, arba atsispausdinti. Kitas kompiuteris būtų skirtas sekti akcijų biržų pokyčius ar orų prognozes. Telefoną atstotų „komunikacijos aparatas“ su ekranu, kuriame galima matyti pašnekovą. O dar vienas įrenginys būtų skirtas stebėti kitus kambarius namuose.

„Turint tokią įrangą ateities namuose mums galbūt nė nereikės vykti į darbą – darbas atvyks pas mus“, – prognozavo W. Cronkite‘as. Ir nors galybės skirtingų įrenginių niekas šiandien namuose neturi, nemaža dalis darbuotojų gali pasirinkti darbą iš namų.

Persikelkime į svetainę. Joje, 1967-ųjų futuristų nuomone, turėtų būti didžiulis valdymo pultas, kuris informuotų ir linksmintų XXI amžiaus šeimyną. Kambaryje turėtų būti didžiulis 3D televizorius ir stereofoniniai garsiakalbiai, iš kurių sklindantys garsai užpildytų visą kambarį. O lempas pakeistų reguliuojamo šviesumo langai.

Pabaigai – virtuvė. Aprodydamas ją W. Cronkite‘as pastebi, kad ateityje maisto gamyba bus automatinė – žmogui tereikės pasirinkti pageidaujamą maisto produktą, o galinga mikrobangų krosnis atliks visą darbą.

Dar įdomesnė detalė: lėkštes ir puodelius čia pat iš plastmasės išlieja specialus aparatas (primena 3D spausdintuvą, ar ne?). Pavalgius indų plauti nereiktų – sudėjus juos į tą patį aparatą, šis atskirtų šiukšles, o plastmasę vėl išlydytų kitiems pietums.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(18)
(0)
(2)

Komentarai (4)